هفته چهارم دسامبر/ از «بزرگترین اندام بدن انسان» تا «پردازش تصویر تلسکوپ جیمزوب به دستان خودمان!»
به گزارش خبرگزاری آنا، مجلات علمی عامهفهم برای ارتباط جامعه علمی با مردم عادی بسیار اهمیت دارند. این مجلات میتوانند پژوهشها و دستاوردهای علمی را به زبانی قابل فهم برای مخاطبان عرضه کنند. از آنجایی که این نشریات بهسرعت (در فواصل حداکثر ماهانه) بهروزرسانی میشوند، جریانات و پارادایمهای جدید علمی را در دسترس عموم قرار میدهند. در این سلسله گزارشها، مروری بر پروندههای جلد مجلات اصلی ترویج علم جهان خواهیم داشت.
ساینس
کشف راز و رمزهای تابش اجسام برای شناخت بهتر مواد
هر جسمی از جمله بدن انسان تشعشعات حرارتی ساطع میکند که توسط دوقطبیهای نوسانی کوچک تولید میشود. این امواج گرما میتوانند در جهت مشخصی نوسان کنند، این نوع نوسان قطبش نامیده میشود. در میان انواع مختلف پلاریزاسیون (خطی، دایرهای، بیضوی) قطبش دایرهای تابش حرارتی برای فناوریهای پیشرفتهای مثل تصویربرداری حرارتی، سنجش بیولوژیکی و آشکارسازهای فروسرخ برای سیتمهای امنیتی به کار میرود. با این حال امواج گرمایی ساطع شده توسط اکثر اجسام معمولا درجه کمی از قطبش دایرهای را نشان میدهد. اثرات نادر تابش حرارتی قطبی شده اولین بار در مشاهدات اجرام نجومی شناسایی شد. این پرونده از مجله به این موضوع جالب پرداخته است. مقالات محققان این حوزه درباره رشته نانولولههای کربنی پیچ خورده است که میتوانند تابش حرارتی قطبیای دایرهای را با میزان بالا ساطع کنند. این حوزه میتواند به درک بهتر ما از ویژگیهای مواد منجر شود.
اسکایاندتلسکوپ
عکسها و دادههای تلسکوپ جیمزوب را شما پردازش کنید
شماره فوریه ۲۰۲۵ ماهنامه اسکایاندتلسکوپ هزارمین شماره خود را جشن میگیرد. در این شماره به عکسهای ویژه تلسکوپ فضایی جیمزوب پرداخته شده است. مخاطبان این عکسها حالا فرصت این را پیدا کردهاند که خودشان دادههای این تلسکوپ انقلابی را بررسی کنند. به این ترتیب عکسها در اختیار مخاطبان قرار میگیرد و افراد میتوانند پردازش تصاویر جیمزوب را خودشان انجام دهند. این اتفاق شگفتانگیز و جذاب باعث میشود مردم در سراسر جهان بیش از پیش با دادههای این تلسکوپ فضایی ارتباط برقرار کنند. جیمزوب تنها تلسکوپ فضایی موفق اخیر نیست ماموریت گایا هم در دهه گذشته نتایج باورنکردنی به همراه داشته است برای مثل کشف سه سیاهچاله از نتایج کار این تلسکوپ بوده است. تلسکوپهای فضایی در دورهای که ما زندگی میکنیم از مهمترین ابزارهای جهان هستند چرا که با هر داده و عکس تازهای که ثبت میکنند نگرش ما را به جهان تغییر میدهند.
نیوساینتیست
پوست، اندامی که محافظ دیگر اندامهای ماست
شواهد جدید ارتباط شگفتانگیز بین سلامت بزرگترین عضو بدن و جلوگیری از بیماریهای مرتبط با افزایش سن مثل دیابت بیماری قلبی و زوال عقل را نشان میدهد. شاید فکرتان به سمت مغز و روده و دیگر اندامها برود، اما پوست بزرگترین اندام بدن به حساب میآید و به نسبت قد و توده بدن شما، مساحتی حدود ۱.۵ تا ۲ مترمربع را پوشش میدهد و بین ۳.۵ تا ۱۰ کیلوگرم وزن دارد و در حدود ۱۵ درصد از کل توده بدن ما تشکیل میدهد.
پوست هم، چون یک زره هوشمند است که به شما کمک میکند دنیای اطراف خود را حس کنی این اندام حتی از اندامهای داخلی بدن در برابر عوال بیماریزا و صدمات بیرونی محافظت میکند. پیری زودرس پوست میتواند توانایی آن را برای انجام تمام این عملکردها کاهش دهد و شما را در معرض خطر بالای عفونت قرار میدهد.
آخرین تحقیقات نشان میدهد که عواقب عدم سلامت پوست ممکن است بسیار عمیقتر از چیزی باشد که تصور میشود. برای درک بهتر ساختار پوست باید بدانیم این اندام از سه لایه تشکیل شده است: اپیدرم بیرونی که دائما در حال بازسازی است، لایه زیرین که پر از فیبرهای کلاژن و الاستین است و هیپودرم که از چربی و بافت همبند ساخته شده است و پر از حفرههایی است که به حفظ بقیه بدن در برابر شوک کمک میکند. آسیب به این لایهها میتواند سلولهای پوست را تحریک کند تا پروتئینهای التهابی را پمپاژ کنند.
در کوتاه مدت این ماجرا منجر به جریان بیشتر خون در ناحیه آسیب دیده میشود که میتواند سرعت بهبود را افزایش دهد. اگر سطوح بالایی از التهاب در مدت زمانی طولانی اتفاق بیفتد ممکن است التهاب ناشی از عفونت به سایر اندامها سرایت کند و به آنها آسیب بزند. در پرونده این شماره مجله به اهمیت پوست و ارتباطش با سلامت دیگر اندامهای بدن پرداخته شده است، عضوی مهم که کمتر به آن توجه میکنیم و معمولا از آن مراقبت کمتری انجام میدهیم.
انتهای پیام/