۱۰۰ آتشفشان مدفون: بازشدن دروازههای جهنم به روی زمین با آب شدن یخهای قطب جنوب
به گزارش خبرگزاری آنا به نقل از IE ، قطب جنوب فقط یک منظره منفعل و یخی نیست، بلکه یک منطقه فعال زمین شناسی با شبکه پیچیدهای از آتشفشان هاست - که بسیاری از آنها در زیر یخ پنهان ماندهاند.
این تهدید چندین کیلومتر زیر لایه یخی غرب قطب جنوب وجود دارد که به شدت در برابر تاثیرات تغییرات آب و هوایی حساس است.
محققان دانشگاه براون در آمریکا با انجام چهار هزار شبیه سازی رایانهای چگونگی تاثیر از بین رفتن صفحات یخی بر آتشفشانهای مدفون قطب جنوب را بررسی کردند.
در این مطالعه آمده است: اگرچه لایه یخی غرب قطب جنوب به ویژه در برابر فروپاشی آسیب پذیر است، اما موقعیت آن برفراز شکاف آتشفشانی فعال، به ندرت مد نظر گرفته میگیرد.
تاثیر ذوب یخها بر آتشفشانهای زیرین
کوه اربوس یکی از آتشفشانهای فعال شناخته شده در قطب جنوب با یک دریاچه گدازهای پایدار است. علاوه بر آتشفشانهای قابل
مشاهده، قطب جنوب میزبان دستکم یکصد آتشفشان دیگر است.
برخی از این آتشفشانها در اعماق لایه یخی ضخیم مدفون شدهاند که مشاهده مستقیم آنها را دشوار میکند.
شواهد حاکی از آن است که لایه یخی قطب جنوب به دلیل انتشار کربن با سرعت هشداردهندهای در حال ذوب شدن است. این ذوب عواقب قابل توجهی دارد، نه تنها برای افزایش سطح دریاهای جهانی، بلکه برای آتشفشانهای خوابیده در زیر این لایه یخی.
این مطالعه نشان میدهد از بین رفتن لایههای یخی سنگین میتواند بر رفتار آتشفشانهای زیرین تأثیر بگذارد. علاوه بر این، ذوب تدریجی این یخها میتواند قابلیت افزایش فراوانی و شدت فورانهای زیر یخبندان را داشته باشد.
ذوب لایههای یخی، فشار بسیار زیاد وارد شده بر سنگ زیرین و اتاقکهای ماگمایی درون آن را کاهش میدهد. این کاهش فشار به ماگما اجازه انبساط داده که منجر به فشار بیشتر بر روی دیوارههای محفظه حاوی آن میشود. این افزایش فشار داخلی میتواند با بی ثبات کردن سیستم، به طور بالقوه منجر به فورانهای آتشفشانی شود.
این رویداد، شبیه بطری نوشابه است که فشار داخل، کربنات را محلول نگه میدارد، اما وقتی در بطری را باز میشود فشار کاهش یافته و کربنات به شکل گاز از بین میرود. به طور مشابه، کاهش فشار ناشی از ذوب لایه یخ به گازهای محلول در ماگما اجازه میدهد تا منبسط شوند، فشار کلی در محفظه افزایش بیابد و به طور بالقوه فوران صورت بگیرد.
پیش بینی دقیق افزایش سطح دریا
پیش بینیهای دقیق افزایش سطح دریا در آینده تا حد زیادی به درک پایداری لایه یخی غرب قطب جنوب بستگی دارد. به همین منظور، مدلها باید رابطه دو طرفه پیچیده بین آتشفشانهای زیر یخچالی و ذوب لایههای یخ را در نظر بگیرند.
محققان میگویند فوران آتشفشانهای زیر یخچالی ممکن است به طور مستقیم روی سطح لایه یخ قابل مشاهده نباشند، اما پیامدهای آن مشهود است.
گرمای آزاد شده توسط این فورانها میتواند با ذوب کردن یخ از پایین، لایه یخی را از داخل تضعیف کند. این ذوب، داخلی فشار روی آتشفشانهای زیرین را بیشتر کاهش میدهد.
این پدیده میتواند به یک چرخه مداوم بدل شود که در آن ذوب یخ موجب فورانهای آتشفشانی بیشتر و در نتیجه ذوب بیشتر یخها شود.
مجریان این پژوهش میگویند: «بررسیهای ما نشان میدهد، فرایند از بین رفتن لایههای ضخیم یخ میتواند بر فعالیت آتشفشانها تأثیر بگذارد و میزان مواد مذاب و گرمایی که به محیط یخی اطراف منتقل میشود را تغییر دهد.»
این یافتهها بینشهای مهمی در مورد فعل و انفعالات پیچیده آتشفشان - یخ در غرب قطب جنوب و دیگر تنظیمات آتشفشانی زیر یخچالی ارائه میدهند.
نتایج این تحقیقات در نشریه Geochemistry, Geophysics, Geosystems منتشر شده است.
انتهای پیام/