دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 آذر 1403 - 12:03
دنیای مجلات علمی؛

هفته چهارم نوامبر/ از «نقش مشارکت در زندگی انسان‌ها» تا «درمان بیماری با کمک سلول‌های ایمنی»

هفته چهارم نوامبر  از «نقش مشارکت در زندگی انسان‌ها» تا «درمان بیماری با کمک سلول‌های ایمنی»
در این سلسله گزارش مهم‌ترین مجلات علمی روز جهان را مرور خواهیم کرد.
کد خبر : 946060

به گزارش خبرگزاری آنا، مجلات علمی عامه‌فهم برای ارتباط جامعه علمی با مردم عادی بسیار اهمیت دارند. این مجلات می‌توانند پژوهش‌ها و دستاورد‌های علمی را به زبانی قابل فهم برای مخاطبان عرضه کنند. از آنجایی که این نشریات به‌سرعت (در فواصل حداکثر ماهانه) به‌روزرسانی می‌شوند، جریانات و پارادایم‌های جدید علمی را در دسترس عموم قرار می‌دهند. در این سلسله گزارش‌ها، مروری بر پرونده‌های جلد مجلات اصلی ترویج علم جهان خواهیم داشت.

نیچر

شناسایی ذراتی که بر وضعیت ابر‌ها تاثیر می‌گذارند

ذراتی که در جو زمین وجود دارند می‌توانند بر شکل‌گیری و ویژگی‌های ابر‌ها تاثیر بگذارند بنابراین باید در مدل‌های پیش‌بینی آب‌و‌هوا در نظر گرفته شوند، اما این مسئله بسیار پیچیده است، چون چگونگی و مکان ظهور این ذرات و میزان تاثیرات آنها دقیق مشخص نیست. در این مقاله مجله نیچر به جزییات این مسئله پرداخته شده است این که ذرات در لایه‌های بالایی جو (تروپوسفر) چه تاثیراتی بر دمای هوا و تغییرات ابر‌ها دارد. 

در این مقاله به گازی به نام «ایزوپرن» اشاره شده است که توسط گیاهان تولید می‌شود و پس از متان، فراوان‌ترین هیدروکربنی است که در جو وجود دارد. محققان در بخش اتاقک ابر آزمایشگاه بزرگ سرن بررسی‌های زیادی روی رفتار این گاز انجام داده‌اند و دریافتند که این گاز می‌تواند با رادیکال‌های هیدروکسیل واکنش دهند تا ذرات جدیدی را تشکیل دهند. آنها با بررسی جو در منطقه آمازون مشاهده کردند که ذرات جدید توسط نیترات‌های ایزوپرن هدایت می‌شوند. در این مقاله گاز ایزوپرن به عنوان منبع بالقوه سازوکار تشکیل ذرات جدید در تروپوسفر شناسایی شدند که باید برای مدل‌های آب‌و‌هوایی در نظر گرفته شوند، چون می‌توانند در تشکیل ابر‌ها و تغییراتشان تاثیر بگذارند. این تحقیقات احتمالا به پیش‌بینی‌های دقیق‌تر آب‌و‌هوا در آینده کمک قابل توجهی خواهد کرد. 

هفته چهارم نوامبر/ از نقش مشارکت در زندگی انسان‌ها تا درمان بیماری با کمک سلول‌های ایمنی

