مصرف چربی، شکر ، نمک و کاهش فعالیت بدنی حملات قلبی را افزایش میدهد
ابوالفضل فرهادی که چندین مقاله و پژوهش درباره عوامل کنترل کننده سکتههای قلبی ارائه داده است در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری آنا درباره علل افزایش بیماریهای قلبی و عروقی اظهار کرد: «براساس برآوردهای سازمانهای بهداشتی، مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی به استثنای قاره آفریقا رو به افزایش بوده و بیش از یک سوم مرگ و میرها علت قلبی و عروقی دارد و پیشبینی میشود در قرن حاضر نیز همچنان عامل اصلی مرگ و میر باشد.»
رئیس واحد شیروان در بیان عوامل ایجاد کننده بیماریهای قلبی عروقی گفت: «عوامل این بیماری به دو دسته کلی تقسیم میشوند؛ اول عوامل ناشناخته، دوم عوامل شناخته شده که خود به دو دسته تقسیم میشوند؛ ریسک فاکتورهای غیرقابل تغییر، مانند سن، جنس، نژاد، ارث و عوامل قابل تغییر، مانند؛ چاقی، دیابت، پرفشاری خون، افزایش چربیهای خون، مصرف الکل، دخانیات و ...»
این استاد گروه پرستاری با تاکید بر سبک زندگی سالم افزود: «مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی در کشورهای پیشرفته بهدلیل رعایت شیوه زندگی سالم رو به کاهش و در کشورهای در حال توسعه بهدلیل تغذیه بیش از حد و ناسالم رو به افزایش است. بهطور کلی هزینههای ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی بیش از 15 درصد از کل هزینههای بهداشت و درمان کشورها را بهخود اختصاص دادهاند.»
وی در پاسخ به این سوال که برای داشتن قلبی سالم چه باید کرد؟ گفت: «بهترین کار، پیشگیری است، برآورد شده که بیش از 80 درصد بیماریهای عروق کرونر قلب قابل پیشگیری است اگر مردم به راهنماییهای رفتاری از قبیل ورزش منظم، کنترل وزن، رژیم غذایی سالم و ترک مصرف الکل و سیگار توجه کرده و سالم زندگی کنند از حملات قلبی مصون خواهند ماند.»
فرهادی با بیان 9 ریسک فاکتور قابل تعدیل اضافه کرد: «مطالعات نشان دادهاند، افزایش چربی و فشار خون، مصرف سیگار و الکل، چاقی، عدم تحرک فیزیکی، دیابت، فاکتورهای روانی، تغذیه بهدور از سبزیجات و میوه، 9 ریسک فاکتور قابل تعدیل برای بیش از 90 درصد سکتههای قلبی هستند که هراندازه تعداد این ریسک فاکتورها در فردی بیشتر باشد، احتمال ابتلا وی به حملات قلبی بیشتر میشود بهطوریکه حدود 24 درصد بزرگسالان و 35 درصد از مردان مبتلا به پرفشاری خون به سندرم متابولیک ابتلا پیدا میکنند.»
این دانشآموخته دکتری پرستاری با تاکید بر غربالگری برای ریسک فاکتورهای قلبی و عروقی در گروههای پرخطر، افزود: «امروزه مشخص شده است که رفتارهای پرخطر برای ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و تغییرات پاتولوژیک عروقی از سنین کودکی شروع میشوند. نتایج مطالعات نشان داده؛ چاقی در کودکان همراه با افزایش فشارخون، تغییرات ناخواسته در چربیهای خون و در معرض دود سیگار قرار گرفتن از ریسک فاکتورهای مهم هستند.»
وی با توصیه به ورزشهای هوازی ادامه داد: «لازم است رفتارهای بهداشتی و شیوه زندگی سالم مانند رعایت رژیم غذایی مناسب، انجام ورزشهای هوازی، عدم مصرف دخانیات در افراد جوان و حتی کودکان جدی گرفته شود، مصرف چربی و شکر و کاهش فعالیت بدنی حملات قلبی را افزایش میدهد.»
این عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی شیروان با تاکید بر نقش انکارناپذیر نمک در افزایش پرفشاری خون افزود: «پرفشاری خون یکی از مهمترین ریسک فاکتورهای حملات قلبی است که باید از بروز آن پیشگیری شود برای مثال مصرف نمک و شکر ابتلا به آنرا افزایش داده و بهدنبال آن خطر سکته قلبی بهوجود میآید اما در عوض مصرف اسیدهای چرب امگا 3 باعث کاهش بیماریهای عروقی شده و قلب را سالم نگه میدارد.»
به گفته فرهادی تغییر شیوه زندگی به سمت سبک زندگی سالم یکی از مهمترین عوامل پیشگیری حملات قلبی در سنین مختلف است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان با تاکید بر حفظ آرامش و دوری از استرس اضافه کرد: «استرس در زندگی روزمره اجتنابناپذیر است اما از آنجایی که اضطراب و فشار روحی موجب افزایش تجمع پلاکتها و انعقادپذیری، افزایش فشارخون و ضربان قلب میشود، بنابراین برای اینکه قلب ما سالیان سال سالم بتپد لازم است که عوامل استرس زا از محیط زندگی ما تا حد ممکن دور شود.»
فرهادی با تحقیق بر روی گیاه بریبریسولگاریس و یا همان زرشک دانه دار کوهی ثابت کرده است مصرف این گیاه برای کاهش فشار خون، چربی خون و در نهایت حملات قلبی موثر است البته مصرف این میوه ارزشمند در دوران بارداری شدیدا منع میشود.
گفتوگو از مریم ریحانی
انتهای پیام/