دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

تبریک عید به روایت مرتضی احمدی + صوت

با گذشت دو سال از سال‌مرگ زنده یاد مرتضی احمدی، همچنان در شب عید با شنیدن ترانه‌هایی چون «حاجی فیروزه سالی یه روزه» و «عید همگی بود مبارک» صدایش در گوشمان می‌پیچد که با ضربی‌خوانی خاصش تک‌تک ابیات را در ذهنمان حک کرده است.
کد خبر : 166490

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، برای عید تبریکات زیادی وجود دارد، اما زیباترین تبریک را می‌توان به مرتضی احمدی دانست که با آن صدای خاصش برایمان از از زبان حاجی فیروز سال نو را تبریک را می‌گوید:


درسایه ایزد تبارک عید همگی بـُـوَد مبارک
یاحــق
یاهــو
هرکی به کاری مشغول
پولی بریز تو کشکول
یاحــق
یاهــو
همه روزتان پیروز..


مرتضی احمدی، همه فن حریف بود، بازیگر در عرصه‌های سینما، تلویزیون، رادیو، تئاتر بود و در هنر آواز و موسیقی صاحب سبک به شمار می‌رفت. در گویندگی دوبلاژ گوینده با صدای خاص بود. این صدای خاص برای کودکان و نوجوانان کارهای بیشماری را خلق را کرد که آخرین کارش را می‌توان، راوی «شکرستان» معرفی کرد. جدای از چهره مهربان و دوست‌داشتنی احمدی برای کودکان نسل جدید، کودکان دیروز هم او را با صدای کاراکتر«روباه مکار» از انیمیشن «پینوکیو» به یاد دارند.


اما این تمام هنر او نبود، او نویسنده‌‌ای توانا نیز بود که بر فرهنگ عامیانه (فولکلور) تهران تمرکز داشت. حاصل تلاش او تألیف کتاب‌های «کهنه‌های همیشه نو»، «فرهنگ بر و بچه‌های تِرون»، « پیش‌پرده و پیش‌پرده‌خوانی» و «پرسه در احوالات تِرون و تِرونیا» است که یادی از آیین‌ها نمایشی و حال و احوال تهران قدیم را برایمان زنده می‌کند.


احمدی برخی از قدیمی‌ترین ترانه‌های کوچه‌بازاری تهران را به صورت (ضربی‌خوانی) بازخوانی کرده است و «صدای طهرون قدیم» یکی از آلبوم‌هایی است که مناسب ایام نوروز است چرا که مجموعه‌ای از ضربی‌خوانی، ترانه‌های طنز روحوضی قدیم را شامل می‌شود که با صدای بازیگر، گوینده و خواننده فقید، زنده یاد مرتضی احمدی و با همراهی تنبک علی رحیمی گردآوری و اجرا شده است.


در مجموعه ترانه‌هایی که از احمدی به یادگار مانده، زندگی روزمره اکثر تهرانی‌ها در قالب ترانه‌هایی چون «شاطر علی ممد»، «فاطی جون»، «والده مش ماشاءالله» و ... در سالیان دور روایت شده؛ از حمام رفتن و عروسی و عید نوروز با حاجی فیروز و مبارک گرفته تا رفتن به نانوایی و دعوا با مادرشوهر و هَوو و گرانی مواد غذایی و شرح عاشقی «ای حبیب من ای طبیب من، عشق روی تو شد نصیب من» به زبان طنز بازگو شده که این اثر توسط بتهوون نیز منتشر شده است.


دانلود فایل صوتی

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب