۲۵/ فروردين /۱۴۰۴

تحقق هویت جمعی لازمه جهش علمی کشور است

تحقق هویت جمعی لازمه جهش علمی کشور است
رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، در دیدار‌های نوروزی با کارکنان و رؤسای گرو‌های علمی و اعضای پیوسته فرهنگستان، ضمن تبریک سال نو و آرزوی قبولی طاعات، شکل‌گیری و تقویت هویت جمعی منسجم را کلید افزایش اثرگذاری فرهنگستان در جامعه و پیشبرد کشور دانست.

به گزارش آنا، محمدرضا مخبر دزفولی، در نشستی صمیمانه به مناسبت فرارسیدن نوروز باستانی، با همکاران اداری و همچنین استادان، اعضای پیوسته و وابسته این فرهنگستان دیدار و گفت‌و‌گو کرد.

رئیس فرهنگستان علوم در ابتدای سخنان خود ضمن تبریک سال نو و آرزوی سالی نیکو و پربرکت برای ملت ایران و خانواده بزرگ فرهنگستان، قبولی طاعات و عبادات ماه مبارک رمضان و بهره‌مندی از فیوضات شب‌های قدر را برای همگان مسئلت کرد.

وی ابراز امیدواری کرد که این ایام، سرمایه و ذخیره‌ای معنوی برای آغاز سالی پرنشاط و موفقیت‌آمیز باشد تا خدمات بیشتری به جامعه ارائه شود.

مخبر دزفولی با اشاره به تحرکات مثبت صورت گرفته در فرهنگستان طی سال‌های اخیر، تصریح کرد: این تحرک به فرد وابسته نیست، به مجموعه‌مان وابسته است. هویت جمعی فرهنگستان، اگر موفقیتی در این یکی دو سال نسبت به سال‌های گذشته داشته است، به دلیل هویت جمعی بوده که فرهنگستان برای خودش پیدا کرده و در حال شکل گرفتن است.

وی افزود: اگر بتوانیم فرهنگستان را به مجموعه منسجمی تبدیل کنیم که اثرگذاری خودش را با این هویت جمعی در جامعه نشان دهد، این می‌تواند برای کشور اثربخش باشد و تلاش‌های فرهنگستان را موفق کند، تا اینکه ما فردی و جز به جز بخواهیم یک کار‌هایی را انجام بدهیم. باید تلاش کنیم امسال این هویت جمعی فرهنگستان را محقق کنیم.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

 رئیس فرهنگستان علوم خاطرنشان کرد که با شکل‌گیری این ذهن مشترک، انرژی و اثرگذاری فرهنگستان برای سیاست‌گذاران و مسئولان کشور چندین برابر خواهد شد.

علم و فناوری؛ شاهراه عبور از مشکلات و نیل به پیشرفت

رئیس فرهنگستان علوم با تأکید بر اینکه مسیر تحولات آینده جهانی در تمامی عرصه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و ژئوپلیتیک از گذرگاه علم و فناوری عبور می‌کند، اظهار داشت: رشد در علم و فناوری برای کشورها، پیروزی و موفقیت به دست می‌آورد. اگر بتوانیم در زمینه علم و فناوری و گره‌گشایی از مشکلات کشور با استفاده از ظرفیت علمی دانشمندانمان، حرکت جهش‌وار انجام دهیم، می‌توانیم بر بسیاری از معضلات کشور فائق شویم و آنها را حل کنیم.

وی لزوم توجه جدی به موضوعاتی، چون به‌روزرسانی نقشه جامع علمی کشور، سند چشم‌انداز، آیین‌نامه ارتقای اعضای هیئت علمی و همچنین فناوری‌های پیشرفته و نوظهور مانند کوانتوم، هوش مصنوعی، زیست‌فناوری و زیست‌پزشکی را یادآور شد و تأکید کرد: ما حتماً خودمان را باید با اتفاقات عجیب و غریبی که در جریان علم دنیا در حال شکل گرفتن است، هماهنگ کنیم و از جریانات جدید علمی عقب نمانیم.

مخبر دزفولی حل چالش‌های بنیادین کشور نظیر بحران آب و انرژی را مستلزم نگاه عالمانه و بهره‌گیری از راهکار‌های فناورانه دانست و فرهنگستان را موظف به بازتعریف وظایف و ایفای نقشی جدی‌تر در این عرصه‌ها خواند.

فرهنگستان؛ فراتر از روزمرگی، فعال و اثرگذار

مخبر دزفولی با انتقاد از نگاه حداقلی به جایگاه فرهنگستان، تأکید کرد که شأن آکادمی علوم ایران، فراتر از برگزاری جلسات و مشورت‌های جزئی است.

