تابآوری اقتصاد ایران در نوسانات ارزی/ ریال چطور با ارزش میشود
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، قیمت دلار در هفته پایانی دی در محدوده ۸۰ هزار تومان با نوسانات محدودی همراه بوده است. به دلیل برخی رویدادها و اتفاقات داخلی و خارجی نرخ ارز پس از صعودهای متوالی اکنون به ثبات در کانال ۸۰ هزار تومانی رسیده است. همواره بالا رفتن نرخ دلار پیامدهایی برای اقتصاد کشور دارد اما مقابله با این روند راهکارهایی را می طلبد که سیاستگذاران اقتصادی کشورهمواره به دنبال آن هستند.
درباره دلایل و ریشههای کاهش ارزش پولی ملی نظرات متفاوتی وجود دارد که جدای از تنشهای منطقهای ریشه در ساختار اقتصاد ایران دارد و آنگونه که یک کارشناس پولی و بانکی به آنا میگوید کاهش ارزش پول ملی و نوسانهای رو به رشد دلار ریشه در هزینههای کشور دارد.
در همین رابطه محمد سخایی در گفتوگو با خبرنگار آنا در پاسخ به این پرسش که اقتصاد ایران تا چه نرخهایی از ارز توان مقاومت دارد، گفت: اقتصاد کشور تاکنون تابآوری نشان داده و اگر تا اینجا تاب آورده نشان میدهد چون شرایط بدتری از این وجود نخواهد داشت هرچند ارتباط مالی با دنیا قطع است اما فروش نفت در سختترین شرایط ممکن در حال انجام است، اما اقتصاد ایران تاب آوری لازم را داشته است از این رو گرانی ارز سودی برای دولت محسوب نمیشود و تنها با این افزایش می تواند بخشی از هزینهها را جبران کند.
به واسطه دولت بزرگ بخش مهم شاغلان کشور حقوقبگیر دولتی هستند
کارشناس پولی و بانکی گفت: در ایران ساختار اقتصاد دولتی است و بخش مهمی از شاغلان کشور حقوقبگیر دولت هستند و دولتی که تولیدکننده هم نیست با فشار زیادی برای تراز کردن این هزینهها مواجه است. این در حالی است که دنیا به این نتیجه رسیده که اقتصاد دولتی راه به جایی ندارد و این بخش خصوصی است که در همه جای دنیا اقتصاد را به پیش میراند.
وی افزود: کاهش ارزش پول ملی در اقتصاد ایران نیز معلول همین ساختار دولتی است که دهههاست در ایران تجربه شده است. اقتصاد نیز به صورت دولتی اداره میشود و هر رئیس جمهوری از هر جناحی نیز که سر کار باشد، توانایی کوچک کردن دولت را به دلیل همین ساختار، ندارد.
کارشناس پولی و بانکی عنوان کرد: کاهش ارزش پول ملی معلول هزینههای دولتی است. دولت باید بپذیرد که باید به سمت کوچکسازی حرکت کند چراکه باوجود محدودیت فروش نفت و درآمدهای ارزی مدیریت هزینه ها سخت است. البته ناگفته نماند دولت جدید آمریکا متوجه شده که به دلیل رقابتهای سخت اقتصادی در نقطه ضعف قرار دارد و باید تنشها را تا جایی که ممکن است، کاهش دهد و یکی از جاهایی که در این مسیر اهمیت دارد ایران است.
اقتصاد ایران تا چه نرخهایی از ارز توان مقاومت دارد؟
وی در پاسخ به این پرسش که اقتصاد ایران تا چه نرخهایی از ارز توان مقاومت دارد، گفت: اقتصاد کشور تاکنون تابآوری نشان داده و اگر تا اینجا تاب آورده نشان میدهد شرایط بدتری از این وجود نخواهد داشت. اقتصاد ایران شرایط سختی را پشت سر گذاشته است به طوری که ارتباط مالی با دنیا به طور مستقیم ندارد، اما فروش نفت در شرایط تحریم همچنان در حال انجام است، دولت بزرگ و حجیم است و صندوقهای بازنشستگی زیانده هستند، ناترازی انرژیها وجود دارد؛ اما با این حال توانسته همچنان در برابر فشارها و تلاطم ها با اقتدارحفظ بماند.
سخایی گفت: مدیران و سیاستگذاران اقتصاد کشور به این نتیجه رسیداند که باید با اصلاحاتی در نحوه و مدیریت اجرای برخی برنامههای اقتصادی انجام شود و گشایشهایی در برخی از سیاستهای اجرایی کشور صورت گیرد تا اقتصاد بتواند مسیرهای روبهرشد را بیش از گذشته تجربه کند.
انتهای پیام/