دولت نقدینگی را صرف چه کاری کرده است؟
به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، صادق خلیلیان وزیر سابق جهاد کشاورزی در گفتوگویی با اشاره به نابسامانیهای اخیر در بازار ارز اظهار داشت: افزایش بیسابقه نرخ ارز در دو ماهه اخیر، آثار نامطلوبی بر تمامی ابعاد اقتصاد کشور و معیشت مردم گذاشته و خواهد گذاشت و قدرت خرید مردم نیز در این چند ماهه به نصف کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه این وضعیت نابسامان ناشی از بی تدبیری دولت آقای روحانی و اتخاذ تصمیمات غلط اقتصادی و بیانضباطی پولی دولت و نیز خطای راهبردی آن در سیاست خارجی و دلبستگی بیش از حد و ساده انگارانه به نتایج برجام است، تصریح کرد: یکی از تصمیمات غلط اقتصادی دولت آقای روحانی که از عوامل زیربنایی این وضعیت است، رشد سرسام آور نقدینگی است.
استاد دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد: بر اساس آخرین آمار منتشره توسط بانک مرکزی، حجم نقدینگی از حدود 500 هزار میلیارد تومان در شهریور سال 92 به 1500 هزار میلیارد تومان در پایان سال 96 رسیده است. به عبارت دیگر، حجم نقدینگی ایجاد شده در دولت آقای روحانی معادل سه برابر حجم پولی است که در صد سال اخیر؛ یعنی از زمان دولت قاجار تا سال 92 در ایران ایجاد شده است.
خلیلیان، افزایش بدهی دولت به نظام بانکی را یکی دیگر از بیتدبیریهای دولت روحانی عنوان کرد و خاطرنشان کرد: بدهی دولت به نظام بانکی، از 81 هزار میلیارد تومان در سال 92 به حدود 230 هزار میلیارد تومان در پایان سال 96 رسیده است که این هم به نوبه خود در تاریخ یکصد ساله اخیر کشور بیسابقه است و همانند افزایش بیضابطه نرخ ارز و افزایش بیرویه نقدینگی، یک رکورد منفی دیگر برای دولت محسوب میشود.
وزیر اسبق جهاد کشاورزی ادامه داد: این دو عامل به همراه برخی عوامل مهم دیگر از جمله واردات بیرویه، حجم بالای قاچاق انواع کالاها، اقدام دولت برای تأمین بودجه خود از محل افزایش نرخ ارز و نیز تداوم تحریمها و عدم اجرای برجام توسط آمریکا و شرکای اروپاییاش، در مجموع به صورت رشد نجومی نرخ ارز خودش را نشان داده که در تاریخ اقتصادی کشور بعد از جنگ جهانی دوم سابقه نداشته است.
خلیلیان تصریح کرد: دولت باید پاسخ دهد چرا و با چه انگیزهای، تدابیر لازم و ضروری را بهموقع و برای جلوگیری از این وضعیت آشفته، که در اوج تحریمها؛ یعنی سالهای 91 و 92 نیز شاهد آن نبودیم، اتخاذ نکرده است؟
وی با بیان اینکه همچنین دولت پاسخ دهد که با این حجم از نقدینگی و چاپ پول، چه کار مثبتی در کشور انجام داده؟ اظهار داشت: دولت پاسخ دهد تدابیر اقتصادیاش در این 5 سال چه بوده است؟ چرا که واحدهای صنعتی زیادی تعطیل یا نیمه تعطیل هستند. همچنین بر اساس آمار رسمی کشور نرخ بیکاری افزایش یافته، واردات بیرویه و نیز قاچاق انواع کالا تولید ملّی را تهدید میکند، نرخ ارز بهطور سرسام آوری افزایش یافته، قدرت خرید مردم در این چند ماهه اخیر به نصف کاهش یافته و گرانی اجناس ضروری مردم هم روز افزون شده است.
خلیلیان افزود: پس دولت به جز حرف زدن و سخنرانیهای بیحاصل چه اقدام عملی انجام داده است؟ و چه کسی باید این اوضاع را سامان دهد؟
وی، اظهارات مقامات دولت مبنی بر خالی بودن خزانه، عدم توان پرداخت یارانهها، نبود بودجه برای فعالیتهای عمرانی، عدم توان پرداخت حقوق و طلبهای معوقه اقشار زیادی از کارمندان، کارگران و بازنشستگان را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: علاوه بر این، صاحبان واحدهای صنعتی هم که از کمبود نقدینگی شکایت دارند، پس دولت باید به طور شفاف توضیح دهد که این حجم بیسابقه از نقدینگی ایجاد شده را صرف چه کاری کرده است.
وزیر اسبق جهاد کشاورزی ادامه داد: همچنین دولت باید پاسخ دهد که چرا در مقابل نیمه تعطیل شدن صنعت هستهای و خطر خدشهدار شدن استقلال ملّی و عزت ایرانی، نه تنها دستاورد قابل توجهی از برجام نصیب کشور نشده، بلکه تحریمها و تهدیدهای آمریکا و اروپا بیشتر هم شده است، و بالاخره سرنوشت آن همه وعدهای که به مردم داده شد چه شد؟
خلیلیان خطاب به دولت گفت: چرا حقایق شکست برجام و پوشالی بودن اعتماد به کدخدا به مردم گفته نمیشود؟
منبع:فارس
انتهای پیام/