افزایش قدرت خرید یا دستکاری سبد معیشت؟/ تنوع در سبد یارانهای با الحاق اقلام جدید به کالابرگ
به گزارش خبرگزاری آنا، در آستانه واریز مرحله چهارم کالابرگ الکترونیک، تغییر کلیدی در ساختار سبد اقلام مشمول این طرح اعلام شد که مستقیماً بر امنیت غذایی خانوارها تأثیر میگذارد. سخنگوی طرح به آنا گفت: بوقلمون، بلدرچین و آبزیان (ماهی و میگو) رسماً به تعریف گوشت سفید اضافه شدهاند؛ این اقدام، گرچه به نظر یک بهروزرسانی ساده میآید، اما وزن دهی جدید به تأمین پروتئین ارزانتر برای دهکهای پایین جامعه در شرایط تورمی را رقم میزند. کارشناسان منتظرند تا ببینند این الحاق بدون افزایش تعداد اقلام اصلی ، چه میزان از فشار قیمتها بر پروتئین را کاهش خواهد داد.
بتازگی مرجان دبیر، دبیر سخنگوی طرح کالابرگ الکترونیک، مبنی براعلام زمان شارژ مرحله چهارم کالابرگ، به آنا گفت: بر اساس آخرین اطلاعات بدست آمده، اقلامی از جمله بوقلمون، بلدرچین و آبزیان اعم از ماهی و میگو به گروه گوشت سفید افزوده شدهاند. این تغییر به کالای ۱۱گانه اضافه نشده و صرفاً ذیل تعریف گوشت سفید لحاظ شده است.
به گفته دبیر، سبد کالاهای مشمول کالابرگ تنوع بیشتری یافته و خانوارها امکان دسترسی به انواع گوشت سفید را خواهند داشت. سرپرستان خانوار میتوانند برای اطلاع از جزئیات خرید و فروشگاههای طرف قرارداد، به سامانه کالابرگ مراجعه کنند.
در همین رابطه پیام احمدی یکی از تولید کنندگان بوقلمون در کشور، در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد خبرگزاری آنا به میزان تولید در شیش ماه نخست سال، اشاره کردو گفت: در شش ماهه نخست امسال حدود سه میلیون و ۳۰۰ هزار قطعه بوقلمون در کشور تولید شده در حالی که سال گذشته مجموع تولید سالانه نزدیک به هفت میلیون قطعه بود.
وی افزود: تمامی تولیدات بوقلمون در بازار داخل مصرف میشود و عملاً محصولی مازاد بر مصرف باقی نمیماند که بر اساس برآوردها میزان تولید گوشت بوقلمون در سال گذشته ۷۰ هزار تن بوده که تمامی این گوشت در کشور مصرف شد. در حال حاضر فقط از گوشت این محصول و سنگدانه استفاده می شود و از پر استفاده نمی شود.
حدود ۵۳۰ مزرعه فعال در تولید بوقلمون در کشور وجود دارد
احمدی در رابطه با تعداد واحدهای فعال نیز توضیح داد: در حال حاضر حدود ۵۳۰ مزرعه فعال در تولید بوقلمون در کشور وجود دارد که ظرفیت جوجهریزی ماهانه آنها ۶۵۰ هزار قطعه است.
وی در خصوص قیمتگذاری این محصول گفت: در هفته گذشته به دلیل تبعات کاهش تولید در دوران جنگ و کمبود عرضه شاهد افزایش قیمت بوقلمون بودیم که این مسأله باعث شده قیمت هر کیلوگرم بوقلمون زنده به حدود ۱۰۰ هزار تومان برسد و پس از کشتار نیز گوشت بوقلمون برای مصرفکننده با قیمت تقریبی ۱۴۰ هزار تومان عرضه شود.
هیچ مجوزی برای صادرات بوقلمون صادر نشده است
احمدی در پاسخ به پرسشی صادرات این محصول تأکید کرد: هیچ مجوزی برای صادرات بوقلمون صادر نشده است بارها از سوی صنف این موضوع مطرح شده، اما مسئولان وزارت جهاد کشاورزی معتقدند در شرایط حساس کنونی اولویت با حفظ ذخایر پروتئینی کشور است. به همین دلیل فعلاً صادرات محصولات پروتئینی از جمله بوقلمون ممنوع است البته اگر در آینده تولید بیش از نیاز داخلی باشد حتماً سیاستها تغییر خواهد کرد.
وی در خصوص صرفه اقتصادی پرورش بوقلمون توضیح داد: اگر مبنا تورم سالانه باشد، هیچ فعالیت کشاورزی در حال حاضر صرفه اقتصادی بالایی ندارد، اما مبنا بر روی تورم نیست و در این راستا در مقایسه با مرغ، بوقلمون در پنج سال گذشته بازدهی نسبی بهتری داشته است البته این تفاوت آنقدر اغراقآمیز نیست که بگوییم بوقلمون بهطور مطلق سودآورتر است؛ هر دو صنعت تقریباً شرایط مشابهی دارند.
تولید کننده بوقلمون در ادامه افزود: در حال حاضر دو نژاد اصلی بوقلمون در دنیا وجود دارد که در ایران نیز پرورش داده میشوند. یکی نژاد بیوتی (B.U.T) و دیگری هیبرید، که هرکدام زیرشاخههای سبک، سنگین و متوسط دارند.
تنوعبخشی به منابع پروتئینی سبد خانوارها
وی در خصوص اضافه شدن گوشت بوقلمون به سبد کالابرگ تصریح کرد: یکی از دلایل اصلی این تصمیم سیاست تنوعبخشی به منابع پروتئینی است حدود ۲۰ تا ۲۵ سال پیش نیز همزمان با ورود پرورش شترمرغ بوقلمون بهعنوان جایگزین پروتئینهای سنتی مطرح شد که مهمترین مزیت آن مصرف پایین آب در مقایسه با دامهای سنتی است که با توجه به اقلیم خشک ایران، سیاستی بسیار منطقی محسوب میشود.
احمدی خاطرنشان کرد: گوشت بوقلمون ویژگیهای منحصر به فردی دارد؛ بخشی از آن مشابه گوشت سفید است و بخشی دیگر ویژگیهای گوشت قرمز را دارد. به همین دلیل هم از نظر سلامت و هم از نظر اقتصادی گزینهای مناسب برای سبد معیشتی مردم است این گوشت علاوه بر ارزش تغذیهای بالا نسبت به گوشت قرمز بسیار مقرونبهصرفهتر است.
ذائقه غذایی مردم با تنوع بخشی به سبد کالایی تغییر میکند
وی در پاسخ به پرسشی در رابطه با عدم آشنایی برخی استانها با این محصول اظهار کرد: ذائقه غذایی مردم با تنوع بخشی به سبد کالایی به مرور تغییر میکند همانطور که ۳۰ تا ۳۵ سال پیش مردم با میگو بیگانه بودند، اما امروز جزو غذاهای رایج است. بوقلمون نیز با گذر زمان جای خود را در سفره مردم باز خواهد کرد
احمدی در پایان درباره آینده این طرح گفت: این نخستین بار است که گوشت بوقلمون به سبد کالابرگ وارد شده و ما بهعنوان فعالان این صنعت هنوز در جریان جزئیات نحوه عرضه و توزیع نیستیم، اما در مجموع هر اقدامی که به توسعه مصرف بوقلمون منجر شو برای کشور یک تصمیم درست است و امیدواریم این سیاست استمرار داشته باشد.
انتهای پیام/