ساینس

چطور می‌شود با سلول‌های ایمنی بیماری‌ها را درمان کرد؟

شاید عجیب به نظر برسد، اما سلول‌های ایمنی بدن را می‌توان برای درمان‌‎های هدفمند در مدل‌های مغزی و بیماری‌های التهابی برنامه‌ریزی کرد. به طور کلی ایمونوتراپی سلولی برای افرادی که از بیماری‌هایی مثل سرطان، و انواع بیماری‌های نادر و خودایمنی رنج می‌برند ظرفیت ایجاد تحول جدی دارد. در ایمونوتراپی تزریق جمعیتی از سلول‌های جدید مانند سلول‌های بنیادی خون‌ساز یا سلول‌های ایمنی خود بیمار که برای مبارزه با بیماری‌های اصلاح ژنتیکی شده‌اند، انجام می‌شود. سلول‌های T یا لنفوسیت‌های T بخش عمده‌ای از سیستم ایمنی بدن را تشکیل می‌دهند. لنفوسیت‌های T بخشی از سیستم ایمنی هستند و از سلول‌های بنیادی در مغز استخوان رشد می‌کنند. آنها به محافظت از بدن در برابر عفونت کمک می‌کنند و ممکن است به درمان سرطان کمک کنند. سلول T، تیموسیت نیز نامیده می‌شود.

هر نوع سلول T می‌تواند به ما کمک کند تا در مورد بیماری‌ها و واکنش بدن خود به آنها بیاموزیم. این سلول‌ها بخشی ضروری از زمینه تحقیقات پزشکی هستند و می‌توانند راه را برای پیشرفت‌های بسیاری در آینده نزدیک هموار کنند. محققان با کمک این سلول‌ها در تلاش‌اند تا روش‌های درمانی تازه‌ای را برای انواع بیماری‌های مهلک پیدا کنند. 

هفته چهارم نوامبر/ از نقش مشارکت در زندگی انسان‌ها تا درمان بیماری با کمک سلول‌های ایمنی

ساینتفیک امریکن

همکاری و مشارکت در زندگی اجداد ما چگونه تاثیر گذاشت؟

حدود دو و نیم میلیون سال پیش زندگی جمعیتی از گونه هوموساپینس (انسان خردمند) به روشی جدید برای امرار معاش رو آورد. چیزی که در تاریخ زندگی موجودات بی‌سابقه بود. عده‌ای دست به شکار می‌زدند و عده دیگری آن را جمع‌و‌جور می‌کردند و برخی هم آن را آماده به اشتراک گذاشتن می‌کردند این رویکرد مشارکتی باعث شد هوموساپینس‌ها بیشتر از مغزشان استفاده کنند و هوشمندانه‌تر رفتار کنند طی هزاران سال این کار باعث شد اندازه مغز شروع به بزرگتر شدن کند. اجداد پارینه سنگی ما یاد گرفتند که می‌توانند از تیغه‌های ظریف سنگی برای تکه کردن شکار‌های بزرگتر استفاده کنند و غذای خود را ببرند.

آنها کوره‌ها و خانه‌ها را ساختند و غذای خود را پختند و در یک جا ساکن شدند. کم‌کم تسلطشان بر محیط زندگی‌شان بیشتر شد و در نهایت به کشاورزی رو آوردند. مسیر تکاملی که اجداد ما طی کردند بسیار جالب و پیچیده است، علوفه و گندم و جو اجداد ما را به شکار و گردآوری و بعد هم کشاورزی وادار کرد و قوانین زیست‌محیطی رایج را تغییر داد. به این ترتیب نه تنها غذای ما بلکه جنبه‌های مختلف زندگی‌مان دگرگون شد، تا حدی که امروز وقتی در بین غذاهایمان به دنبال اثری از گذشته می‌گردیم تنها کمی سالاد و میوه می‌بینیم که به صورت طبیعی هنوز در سفره‌مان جا دارند و بقیه غذا‌ها فرآوری‌های متنوعی است که ترکیبات زیادی دارند و با غذای اجدادمان زمین تا آسمان فرق کرده‌اند. پرونده ویژه این شماره مجله به اهمیت زندگی مشارکتی اجداد ما و تغییراتی که در غذایمان ایجاد شده پرداخته است.

هفته چهارم نوامبر/ از «نقش مشارکت در زندگی انسان‌ها» تا «درمان بیماری با کمک سلول‌های ایمنی»

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب