۰۲/ فروردين /۱۴۰۴
تحول در دانشگاه آزاد

دفاع از رساله دکتری متناسب با رویکردهای نوین علمی و کاربردی

دفاع از رساله دکتری متناسب با رویکردهای نوین علمی و کاربردی
دانشگاه آزاد اسلامی با معرفی رویکرد جدید «برنامه‌های علمی» در فرایند دفاع از رساله دکتری، قدمی اساسی در جهت تقویت کیفیت پژوهش‌های دانشجویی برداشته است.

به گزارش خبرگزاری آنا، در دانشگاه آزاد اسلامی، فرایند دفاع از پایان‌نامه دکتری با تغییرات جدیدی همراه شده است. این تغییرات شامل دو رویکرد اصلی مقاله محوری و برنامه‌های علمی است. در رویکرد مقاله محوری که قبلاً در دانشگاه وجود داشته است، همچنان حفظ شده است. در این روش، دانشجویان موضوعی آزاد را انتخاب می‌کنند و بر اساس آن کار می‌کنند. این روش به عنوان «علم آزاد» شناخته می‌شود و جهت‌گیری آن در راستای دانش است.

برنامه‌های علمی

در سال‌های اخیر در دانشگاه آزاد اسلامی رویکرد جدیدی با نام «برنامه‌های علمی» به وجود آمده است. در این رویکرد، حدود ۵۰ درصد از دانشجویان تحت نظارت یک تیم متخصص قرار می‌گیرند. این تیم شامل استاد راهنما و یک گروه خبره است که کیفیت کار دانشجو را در طول فرایند مداوم ارزیابی می‌کنند.

مراحل دفاع از پایان‌نامه در برنامه‌های علمی

مراحل دفاع از پایان نامه در رویکرد برنامه علمی شامل نظارت مستمر، ارزیابی کیفیت، ارائه در کنفرانیس ها و انتشار مقاله است. به این صورت که از ابتدای تحصیل، دانشجو تحت نظارت یک تیم متخصص قرار می‌گیرد. تیم ارزیابی گزارش‌های موردی می‌گیرد و مطمئن می‌شود که کیفیت کار دارای استاندارد کافی است. دانشجویان باید یافته‌های خود را در کنفرانس‌های علمی مرتبط با برنامه خود ارائه دهند و سخنرانی کنند و در نهایت کار دانشجو باید در یک مجله خاص که قبل از آن مشخص شده است، به چاپ برساند.

محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد نیز در این باره تأکید کرده است که این مسیر یک مسیر عالمانه محوری است که در کشور می‌خواهند تجربه کنند. او اطمینان دارد که این رویکرد منجر به افزایش تعداد مقالات معتبر دانشجویان خواهد شد و لطمه‌ای به جریان علم کشور نخواهد زد.

پیش از این در دانشگاه آزاد اسلامی، نحوه دفاع از رساله دکتری عمدتاً بر پایه روش «مقاله محوری»  بوده است. در این رویکرد، دانشجویان دکتری موضوعی آزاد انتخاب می‌کردند و بر اساس آن تحقیقات خود را به صورت مستقل انجام می‌دادند. دانشجویان حق انتخاب موضوعی که به آن علاقه‌مند بودند یا در زمینه تخصصی خود قوی‌تر عمل می‌کردند، داشتند. این موضوعات معمولاً با هدایت اولیه استاد راهنما تعیین می‌شد. پس از انتخاب موضوع، دانشجو به‌صورت مستقل یا با همکاری محدودی از سوی استاد راهنما، تحقیقات خود را انجام می‌داد. نظارت بر کار دانشجو عموماً به صورت دوره‌ای و غیرمداوم بود.

انتهای پیام/

گوشتیران
قالیشویی ادیب