مراسم چهلمین شب درگذشت داوود رشیدی در تئاتر شهر برگزار شد/ برومند: هر سال تندیس داوود رشیدی اعطا میشود + تصاویر
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، بخش آغازین این مراسم اجرای نمایشی به نویسندگی و کارگردانی محمد رحمانیان بود که با بازی احسان کرمی و فرامرز روشنایی به کارنامه هنری داوود رشیدی اشاره داشت.
در ادامه با اجرای موسیقی توسط رضا یزدانی، بخشهایی از نمایشهایی که داوود رشیدی کارگردانی و بازی در آن را برعهده داشته است از جمله «چشم به راه گودو»، «دیکته»، «پیروزی در شیکاگو»، «منهای دو»، « آفای اشمیت کیه؟» پخش شد.
بخش بعدی این مراسم به بازگویی متنی درباره هنرمندان دهه 40 اختصاص داشت که حمید امجد آن را قرائت کرد.
در ادامه منصور ضابطیان که اجرای این مراسم را برعهده داشت با به پایان رسیدن سخنان حمید امجد از محمود دولت آبادی به عنوان یکی از غول های نسل قدیم نام برد. دولتآبادی نیز با حضور بر روی صحنه تالار اصلی تئاترشهر گفت: «من به خانم برومند و عزیز صحنه تئاتر یعنی لیلی رشیدی ادای احترام می کنم و از این همه ذوق و سلیقه ای که به کار رفته تا اینجا مجموعهای زنده ارائه شود، تشکر می کنم. »
وی در ادامه یادآور شد: «مرگ همیشه هست اما زندگی است که فقط یک بار است.»
در ادامه محمد رحمانیان به عنوان سخنران بعدی این مراسم به روی صحنه آمد. این هنرمند پیشکسوت ضمن بازگویی اتفاقاتی مربوط به دوره فعالیت داوود رشیدی از جمله اکران نشدن فیلم تجاوز، خاطر نشان کرد: «داوود رشیدی بعد از بهمن سال 1357 از از تلویزیون اخراج شد و در شرایطی که هنوز تئاتر ایران شکل نگرفته بود میخواست تئاتر را به معنای واقعی روی صحنه های ایران ببرد. داوود رشیدی و حمید سمندریان دیدگاه مدرنی را وارد تئاتر این مملکت کردند. رشیدی در دهه ۷۰ خانواده تئاتر را کنار هم جمع کرد و با حضور و فعالیتش تئاتر ایران را مرمت کرد.»
وی با اعتقاد بر اینکه «پیروزی در شیکاگو» پیروزی داوود رشیدی است، عنوان کرد: «داوود رشیدی در نمایش هایی که کار کرد نشان داد که پیری بخش شیرینی از زندگی است.»
رحمانیان همچنین در ادامه سخنانش از احترامی که داوود رشیدی برای رسانه قائل بود سخن گفت و ضمن تشکر از شهردار خطاب به وی گفت: «ممنونم که آقای شهردار خانه عروسک می سازد اما درست نیست که به خاطر خبررسانی برخی از بچهها و خبرنگاران به حبس بروند. ما میخواهیم به برکت این شب عزیز و اسم بزرگ داوود رشیدی بچهها از حبس درآیند.»
در بخش بعدی پس از اجرای نمایش تک پرسوناژ با هنرمندی سینا رازانی که درباره فیلمهای سینمایی زنده یاد داوود رشیدی بود رضا یزدانی با حضور مجدد بر روی صحنه به یاد این هنرمند پیشکسوت به اجرای موسیقی پرداخت.
سپس گفتوگوی قدیمی داوود رشیدی که مربوط به سومین دوره جشنواره طوس بود و در آن به اهمیت و تاثیر نمایشنامهخوانی، اجرای تئاتر عروسکی بر اساس متنهای شاهنامهای بود پخش شد.
مرضیه برومند نیز با حضور بر روی صحنه یکی از وجوه مغفول مانده و ناگفته داوود رشیدی را دینی معرفی کرد که رشیدی بر گردن کسانی که کار کودک میکنند، دارد و در ادامه گفت: «اگر داوود رشیدی نبود شاید من هم تا الان نمیتوانستم در خدمت مردم و بچههایشان باشم. در حقیقت تاریخ کار عروسکی در تلویزیون، نمایش و حتی سینما مدیون داوود رشیدی است.»
وی با اشاره به چگونگی تشکیل اولین گروه تئاتر عروسکی و همچنین مشکلاتی که این گروه از سال 1352 با آن روبهرو بوده است گفت: « این گروه به دلیل اختلافات سلیقه ها از هم جدا شد اما مدتی بعد با حضور رشیدی در گروه فیلم و سریال تلویزیون، گروه تئاتر عروسکی ما با نام «امروز» دوباره شکل گرفت و ما در تلویزیون در واحد نمایش مشغول به کار شدیم. بسیاری از کارهای تلویزیون مثل «مدرسه موشها» و یا «خونه مادربزرگه» در واحد نمایش و در زمان داوود رشیدی راه اندازی شد اما واحد نمایش سال ۶۷ منحل شد.»
برومند در پایان سخنانش نیز اعلام کرد: « داوود رشیدی من از تو ممنون هستم که شرایطی را فراهم کردی که بچه های امروز بگویند ما تئاتر کودک، سینما و برنامه عروسکی کودک داریم.»
در ادامه تصاویری از کارهای تلویزیونی گروه «امروز» که در آن احمد آقالو و رضا بابک بازی میکردند، به نمایش درآمد.
سپس علی دهکردی در سخنانی به مدیریت داوود رشیدی در انجمن صنفی بازیگران خانه سینما اشاره و اظهار کرد: «او در تشکیلات صنفی مدیریت عالی داشت. در یک زمان به دلیل اختلافاتی که وجود داشت، داوو رشیدی از انجمن کنارهگیری کرد و رفتن او از انجمن به انحلال قطعی انجمن بازیگران در خانه سینما رسید.»
وی ادامه داد: «داود رشیدی آدم اصیلی بود، او وزن و اعتبار داشت و اعتبارش را خرج چیزهایی میکرد که به آن اعتقاد داشت.»
فرهاد توحیدی نیز به عنوان رئیس اسبق هیات مدیره خانه سینما نیز گفت: «نمیدانم در سوگهای اخیر یعنی مرگ عباس کیارستمی و داوود رشیدی که به فاصله اندکی از هم رخ دادند، باید خوشحال باشیم یا بگرییم. نمیدانم باید خوشحال باشیم که در اوج محبوبیت و احترام رفتند، پیش از آن که تندباد نسیان دیگران را از یاد آنها ببرد یا دیگران آنها را از یاد ببرند. و یا اینکه ناراحت باشیم.»
وی در ادامه اظهار کرد: «تجربه عجیب چهار ساله دوم دوران آن مردی که رفت، انجمن بازیگران دوباره ایجاد شده بود و البته گمان من این است که در آن روزها قرار بود تمام صنفها و نهادها منحل شوند؛ چرا که در همان ابتدای راه آب باریکهای را که از دو درصد عوارض بودجه فیلمهای سینمایی باید به تشکلها اختصاص داده میشد، قطع کردند. آن روزها اگر چه شرایط بسیار دشواری بود اما یک تجربه گرانقدر مدنی به دست آمد.»
توحیدی تاکید کرد: «اگر پروژه خانه سینما با موفقیت انجام میشد نوبت به خانه تئاتر و خانه موسیقی میرسید اما خانه سینما به همت کسانی مثل داوود رشیدی ایستاد و یکی از اولین کارهایی که انجام داد خودگردان و خودکفا شدن بود.»
در بخش پایانی این مراسم نیز با حضور احترام برومند، لیلی رشیدی، فرهاد رشیدی و نیز سینا و مژگان (نوه و عروس داوود رشیدی) بر روی صحنه، احترام برومند ضمن تشکر از برگزارکنندگان این مراسم گفت: « برنامه امشب بسیار خوب بود و تا حالا ندیده بودم که اینطور داوود رشیدی را از ابعاد مختلف معرفی کنند. وظیفه من در حال حاضر کمی تغییر کرده و آن هم این است که نام داوود رشیدی را زنده نگه دارم و او را از ابعاد مختلف زندگیاش به ویژه علاقه و خدمتی که برای تئاتر صرف میکرد، معرفی کنم.»
احترام برومند در پایان اعلام کرد: «ما تصمیم گرفتهایم که هر سال در فاصله بین تولد و رفتن داوود رشیدی که مدت زمان یک ماههای است (از 25 تیرماه تا 5شهریورماه) یک روز به روخوانی یک نمایش به نفع خیریه بپردازیم و یک تندیس و یک جایزه نقدی ناقابل را هم به یک نفر در عرصه سینما و عرصه تئاتر اهدا کنیم.»
همچنین لیلی و فرهاد رشیدی فرزندان و سینا نوه داوود رشیدی از دستاندرکاران مراسم و مردمی که در این مدت به خانوادهشان اظهار همدردی کردند، قدردانی و تشکر کردند.
در بخش پایانی مراسم کلیپی از آخرین خداحافظی مردم با زنده یاد داوود رشیدی پخش شد.
علی مرادخانی معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مهدی شفیعی مدیر مرکز هنرهای نمایشی، پیمان شریعتی رئیس تئاترشهر، علیرضا تابش، کیومرث پوراحمد، ایرج راد، اصغر همت، طناز طباطبایی، کمند امیر سلیمانی، سیامک صفری، بهرام شاه محمدلو، مسعود فروتن، محمود عزیزی، اکبر زنجانپور، ججعفر والی، محمد بهرامی، شهرام کرمی، اتابک نادری، رضا بابک، مریم معترف، خسرو احمدی، فرامرز روشنایی، پانتهآ پنااهیها، رضا بنفشهخواه، شمسی فضلاللهی، الهام کردا،مرضیه برومند، پرویز پورحسینی، محموددولتآبادی، علی دهکردی، بیتا فرهی، رضا بهبودی، حسین مسافرآستانه، منیپه حکمت از جمله مدیران و هنرمندانی بودند که در این مراسم حضور داشتند.
انتهای پیام/