هوش مصنوعی زهر مار را خنثی میکند
به گزارش خبرگزاری آنا به نقل از اینترستینگ انجینرینگ، دیوید بیکر برنده نوبل شمی ۲۰۲۴ تحقیق برای درمان نیش مار انجام داده است. او در این تحقیق توضیح داده چگونه توکسینهای مرگبار در بزاق مار را میتواند به وسیله پروتئینهایی که با هوش مصنوعی طراحی شدهاند، بی اثر کرد. محققان امیدوارند این روش کارآمدتر، با خطر کمتر و کم هزینهتر باشد.
سوزانا واسکز تورس مولف ارشد تحقیق و محقق آزمایشگاه بیکر در دانشگاه واشنگتن میگوید: من معتقدم طراحی پروتئین سبب میشوددرمانهای نیش مار برای افراد در کشورهای در حال توسعه فراهم شود.
مار سالانه ۱.۸تا ۲.۷ میلیون نفر را نیش میزند و چنین رویدادی حدود ۱۰۰ هزار مرگ در پی دارد. قربانیان نیش مار عموما در مناطقی با سیستمهای خدمات درمانی ضعیف مانند آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین زندگی میکنند. ضدسمهای سنتی از پلاسما حیوان ساخته میشوند که چالشهای زیادی از جمله هزینه بالا، تاثیرگذاری محدود و عوارض جانبی شدید دارند.
از سوی دیگر تنوع نیشر مار درمان آن را نیز پیچیدهتر میکند، زیرا ضد سمهای فعلی بیشتر اوقات گونههای خاصی را هدف میگیرند. اما پیشرفت در حوزه تحقیقات توکسینها و ابزارهای رایانشی به ایجاد عصری نوین در درمان نیش مار تبدیل شده است.
محققان تیم بیکر با همکاری تیموتی پاتریک جنکینز از دانشگاه فنی دانمارک هوش مصنوعی را طوری کنترل کردند تا پروتئینهایی برای پیوند زدن با توکسینهای سه انگشتی (از جمله مرگبارترین ترکیبات زهر مار کبرا) و خنثی کردن آنها طراحی کند. این توکسینها به سیستم ایمنی حمله میکنند و درمانهای مرسوم برای آنها ناکارآمد است.
آنتی توکسینهای جدید در آزمایش روی موشهایی که در معرض چنین زهری قرار گرفتند به نرخ زنده ماندن ۸۰ تا۱۰۰ درصدی منجر شدند. هرچند این پروتئینها تمام پیچیدگی زهرمار را خنثی نمیکنند، اما چنین دستاوردی گامی مهم در توسعه درمانی کارآمد به حساب میآید.
پروتئینهای جدید از میکروبها تولید شدهاند و نیاز به ایمن سازی حیوانات را حذف میکنند و در نتیجه هزینه تولید نیز کاهش مییابد. اندازه کوچک این مواد سبب میشود تا آنها به راحتی در بافت نفوذ و توکسینها را سریعتر از درمانهای فعلی خنثی کنند.
انتهای پیام/