لزوم افزایش نظارت بر استفاده از آنتی بیوتیک در پرورش مرغ/ کشاورزان سموم را به صورت ترکیبی استفاده نکنند!
به گزارش گروه اجتماعی آنا، دکتر مجید حاجی فرجی، اظهار کرد: به کشاورزان توصیه میکنیم که از سموم به صورت ترکیبی استفاده نکنند چرا که علاوه بر اینکه به ماندگاری و پایداری این سموم آسیب میرسد، میتواند عاملی برای افزایش ماندگاری آن بر روی محصولات کشاورزی و آسیب رساندن به سلامت مردم باشد.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، با توجه به شعار امسال هفته سلامت که «ایمنی غذا» نام گذاری شده است، گفت: ایمنی غذا یکی از ارکان امنیت غذایی و زیر مجموعه امنیت تغذیه است و وقتی سخن از دسترسی مردم به یک غذای سالم و پایدار با کفایت تغذیهای به میان میآید، موضوع امنیت غذایی به عنوان دسترسی اقتصادی و فیزیکی به یک غذای سالم و ایمن مطرح است.
دکتر حاجی فرجی با بیان اینکه به طور کلی امنیت غذایی از مزرعه شروع و به سفره ختم میشود، گفت: در بخش تولید، دانه یا بذر باید سالم باشد.
وی با یادآوری اینکه کودهای شیمیایی نیز میتواند اثر منفی در غذا داشته باشد، افزود: امروزه ترجیح بر این است که از کودهای ارگانیک به میزان مشخص استفاده شود.
سموم دفع آفات یکی از معضلات اصلی در بخش کشاورزی
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، استفاده از سموم دفع آفات در بخش کشاورزی را یکی از معضلات اصلی عنوان کرد و گفت: این سموم برای نگهداری از محصولات استفاده میشود و اگر در تولید، میزان استفاده و طریقه مصرف آن استانداردها رعایت نشود، سلامت مردم به مخاطره میافتد.
وی با تاکید بر اینکه باقی مانده سموم بر روی میوهها میتواند خطر آفرین باشد، گفت: این در حالی است که در سطح جهان و ایران به مردم توصیه میشود از میوه و سبزیجات در هرم غذایی استفاده کنند اما این توصیه، میتواند مانند یک شمشیر دو لبه عمل کند و باعث میشود در توصیه کردن به مصرف آن به مردم مردد باشیم چرا که نمیدانیم آیا استانداردهای لازم در سم پاشیها رعایت شده است؟
لزوم آموزش کشاورزان برای استفاده از سموم
حاجی فرجی با بیان اینکه دسترسی به سموم استاندارد کم و آموزشها در این زمینه برای کشاورزان کافی نیست، اظهار کرد: باید شرایط را برای آموزش مستمر کشاورزان در چگونگی مصرف سموم فراهم کنیم همچنین ابزار کافی جهت سم پاشی در اختیار آنها قرار دهیم زیرا باید میزان توزیع سم روی سطوح باغها، میوهها و نواحی کشت استاندارد باشد.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، تصریح کرد: یکی از دغدغههای بهداشتی کشور سالم و ایمن بودن میوهها و سبزیجات مصرفی است که در این راستا شورای سلامت و امنیت غذایی از حدود 3 سال پیش در وزارت بهداشت با حضور مسئولان وزارت بهداشت و تمامی دست اندرکاران و سازمانهای مرتبط با حوزه سلامت از جمله جهاد کشاورزی، سازمان دفع آفات، سازمان دامپزشکی، سازمان استاندارد، سازمان غذا و دارو و مراجع دانشگاهی از جمله انستیتو تحقیقات تغذیه و دیگر دستگاهها و ارگانهای مرتبط با بهداشت و سلامت جامعه تشکیل شده است.
ایمنی و سلامت غذا دغدغه مردم و شورای عالی سلامت و امنیت غذایی است
وی با تاکید بر اینکه دغدغه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، ایمنی و سلامت غذا است تصریح کرد: نمیتوان گفت در حال حاضر این مشکلات به طور کامل برطرف شده است.رفع این مشکلات به همت همگانی بین ارگانهای مسئول نیاز دارد، که علاوه بر تسهیل دسترسی به این سموم و کودهای استاندارد با قیمت مناسب، آموزش کافی و تجهیزات لازم نیز در اختیار کشاورزان قرار دهند.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، افزود: البته این اقدام زمانبر و پر هزینه است و در این زمینه با تخصیص وامهای مناسب و با کمک دولت میتوان مشکلات را برطرف کرد.
در پرورش مرغ از هورمون استفاده نمیشود
وی افزود: در حوزه دامپزشکی نیز در زمینه تولید مرغ و تخم مرغ و در خصوص آنتی بیوتیکها و هورمونهایی که در مرغ استفاده میشود نظارتهای بیشتری در حال انجام است.
دکتر حاجی فرجی یادآور شد: نظارتها بر تولید مرغ و تخم مرغ طی سالیان اخیر توسط سازمان دامپزشکی افزایش یافته و خوشبختانه استفاده از هورمونها در پرورش مرغ وجود ندارد.
لزوم افزایش نظارت در استفاده از آنتی بیوتیک در پرورش مرغ
دکتر حاجی فرجی ادامه داد: بیشتر نگرانیها در تولید مرغ مربوط به مصرف آنتی بیوتیکها است که از آن برای حفظ سلامتی مرغ استفاده میشود و استانداردهای ویژهای دارد و با توجه به اینکه کارگاهها و مراکز سنتی تولید مرغ و محصولات دامی انتظار داریم نظارت بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
وی با بیان اینکه سازمانهایی مانند استاندارد و غذا و دارو متولی کنترل کیفیت غذاهای صنعتی و فرآوری شده هستند، افزود: کنترلهای زیادی مانند بخش توسعه و تحقیقات (R&D) و کنترل کیفیت در کارخانه و آزمایشهای مرحلهای و تصادفی از سوی سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد برای اطمینان از کنترل کیفیت در غذاهایی که از بخش صنعت خارج میشود، صورت میگیرد.
خطرات استفاده بیش از حد از آلایندهها و مواد افزودنی
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: زمانی که اطمینان و کنترل بر روی صنایع غذایی زیاد شود، دغدغه صاحبان صنایع غذایی نیز برای تولید محصولات غذایی سالمتر بیشتر می شود.
وی افزود: اگر آلایندهها، مواد افزودنی و مواد اضافی در محصولات از میزان استاندارد بیشتر شود، میتواند در کوتاه مدت مسمومیت و در بلند مدت در بدن حالت سمیت پیدا کند.
دکتر حاجی فرجی با تاکید بر کفایت تغذیه در تولیدات صنعتی گفت: در صنعت، کنترل و اندازه گیری همواره راحتتر از بحث کفایت تغذیهای است.
مواد غذایی بیارزش جزو سبک الگوی مصرف مردم قرار گرفته است
وی یادآور شد: در حال حاضر گاهی توجه به مواد غذایی بیارزش مانند اسنکها، برخی تنقلات، بیسکویت و چیپس در کودکان و نوجوان جزو سبک الگوی مصرف مردم قرار گرفته و به عنوان عادت در آمده است که این موضوع خطرناک است.
دکتر حاجی فرجی خاطرنشان کرد: ممکن است یک ماده غذایی واقعا ایمن و سالم باشد و در همان لحظه مشکلی در فرد ایجاد نکند اما در طول زمان و بخاطر نوع مصرف، باعث بروز بیماریهای غیر واگیر مانند چاقی، افزایش وزن، دیابت، بیماریهای کبدی و قلبی عروقی که وابسته به نوع مصرف و الگوی مصرف غذایی هستند در سطح جامعه میشود.
کاهش میزان اسیدهای چرب اشباع و ترانس در سالجاری
وی با اشاره به اینکه توجه ویژهای از سوی سازمانهای نظارتی و وزارت بهداشت در حوزه مصرف روغن و میزان اسیدهای چرب ترانس و اشباع وجود دارد، گفت: در همین زمینه تغییر الگوی مصرف مردم از روغن جامد به نیمه جامد و سپس تا پایان سال جاری، قطع روغن جامد خانوار و تولید و مصرف روغن مایع مورد تاکید است.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، ادامه داد: روغنهای سرخ کردنی از دیگر مواردی است که مصرف آن باید کاهش پیدا کند و در این خصوص اگر در خانوادهها، روش طبخ اصلاح شود دیگر نیازی به مصرف روغنهای سرخ کردنی نداریم اما علیرغم وجود اسیدهای چرب ترانس پایین در این نوع روغن، میزان اسیدهای چرب اشباع آن بالاست که میتواند در بروز بیماریهای قلبی و سایر بیماریهای غیر واگیر خطرساز باشد.
دکتر حاجی فرجی در پایان گفت: طبق هدفی که شورای سلامت و امنیت غذایی پیش گرفته است امیدواریم تا پایان سال 94 میزان اسیدهای چرب اشباع مصرفی در تولیدات صنایع غذایی را به کمتر از 25 درصد و اسیدهای چرب ترانس را به کمتر از 2 درصد برسانیم.
انتهای پیام/