دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 تير 1394 - 11:05

یک ایرانی چطور برنده جایزه بهترین کتاب آشپزی جهان شد؟

نشست نقد و بررسی کتاب «آشپزی مدرن پانیذ» به عنوان برترین کتاب آشپزی جهان و برنده جایزه گورمند شب گذشته، سه شنبه 9 تیرماه با حضور سمیرا جنت‌دوست مولف این کتاب در مرکز همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما برگزار شد.
کد خبر : 26073

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، سمیرا جنت‌دوست در نشست نقد و بررسی کتاب خود ضمن بیان این مطلب که این کتاب 416 صفحه دارد و 200 دستور پخت را شامل می‌شود، گفت: «غذاهایی که در کتاب «آشپزی مدرن پانیذ» گردآوری کرده‌ام، غذاهایی از تمام کشورهاست که با تغییر در دستور پخت، با ذائقه ایرانی هماهنگ شده‌اند.»








این جایزه برای من خیلی اهمیت داشت زیرا کتاب من در اصلی‌ترین بخش این جایزه برگزیده شد، نه در بخش‌هایی مثل کیفیت چاپ، طراحی، عکس و...

وی با اشاره به سابقه حرفه‌ای خود در حوزه آشپزی اظهار داشت: «من 20 سال است که تدریس می‌کنم و از 10 سال قبل تالیف کتاب‌های آشپزی را شروع کردم. کامل‌ترین کتابم نیز کتاب «آشپزی ایرانی» است که در دو جلد منتشر شده است، اما کتاب «آشپزی مدرن» من این ویژگی را دارد که با وجود تغییر در دستور پخت غذاهای جهانی، توانست جایزه گورمند را در بخش دستور‌های پخت بگیرد. این برای من خیلی اهمیت داشت زیرا کتاب من در اصلی‌ترین بخش این جایزه برگزیده شد، نه در بخش‌هایی مثل کیفیت چاپ، طراحی، عکس و...»


جنت‌دوست گفت: «در تغییر دستور پخت غذاهای خارجی و هم‌خوان کردن آن‌ها با ذائقه ایرانی، سه نکته برایم حایز اهمیت بود. اولی اینکه باید از موادی در این دستور پخت‌های استفاده شود که در ایران وجود داشته باشند. ثانیا این مواد باید با اعتقادات مذهبی ما هم‌خوانی داشته باشند و ثالثا حاصل کار غذایی باشد که با ذائقه ایرانی هم‌خوانی داشته باشد.»



وی ضمن بیان این مطلب که دریافت جایزه در جشنواره کتاب نفیس هنری در سال 92 توسط کتاب شیرینی‌پزی به او جرات گام‌های بعدی را داده، ادامه داد: «در ادامه با فریده خلعتبری، مدیر انتشارات شباویز آشنا شدم و ایشان کتاب‌های من را در مسابقات لایپزیگ آلمان شرکت داد و کتاب‌های من مورد تقدیر قرار گرفت. همان سال در نمایشگاه کتاب فرانکفورت غرفه کوچکی گرفتم و سه کتاب خود را در آنجا ارائه کردم اما اتفاق امیدوارکننده‌ای که در آنجا رخ داد، دیدن کتاب‌هایم در غرفه لایپزیگ بود.»


این مدرس آشپزی خاطرنشان کرد: « اولین سال حضورم در نمایشگاه فرانکفورت، هیچ دست‌آوردی برایم نداشت اما دومین حضورم باعث شد تا با ناشران کشورهایی آشنا شوم که آرم جایزه «گورمند» را بر کتاب‌های خود داشتند. بعد از نمایشگاه از من خواسته شد تا آثارم را برای شرکت در این مسابقه به اسپانیا بفرستم و من کتاب آشپزی مدرن خود را فرستادم که بعد از چندماه اعلام شد این کتاب جزو 7 کتاب نامزد جایزه قرار گرفته و نهایتا در داوری‌های نهایی، مقام نخست را در بخش دستور پخت غذاها، از آن خود کرد.»








کار اصلی من تدریس آشپزی است و دستور‌ پخت‌هایی که در کتاب‌هایم می‌آورم، همگی حاصل تجربیات تدریس من است

وی یادآور شد: «کار اصلی من تدریس آشپزی است و دستور‌ پخت‌هایی که در کتاب‌هایم می‌آورم، همگی حاصل تجربیات تدریس من است. بنابراین فکر می‌کنم تمام زنان ایرانی می‌توانند به راحتی از کتاب‌های من استفاده کنند زیرا دستورهای پخت آن، حاصل تجربیاتی است که در کلاس‌های آموزشی کسب شده‌اند.»


جنت‌دوست در پاسخ به سوال خبرنگار آنا درخصوص نحوه داوری‌ها در جایزه گورمند توضیح داد:«دستور پخت‌های کتاب آشپزی مدرن،‌ توسط بهترین سرآشپز‌های دنیا طبخ و برگزیده شده‌اند. جالب است بدانید که این جایزه از بین 26 هزار عنوان کتاب که از سوی ناشران 205 کشور به این جایزه ارسال شده بود،‌ به کتاب من رسیده است و این برای من افتخار بزرگی به شمار می‌آید.»


وی همچنین در پاسخ به سوال دیگر آنا در خصوص پیشینه تبادل رایت کتاب‌های نشر پانیذ و برنامه‌ حضور در نمایشگاه آتی فرانکفورت گفت: «قطعا وقتی کتابی جایزه معتبر گورمند» را از آن خود کند، نظر ناشران خارجی را برای در اختیار گرفتن حق رایت به خود جلب می‌کند. در این خصوص مذاکراتی هم صورت گرفته و از من خواسته‌اند تا در نمایشگاه فرانکفورت جلساتی را برای تبادل رایت با چند ناشر داشته باشم. البته این مذاکرات مربوط به پیش از دریافت جایزه گورمند بود و ناشران متقاضی خواهان رایت کتاب «آشپزی ایرانی» بودند، با این توضیح که تعداد صفحات ان را از 800 به 400 رسانده و بهترین غذاها را انتخاب کنم.»


جنت‌دوست با اشاره به سابقه تدریس خود در زمینه آشپزی گفت: «من اولین بار با دایر کردن کلاس آشپزی پانیذ در تبریز کار خود را آغاز کردم. یادم می‌آید که زنان تبریزی که خود به کدبانو بودن شهره هستند، به من می‌گفتند مگر آشپزی هم کلاس می‌خواهد؟»








سعی کردم با حفظ اصالت غذاهای ایرانی، در فرم غذاها نوآوری‌هایی ایجاد کنم

وی افزود: «متقاضیان و مراجعان به کلاس من در آن دوره، غالبا زنان جوانی بودند که خواهان آموزش غذاها و دسر‌های خارجی می‌شدند اما من از آنجا که معتقدم باید فرهنگ غذایی خودمان را حفظ کنیم زیرا در غیر این صورت ثبات فرهنگی خانواده‌هامان به مخاطره می‌افتد، سعی کردم با حفظ اصالت غذاهای ایرانی، در فرم غذاها نوآوری‌هایی ایجاد کنم. مثل نوآوری‌هایی که در پخت حلوا داشتم و مورد استقبال مخاطبان کتاب‌های من هم قرار گرفته است.»


این مدرس آشپزی خاطر نشان کرد: «یکی از افتخارات آن دوره، انتخاب شدنم به عنوان بانوی کارآفرین استان بود. وقتی خبر به من رسید، گفت من فقط 10 کارمند دارم و چطور این جایزه به من رسیده؟ اما برگزارکنندگان مراسم به من گفتند که بخش عمده سراشپزان هتل‌ها، رستوران‌ها و شیرینی‌پزان استان، از شاگران کلاس‌های من بوده‌اند و به همین خاطر از من تقدیر شد.»


وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره اهمیت تجهیزات آشپزی گفت: «به نظر من دانش و سواد آشپزی است که می‌تواند یک آشپزخانه صنعتی را اداره کند،‌وگرنه چه بسا هتل‌های 5 ستاره‌ای که در کشور ما وجود دارند که با وجود بهترین تجهیزات آشپزخانه‌ای، کیفیت غذایی بسیار نازلی دارند.»


جنت‌دوست همچنین در پاسخ به سوال دیگری گفت: «غذاهای ایرانی همیشه از سوی غیرایرانیان مورد علاقه بوده است. در تاریخ هم می‌خوانیم که سفیر انگلستانی با خوردن خورش فسنجان، آشپز غذا را با خود به انگلستان می‌برد تا برایش آشپزی کند.»








من 20 هزار مشترک در کشور دارم که کتاب‌ها برای ایشان ارسال می‌شود. هیچ یک از کتاب‌های من تیراژ کمتر از 5 هزار نسخه‌ ندارند

وی ادامه داد: «اما اگر می‌بینیم آشپزی ایرانی در جهان نتوانسته مانند آشپزی چینی مطرح شود، دلیلش این است که رستوران‌های ایرانی مطرحی در نقاط مختلف جهان وجود ندارد. مثلا یکی از مشکلات من در فرانکفورت این بود که مردم آلمان شناختی از غذاهای ایرانی ندارند. از طرف دیگر کتاب مصور و جامعی از غذاهای ایرانی در سطوح جهانی مطرح نبوده که شناسنامه غذاهای ایرانی در کشورهای خارجی باشد.»


این مدرس آشپزی همچنین با اشاره به کتاب‌های مشهور «رزا منتظمی» گفت: «من خودم کار آشپزی را با این کتاب آغاز کرده‌ام که بسیار کتاب خوبی است. اگر خانم منتظمی امروز حضور داشت و کتاب‌های جدیدی منتشر می‌کرد، قطعا چندین برابر من موفق بود. اما باید بپذیریم که این کتاب 50 سال قبل نوشته شده و آنطور که باید و شاید مصور و به روز نیست. ضمن اینکه در طول این سال‌ها روش‌های پخت غذا،‌ تسهیل شده‌اند و روش‌های آسان‌تری مورد استفاده قرار می‌گیرند.»


وی همچنین درباره روند انتشار کتاب‌هایش توسط موسسه آموزشی و پژوهشی پانیذ گفت: «من 20 هزار مشترک در کشور دارم که کتاب‌ها برای ایشان ارسال می‌شود. هیچ یک از کتاب‌های من تیراژ کمتر از 5 هزار نسخه‌ ندارند و با این وجود کتاب شیرینی‌پزی من در عرض 3 ماه به چاپ سوم رسید و متاب آشپزی ایرانی که دوجلدی و بسیار نفیس است، با قیمت 350 هزار تومان به چاپ ششم رسیده است.»




انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
ممنون خیلی عالی بود
United States of America
دوشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۷ - ۱۹:۱۲
۰
ممنون خیلی عالی بود
قالیشویی ادیب