دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 فروردين 1397 - 12:26
کشاورزی پایدار یا «پرماکالچر» چیست؟

آشنایی با مزرعه «پرماکالچر» واحد علوم و تحقیقات

نخستین سایت پایلوت «پرماکالچر» دانشگاهی کشور در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در حال فعالیت است که عملیات اجرایی آن از آبان ۱۳۹۵ به همت دانشجویان رشته گیاهپزشکی دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی این واحد دانشگاهی آغاز شده است.
کد خبر : 272816

به گزارش خبرگزاری آنا، باغچه پرماکالچر واحد علوم و تحقیقات پس از دو سال فعالیت تاکنون پذیرای کشاورزان و بهره‌برداران بخش کشاورزی، فعالان محیط زیست، کودکان دوستدار طبیعت و مربیان حوزه کودک و طبیعت بوده و فرصتی را برای سیاستگذاران، فعالان بخش تولیدات کشاورزی، دانش‌آموختگان دانشگاهی، پژوهشگران و نیز شهروندان فراهم می‌آورد تا با شیوه‌های تولید غذا در عین حفاظت از طبیعت آشنا شوند.


پرماکالچر یک نظام کشاورزی و اصول طراحی اجتماعی به حساب می‌آید که به موجب آن به صورت مستقیم یا شبیه‌سازی شده از الگو و یا ویژگی‌های مشاهده شده در اکوسیستم طبیعی بهره گرفته می‌شود؛ پرماکالچر (Permaculture) سیستمی است که در اصول طراحی آن از شبیه‌سازی و الگوهایی استفاده می‌شود که در طبیعت قابل مشاهده هستند. همچنین از آن تحت عنوان کشاورزی الهام گرفته از فرهنگ بومی نیز نام برده‌اند.


واژه پرماکالچر ترکیبی است از دو واژه perma که برگرفته از واژه permanent به معنی دائمی و نیز پسوند culture به معنی کشت و کار است؛ پرماکالچر به کشاورزی پایدار اشاره دارد که بر اساس طراحی آگاهانه و با حفظ اکوسیستم‌های مولد کشاورزی است که تنوع، ثبات و انعطاف‌پذیری اکوسیستم‌های طبیعی را حفظ می‌کند.


پرماکالچر یا کشاورزی دائمی، شیوه‌ای از کاشت محصولات کشاورزی است که در آن مزرعه یا باغ از تنوع، تاب‌آوری و در عین حال پایداری برخوردار است. در حقیقت در پرماکالچر، گیاه زراعی یا باغی نه به عنوان هدف بلکه به عنوان بخشی از اکوسیستم در تولید در نظر گرفته می‌شود.


در یک مزرعه پرماکالچر، همه موجودات زنده، بخشی از تعادل اکوسیستمی را شامل می‌شوند و حیات تک تک آنها ضروریست لذا باید امکان حضور هر یک از اجزای زیست بوم را فراهم کرد.


منابع جامع در حوزه کشاورزی پایدار (پرماکالچر)، این کشاورزی را به عنوان فرصتی اقتصادی و استراتژیک برای زندگی بهتر معرفی می‌کنند و نشان می‌دهند که چگونه با تقلید از هوش طبیعت و بکارگیری تکنولوژی مناسب نظیر انرژی خورشیدی و طراحی محیط زیستی، پرماکالچر می‌تواند محصولات محلی فراوان، مغذی و سالم تولید کند، از وابستگی به سوخت‌های فسیلی آلاینده و گران بکاهد، کاهش انتشار آلاینده ها و کاهش گرمایش جهانی را سبب شود، از خشک شدن و کاهش رطوبت شهرها و اطراف‌شان بکاهد و پسماندهای آلی را به ثروت تبدیل کند.


واحد علوم و تحقیقات با توجه به ضرورت ترویج این شیوه تولید اقدام به راه‌اندازی سایت پایلوت پرماکالچر در سایت این واحد دانشگاهی کرده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب