هفته چهارم اکتبر/ از «انسانهای خردمند» تا «اطلس تومورهای انسان»
به گزارش خبرگزاری آنا، مجلات علمی عامهفهم برای ارتباط جامعه علمی با مردم عادی بسیار اهمیت دارند. این مجلات میتوانند پژوهشها و دستاوردهای علمی را به زبانی قابل فهم برای مخاطبان عرضه کنند. از آنجایی که این نشریات بهسرعت (در فواصل حداکثر ماهانه) بهروزرسانی میشوند، جریانات و پارادایمهای جدید علمی را در دسترس عموم قرار میدهند. در این سلسله گزارشها، مروری بر پروندههای جلد مجلات اصلی ترویج علم جهان خواهیم داشت.
ساینس
تصاویر ۲۰ سال آتشسوزی جنگلهای امریکا
در دورانی که ما زندگی میکنیم آتش سوزی در جنگلها آن هم به شکل گسترده و پر تکرار یکی از حوادث تلخی است که هر چند وقت یک بار خبرش را از رسانههای مختلف میشنویم. خطرناکترین نوع آتشسوزیها همانهایی هستند که خیلی سریع شعلهور میشوند و حرکت میکنند. تصاویر ماهوارهای از سراسر ایالات متحده امریکا بین سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۰ نشان میدهد که میزان آتشسوزی در جنگلها به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
این تصاویر نشان میدهند که بیش از ۶۰ هزار آتش سوزی بین سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۰ رخ داده است، محققان این تصاویر را مورد تحلیل و بررسی قرار دادند و سعی کردند ببینند که چه عواملی در این اتفاق نقش داشته است و همچنین نرخ رشد این آتش سوزی را به دست بیاورند.
به نظر میرسد نزدیک به نیمی از مناطق بومگردی آتشسوزی ویرانگری را تجربه کردهاند و حدود ۷۸ درصد از سازههای این مناطق تخریب شده است.
افزایش دمای کره زمین به دلیل فعالیتهای انسانی و به طور کلی تغییرات اقلیمی یکی از عوامل تاثیرگذار در نرخ رشد این آتشسوزیهاست. با این حال به دلیل عدم رعایت نکات ایمنی و روشهای مراقبت از محیط زیست، محققان سعی دارند آمار دقیقی از انواع عوامل و ابعاد آتشسوزی جنگلها به دست آورند تا بتوانند روشهای مناسبتری برای اقدام سریع در اطفای حریق داشته باشند.
ساینتیفیک امریکن
در جستوجوی شناخت اولین انسانهای خردمند
هرچند وقت یک بار در تحقیقات میدانی دیرینهشناسی فسیلی خارقالعاده به دست میآید که باعث حیرت همه محققان میشود. این شماره مجله ساینتیفیک امریکن اطلاعاتی از پیدا شدن فسیل اجداد انسان در همان منطقهای خبر میدهد که قبلا لوسی در آنجا پیدا شده بود. شاید داستان لوسی را نشنیده باشید، لوسی مجموعهای شامل چند صد قطعه استخوان فسیل که ۴۰ درصد از اسکلت یک انسانتبار مؤنث است که قدمت آن به حدود ۳/۲ میلیون سال قبل باز میگردد. این کشف باعث شد دیرینهشناسان درک بسیار عمیقتری نسبت به درخت تکامل پیدا کنند و زمان و مکان شروع بشریت را دقیق تر شناسایی کنند. این فسیلها و نمونههای تازهای که در اتیوپی پیدا شده است چگونگی ارتباط اعضای محتلف خانواده منقرضشده انسان خردمند امروزی را فاش میکند. اطلاعاتی که با واکاوی انواع استخوانهای به دست آمده روشن شد میتواند به ما بگوید لوسی و هم دورهایهایش چگونه زندگی میکردند، چگونه راه میرفتند و چه تفاوتهایی با هم داشتند و در نهایت چه مدت قبل از انقراض دوام آوردند.
نیچر
اطلس تومورها برای درک بهتر پیچیدگیهای سرطان
این شماره از مجله نیچر به مجموعه مقالاتی اختصاص پیدا کرده است که گام مهمی در حوزه پزشکی به شمار می رود، شبکه اطلس تومورهای انسان. این مجموعه مقالات پژوهشی و دادههایی است که برای شناخت بهتر انواع تومورهای بدن انسان آماده شده است و میتواند برای درمان یا شناخت تکامل تومورها بسیار کارآمد باشد. کار گردآوری این اطلاعات از سال ۲۰۱۸ آغاز شده است و اکنون این اطلس ویژگیهای مولکولی، سلولی و بافتی انواع تومورها را در خود دارد که میتواند دیدگاهی چند بعدی از بیولوژی سرطان به دست بدهد.
این دادهها حتی برای ردیابی مراحل رشد شش نوع سرطان یا پیش سرطان در پستانداران بسیار جالب و کاربردی خواهد بود. تومورها چگونه ایجاد میشوند؟ رشد میکنند؟ تحول مییابند و ساختار سهبعدیشان چگونه است چه بافتی دارند و مراحل تکاملش در مدت زمانی مشخص چطور خواهد بود؟ اینها سوالاتی است که شبکه اطلس تومور انسانی قرار است در یافتن پاسخشان به محققان کمک کند.
انتهای پیام/