دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 آذر 1396 - 14:55
منوچهر متکی در مصاحبه با راشاتودی:

دولت آمریکا به دنبال پایان دادن به توافق هسته‌ای نیست

وزیر امور خارجه اسبق کشورمان تاکید کرد: «فکر نمی‌کنم که آمریکایی‌ها به دنبال پایان دادن به این توافق باشند، زیرا آنها می‌دانند که توافق هسته‌ای برای همه طرف‌های این معامله، از جمله آمریکایی‌ها سودمند است.»
کد خبر : 235966

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا؛ منوچهر متکی وزیر امور خارجه سابق کشورمان در گفتگو با شبکه راشاتودی روسیه، پیرامون آینده توافق هسته‌ای ایران و اقدامات دولت آمریکا در ارتباط با برجام، در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ، از تاکید بر پایبندی همه گروه‌های سیاسی در ایران از توافق هسته‌ای خبر داد و تاکید کرد: «در حال حاضر دولت ایالات متحده اصرار دارد تا مذاکرات مجدد پیرامون مساله هسته‌ای ایران و یا برخی موضوعات جدید را که به این معامله مرتبط نیستند، ادامه دهد. به همین دلیل مقامات ایران اصرار دارند که توافق هسته‌ای موضوعی قابل بحث نیست. در آغاز شروع به کار دولت ترامپ، آمریکایی‌ها موضوع پایان دادن به توافق هسته‌ای را مطرح کردند. من فکر نمی‌کنم که آمریکایی‌ها به دنبال پایان دادن به این توافق باشند، زیرا آنها می‌دانند که توافق هسته‌ای برای همه طرف‌های این معامله، از جمله آمریکایی‌ها سودمند است.»


متکی در پاسخ به این سوال که واکنش ایران در برابر تحریم‌های جدید آمریکا چه خواهد بود؟ گفت: «وقتی آمریکایی‌ها خواهان برقراری رابطه اقتصادی با ایران نیستند، در دولت ایران هم اراده‌ای برای برقراری روابط اقتصادی با آمریکا وجود ندارد. لذا تحریم‌های آمریکا برای ما مهم نیست و آنچه که در این بین برای ما اهمیت دارد، واکنش دیگر کشورهای عضو گروه 5+1 در ارتباط با این تحریم‌هاست. تاکنون برخی کشورها تلاش کرده‌اند تا نشان دهند این تحریم‌ها موثر بوده است ولی درپی موضع‌گیری جدید دولت آمریکا، اتحادیه اروپا از یک طرف و دولت‌های چین و روسیه از سوی دیگر، مخالفت خود را با واکنش جدید دولت آمریکا در ارتباط با توافق هسته‌ای اعلام کردند. اگر اتحادیه اروپا، چین و روسیه موضع متفاوتی با موضع دولت جدید آمریکا اتخاذ کنند که این کار را هم کردند، دولت آمریکا به خاطر موضع جدید خود پشیمان خواهد شد.»


در بخشی از این مصاحبه تلویزیونی، مجری برنامه از وزیر امور خارجه اسبق ایران، پرسید: «رهبر جمهوری اسلامی ایران اخیرا تاکید کرد که استفاده از ارزهای ملی به جای دلار آمریکا، برای مصون نگه داشتن ایران از تحریم‌ها مناسب است. آیا به نظر شما این موضوع راه‌حل خوبی در وضعیت فعلی است؟»


متکی در پاسخ به این سوال گفت: «در نشست اقتصادی و کمیسیون اخیر میان ایران و شرکای آن، در مورد استفاده از ارزهای ملی در روابط اقتصادی دو جانبه و همکاری‌های اقتصادی صحبت شد. فکر می‌کنم این موضوع بسیار مهم است و کشورها باید این موضوع را حتماً در نظر بگیرند. فکر می‌کنم حرکت تازه‌ای شروع شده است و برای مثال، در منطقه ما بین ایران و روسیه، ایران و ترکیه، بین روسیه و برخی از دولت‌ها، بین ایران و برخی از کشورهای دیگر در داخل و خارج از منطقه، برای تجارت و روابط اقتصادی از ارزهای ملی استفاده می‌کنند. فکر می‌کنم هر چیز مهمی بالاخره باید از جایی شروع شود. این یک شروع خوب برای از بین بردن اثربخشی تحریم‌ها است.