وی بیان کرد: هر کدام از عزیزان ما از اعضای فرهنگستان، منبع و ذخیره و گنجینه‌ای از دانش و تجربه و علم هستند که این می‌تواند سرریز شود برای حل مسائل کشور. باید تلاش کنیم که این ظرفیت را استخراج کنیم. روش استخراج این توانمندی در فرهنگستان یک هنر و فناوری است. ما فکر می‌کنیم این انرژی نهفته باید فعال شود در غیراینصورت دچار روزمرگی می‌شویم.

رئیس فرهنگستان علوم با اشاره به اینکه سال پیش رو ممکن است با سختی‌هایی همراه باشد، آمادگی، ورود فعالانه و کمک رو به جلو و امیدبخش فرهنگستان برای کاهش این سختی‌ها و عبور کشور از مشکلات را حیاتی دانست و گفت: با همدلی، همفکری و یک ذهن مشترک جمعی می‌توانیم اثرگذار شویم.

فرهنگ‌سازی برای تحقق شعار سال و هدایت سرمایه‌ها به سمت تولید

رئیس فرهنگستان علوم در بخش دیگری از سخنان خود به نام‌گذاری سال ۱۴۰۴ توسط رهبر معظم انقلاب با عنوان «سرمایه گذاری برای تولید» اشاره کرد و وظیفه نهاد‌های علمی مانند فرهنگستان را فراتر از تکرار شعار دانست. وی گفت: قرار نیست که همان حرفی را که رهبری فرمودند، تکرار کنیم. ما قرار است مراحل بعدی و روش‌های اجرایی شدن و محقق شدنش را در کشور دنبال کنیم.

مخبر دزفولی یکی از رسالت‌های کلیدی فرهنگستان در این راستا را فرهنگ‌سازی در موضوع ارزش سرمایه‌گذاری در تولید عنوان کرد و افزود: باید تلاش کنیم سرمایه‌گذاری در مسیر تولید (نه دلالی، نه واسطه‌گری) به یک ارزش در کشور تبدیل شود، تا همگان تلاش کنند از مسیر درست، حلال، سالم و پاک خلق ثروت کنند.

وی ابراز امیدواری کرد که با ایجاد باورپذیری و اعتماد در میان سرمایه‌گذاران، به‌ویژه فعالان عرصه‌های دانشی و شرکت‌های دانش‌بنیان، سرمایه‌ها به سمت تولید مولد هدایت شوند و فرهنگستان بتواند با ارائه راهکار از سوی گروه‌های تخصصی و تقویت این جریان، به تحقق شعار سال یاری رساند.

برنامه‌های عملیاتی؛ از تعامل با گروه‌های تخصصی تا پیشگامی در انرژی‌های تجدیدپذیر

رئیس فرهنگستان علوم از برنامه‌ریزی برای حضور مستمر خود به همراه معاونان در جلسات تمامی گروه‌های تخصصی فرهنگستان طی ماه‌های آتی خبر داد.

وی هدف از این اقدام، مباحثه مشترک، مفاهمه، همفکری و هم‌اندیشی به‌منظور تعریف دقیق‌تر مأموریت‌ها و مسئولیت‌های هر گروه در قبال مسائل کلان کشور و اسناد بالادستی عنوان کرد و گفت: مقرر شده است که هر شش ماه، گزارشی از پیشرفت کار و جمع‌بندی فعالیت‌های هر گروه تهیه و خروجی‌های کاربردی آن جهت ارائه به رئیس‌جمهور، معاون اول و دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط تدوین شود.

در اقدامی نوآورانه و الگو بخش، دکتر مخبر دزفولی از آغاز عملیات اجرایی پروژه تأمین برق فرهنگستان از طریق انرژی خورشیدی خبر داد و اظهار داشت: انشالله این پروژه از اول امسال کلید خواهد خورد و امیدواریم که در یک زمان قابل قبولی فرهنگستان بتواند برق خودش را تأمین کند، ما در این کار پیشگام شویم.

وی با اشاره به تجربیات جهانی آکادمی‌های علوم در این زمینه، این اقدام را گامی در جهت استقلال انرژی، بهینه‌سازی مصرف و الگوسازی برای سایر نهاد‌ها و سازمان‌های کشور ارزیابی کرد.

مخبر دزفولی در خاتمه، ضمن قدردانی صمیمانه از همراهی، همکاری و همفکری دیرینه همکاران، استادان و اعضای فرهنگستان که موفقیت‌های این نهاد مرهون تلاش جمعی آنان بوده است، خواستار تداوم و تقویت این همکاری‌ها در سال جدید شد.

وی تأکید کرد که تحقق اهداف متعالی فرهنگستان و افزایش نقش‌آفرینی آن در سرنوشت علمی کشور، نیازمند صرف وقت، انرژی، پیگیری مستمر و اصرار بر پیشبرد راهکار‌های علمی، حتی در مواجهه با موانع احتمالی است.

انتهای پیام/

ارسال نظر