کسی به فکر سیروس نیرو نیست/ مفتاحی: ناشران، آثار نیرو را بایکوت کردهاند
محمد مفتاحی در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی آنا درباره وضعیت جسمانی سیروس نیرو گفت: «متاسفانه ریههای ایشان به دلیل تورم و عفونت، تقریبا از کار افتاده و در حال حاضر، با دستگاه نفس میکشد. پزشکان ابتلا به یک نوع آنفولانزا را احتمال میدهند و تصمیمات نهایی برای ادامه درمان ایشان را به مشخص شدن جواب آزمایشات موکول کردهاند.»
وی ادامه داد: «سطح هوشیاری سیروس نیرو، پایین است. البته گهگاه به محرکهای بیرونی مانند صدای نزدیکان، واکنشهایی نشان میدهد اما در اکثر مواقع، در حالت بیهوشی است.»
این شاعر ضمن بیان این مطلب که متاسفانه کمتر کسی تا کنون به دیدن او رفته و وضعیت سلامتیاش را جویا شده، اظهار داشت: «اینکه اهالی ادبیات راضی نشدهاند از سیروس نیرو با آن پیشینه و جایگاه ادبی، سراغی بگیرند، ناراحت کنندهاست. او چهره مطرحی در ادبیات معاصر کشور بوده و تلاشهای فراوانی برای پیشبرد و ارتقاء شعر معاصر انجام داده است.»
مفتاحی در تشریح اهمیت و تاثیرگزاری سیروس نیرو گفت: «نیرو از دو جهت، شخصیت مهمی در ادبیات ما است: اول به لحاظ بُعد زمانی و همزیستی با بزرگان ادبیات معاصر؛ چراکه او متولد 1309 است و در دورهای زندگی کرده که بهترین شاعران کشور در آن مشغول به فعالیت ادبی بودهاند. او شاگر نیما یوشیح بوده و با بزرگانی همچون هوشنگ ابتهاج، نصرت رحمانی و ... دوستی داشته است.»
وی ادامه داد: «همچنین در دورهای تحصیل کرده که اساتید بزرگی همچون دکتر معین، فروزانفر، همایی و ... در دانشگاه تهران درس میدادهاند. از طرف دیگر نیرو در دهههای 30 و 40 که دهههای طلایی شعر معاصر ایران بودهاند، فعالیت ادبی داشته و شرایط حاکم بر آن دوران را به خوبی درک کرده است.»
این شاعر و منتقد ادبی با اظهار داشت: «دومین عامل که ثابت میکند نیرو، انسان تاثیرگذاری بوده، برمیگردد به مجموعه شعرها و کتابهایی که در طول این سالها منتشر کرده است. او اولین مجموعه شعر خود را به نام «سحر» در سال 34 منتشر کرد که به عنوان اولین مجموعه شعرِ یک شاعر، بسیار مجموعه قابل تأملی بود؛ مجموعهای متشکل از غزل و چهارپارههای بدیع.»
وی افزود: «او در ادامه مجموعه شعرهای «رود»، «جاده» و «بهار از پنجره» را در سالهای پیش از انقلاب اسلامی به انتشار رساند و در سال 58، کتاب «از کودتا تا انقلاب» را روانه بازار کتاب کرد که گزیدهای از شعرهای او بود. او در ادامه علاوه بر سرایش شعر، روی کار تصحیح و ویرایش اشعار کلاسیک تمرکز کرد که از این میان میتوان به «گنجِ مراد» تصحیح و ویرایش حافظ و شرح پنج گنج نظامی که با مقدمه و ویرایش محمد مفتاحی در نشر روزگار به انتشار رسیده، اشاره کرد.»
وکیل سیروس نیرو درباره دیگر آثار این شاعر، توضیح داد: «اخیرا 2 مجموعه شعر با نامهای «آینه و آه» و «داستانهای پیشپاافتاده» از ایشان در نشر افراز و مجموعه شعر «رد پا» در نشر ایلیا به انتشار رسیده اما نزدیک به 5 مجموعه شعر هم هست که متاسفانه به دلیل بیمیلی ناشران، منتشر نشده باقیمانده است. برخی دیگر از مجموعههای ایشان نیز به دلیل اینکه به شکل ناشر-مؤلف چاپ شدهاند، آنطور که باید توزیع و دیده نشدهاند.»
وی ضمن بیان این مطلب که کتاب «شگرد سرایش شعر نیمایی (مجموعه مقالات ادبی)» سیروس نیرو در نشر روزگار مراحل چاپ را طی میکند، گفت: «آنچه به سرودههای این شاعر پیشکسوت نیرو میبخشد و آنها را از سرودههای دیگر متمایز میکند، سواد آکادمیک او و آشناییاش با شعر معاصر، موسیقی سمفونیک و سینمای جهان است که ویژگیهای تصویری زیادی به آثارش داده است.»
مفتاحی ادامه داد: «آقای نیرو، حافظه بسیار قوی دارد و خاطرات زیادی از دورههای مختلف دارد؛ از جمله اتفاقات کودتای 28 مرداد و همینطور خاطراتی که از دیدار و همزیستی با شاعران و بزرگان فرهنگ و ادبیات معاصر به یاد دارد.»
وی با انتقاد از برخی برخوردها در حوزه نشر، گفت: «امیدوارم ناشران با توجه به شخصیت ادبی ایشان، نسبت به انتشار آثارش اقدام کنند و جهتگیریهای شخصی و سلیقهای را دستمایه تصمیمات خود قرار ندهند. چراکه در سالهای اخیر، آقای نیرو و آثارش تقریبا از سوی ناشران بزرگ، بایکوت شده و در بایکوت مانده است.»
این شاعر ضمن آرزوی سلامت برای سیروس نیرو، اظهار داشت: «بعد از اتفاقات اخیر و بستری شدن ایشان، امیدوارم ایشان بتوانند به زودی شاهد انتشار مجموعهها و کتابهای خود باشند. خوشبختانه طی مذاکراتی که داشتهایم، قرار شده نشر ایده کار انتشار بخشی از آثار ایشان را به عهده بگیرد، شاید از این طریق کوتاهی برخی از ناشران جبران شود.»
انتهای پیام/