متکی درباره نفوذ منطقه‌ای ایران و در توضیح این جمله رئیس جمهور که اکنون هیچ تصمیمی در عراق، لبنان، شمال آفریقا و یا خلیج فارس بدون موافقت ایران گرفته نمی‌شود، تاکید کرد: «این به معنای سلطه و هژمونی نیست. این موضع‌گیری‌ها بر مبنای دو رویکرد متفاوت برای نفوذ در منطقه است. برای مثال ما با بحران داعش در منطقه مواجه هستیم. همچنین با مشکلات زیادی در عراق، افغانستان، سوریه و یمن مواجهیم. این بحران‌ها با یکدیگر متفاوتند. وقتی شما به واقعیت‌های منطقه نگاه می‌کنید، می‌توانید متوجه این نکته بشوید. ولی اگر واقعیت‌ها را کنار بگذارید، به راه‌حل درستی برای این بحران‌ها دست پیدا نمی‌کنید. نکته این است که ایران این فضا را پیش روی خود دارد که استراتژی درست در برابر بحران‌های سی سال اخیر منطقه اتخاذ کند.»


مجری راشا تودی همچنین درباره روند مبارزه دولت ایران با گروه تروریسی داعش گفت: «ایران در جنگ علیه داعش در عراق سرمایه‌گذاری زیادی کرد و به واحدهای شبه نظامی شیعه در عراق کمک کرد. تهران چه انتظاری در مقابل این کمک‌ها دارد؟ آیا در مقابل این کمک‌ها به دنبال نفوذ پایدار از طریق شبه نظامیان جدید و نیرومند شیعه است؟»


متکی در پاسخ به این سوال و در توضیح سیاست‌های منطقه‌ای ایران در مقابله با گروه داعش، گفت: «اکنون فکر می‌کنم کاملا روشن است که داعش باید به عنوان یک بحران واقعی برای همه جهان در نظر گرفته شود. در حال حاضر بنیانگذاران داعش به این نتیجه رسیده‌اند که کسی که باد می‌کارد طوفان درو خواهد کرد. داعش به چیزی اعتقاد ندارد. داعش یک ابزار برای آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها بود و متاسفانه بعضی از طرف برخی کشورهای نفتی منطقه هم مورد حمایت مالی قرار گرفت تا منطقه را ناامن کند. نه تنها این منطقه، امروزه می‌توانیم اثر اقدامات داعش را در کشور شما (روسیه)، چین، در شبه قاره هند، اروپا و اینجا و آنجا ببینیم. این یک بحران است.


اما موضع ایران از همان ابتدا کاملا درست بود. به دنبال ریشه بحران و اصرار بر ریشه‌کن کردن این بحران بود. به همین دلیل است که ما اعلام کردیم که پشت هر گروه و حزبی هستیم که می خواهد با داعش مبارزه کند. ما با عراق و سوریه صادق هستیم و خوشبختانه آخرین شهرهای سوریه و عراق هم از داعش پاک شدند و این یک پیروزی بزرگ بر پایه مقاومت، همکاری و اعتماد بین کشورهای منطقه بود. این پیروزی منجر به ایجاد اعتماد به نفس در میان کشورهای منطقه از جمله ایران، عراق، سوریه و کشورهای دیگر که موقعیت مشابهی دارند، شد. نتیجه چه خواهد بود؟ اینکه ایران و عراق، به عنوان دو کشوری که هشت سال با یکدیگر جنگ داشتند، در حال بازسازی و تقویت اعتماد به نفس میان یکدیگر هستند که این مساله بسیار مهم است.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته