دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

باید تقسیم کار ملی در حوزه هوش مصنوعی صورت بگیرد

باید تقسیم کار ملی در حوزه هوش مصنوعی صورت بگیرد
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: از ورود هیجان‌زده به موضوع هوش مصنوعی و پراکنده‌کاری در این زمینه باید خودداری کرد و ضروری است یک تقسیم کار ملی در این حوزه صورت بگیرد.
کد خبر : 950026

به گزارش خبرگزاری آنا، نخستین همایش ملی حکمرانی داده و هوش مصنوعی با حضور مسئولان و شخصیت‌های علمی از حوزه‌های مرتبط با داده در دانشکدگان فنی دانشگاه تهران در حال برگزاری است.

در این همایش که به همت دانشکده علوم مهندسی در تالار شهید چمران دانشکدگان فنی دانشگاه تهران برگزار شد، دکتر علی معینی، استاد دانشکدگان فنی و رئیس همایش، در مراسم افتتاحیه در سخنانی به بررسی اهمیت حکمرانی داده و نقش هوش مصنوعی پرداخت.

معینی با اشاره به پیچیدگی مدیریت داده‌ها گفت: «مدیریت داده‌ها باید به گونه‌ای باشد که ضمن دسترسی، امنیت و محرمانگی داده‌ها نیز حفظ شود. به عبارت دیگر، حکمرانی داده، مدیریت و کنترل داده‌ها و دارایی‌های داده‌ای سازمان است به طوری که داده‌ها در دسترس افرادی که نیازمند آن هستند قرار گیرد و در عین حال امینت و محرمانگی تضمین می‌شود. بنابراین باید به نقطه تعادلی برسیم که بتوانیم با وضع قوانین این موضوع را سازمان‌دهی و این تناقض را برطرف کنیم.»

رئیس دانشکده علوم مهندسی دانشکدگان فنی با تکیه بر ضرورت تدوین ساختارهای لازم برای حکمرانی داده خاطرنشان کرد: «علاوه بر سیاست‌گذاری در سطح کلان برای تنظیم قوانین و نیز مدیریت و کنترل، سازمان‌های مرتبط با حوزه داده‌ها نیز باید در داخلشان ساختارهای مورد نیاز را ایجاد کنند. ساختارهای سنتی موجود قادر به تحقق اهداف حکمرانی داده نیستند، از این رو می‌باید ساختارهای نوینی در ارتباط با حوزه حکمرانی داده‌ها تدوین گردد.»

وی کیفیت داده را یکی دیگر از ضروریات حکمرانی داده برشمرد و اظهار داشت: «از آنجا که داده‌ها از منابع مختلف تهیه می‌شود، ممکن است از کیفیت لازم برخوردار نباشد. بنابراین برای افزایش کیفیت داده‌ها نیز باید مقرراتی وضع شود. همچنین با استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین می‌توان کیفیت داده‌ها را افزایش داد. استفاده از این ابزارها در برخی از فرایندهای تولید داده نیز ارزش افزوده ایجاد خواهد کرد.»

استاد دانشکدگان فنی دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنان خود به تطابق حکمرانی داده با اسناد بالادستی اشاره کرد و گفت: «برای تدوین چارچوب بومی حکمرانی داده باید مطالعات دقیقی انجام داد و ملاحظات اخلاقی و مسائل فرهنگی را لحاظ کرد.»

استاد دانشکدگان فنی دانشگاه تهران یکی از ضروریات حکمرانی داده را تولید داده مورد اعتماد خواند و گفت: «این مسأله یکی از چالش‌های امروز ماست که در تولید داده باید مورد توجه قرار گیرد. در واقع زیرساخت‌ها به گونه‌ای باید باشد که داده‌های قابل اعتماد تولید کنند.»

معینی همچنین در پایان با تأکید بر یکپارچگی داده‌ها اظهار داشت: «باید راهکارهایی برای دسترسی همه افراد به داده‌ها طراحی شود و بر این اساس بتوانیم به یک مدل داده دست پیدا کنیم.»

علی کمندی، استادیار دانشکده علوم مهندسی دانشکدگان فنی دانشگاه تهران و دبیر علمی این همایش، نیز در سخنانی هدف از این همایش را گردهمایی مسئولان، نهادها و سازمان‌های مرتبط با حکمرانی داده به منظور هم‌اندیشی برای آسیب‌شناسی و رفع چالش‌های این حوزه دانست و گفت: «در فراخوان این همایش نزدیک به ۱۰۰ مقاله دریافت شد که از آن میان، حدود چهل مقاله برای ارائه پذیرفته شدند که در دو روز به صورت مقاله و پوستر ارائه می‌شوند.»

وی با معرفی تاریخچه‌ای از حمکرانی داده در جهان و قوانین و مقررات موجود در این زمینه، از کیفیت داده‌های کشور انتقاد کرد و گفت: «با اطلاعات بی‌کیفیت نمی‌توان یک سیستم هوشمند ساخت. در واقع پیش‌شرط هوشمندسازی زیرساخت‌ها، داده باکیفیت است.»

وی افزود: «برای هوشمندسازی سیستم‌ها، باید همگرایی و همبستگی بین تمام نهادها و سازمان‌های مرتبط وجود داشته باشد. حکمرانی داده، موضوع منحصر به آی‌تی یا صرفاً مربوط به سازمان فناوری اطلاعات نیست، بلکه تمام سازمان‌هایی که داده در اختیار دارند باید در این زمینه مشارکت کنند.»

وی با تأکید بر ضرورت اشتراک داده‌ها از سوی نهادهایی که داده در اختیار دارند، اظهار داشت: «در حالی که در زمینه تبادل و اشتراک داده بین سازمان‌ها و نهادهای داخلی مشکلات بسیاری داریم، بسیاری از کشورها در حال تبادل داده در سطح بین‌المللی هستند.»

عضو هیئت علمی دانشکدگان فنی دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت توسعه نیروی انسانی در این حوزه اشاره کرد و گفت: «باید در سیاست‌های مربوط به منابع انسانی در حوزه حکمرانی داده، بازنگری شود. اگر در تربیت نیروی متخصص در این زمینه اقدامی صورت نگیرد، کشور در آینده دچار چالش خواهد شد. باید از استانداردها و تجارب بین‌المللی برای آموزش متخصصان این حوزه بهره ببریم.»

دبیر علمی نخستین همایش ملی حکمرانی داده و هوش مصنوعی، اهمیت استفاده از هوش مصنوعی در حکمرانی داده را یادآور شد و خاطر نشان کرد: «از ورود هیجان‌زده به موضوع هوش مصنوعی و پراکنده‌کاری در این زمینه باید خودداری کرد. ضروریست یک تقسیم کار ملی در حوزه هوش مصنوعی صورت بگیرد و هر سازمان و نهادی بخشی را سروسامان دهد. همچنین از ظرفیت بخش خصوصی و سرمایه‌گذاری این بخش در حوزه هوش مصنوعی باید استفاده کرد.»

کمندی در پایان گفت: «برای رفع مشکلات حمکرانی داده، باید یک اکوسیستم با همکاری همه نهادها و سازمان‌ها شکل بگیرد و از همه ظرفیت دولتی و خصوصی استفاده شود.»

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب