هفته دوم نوامبر/ از «افزایش نزدیکبینی انسانها» تا «کشف فسیل یک دایناسور پرنده!»
به گزارش خبرگزاری آنا، مجلات علمی عامهفهم برای ارتباط جامعه علمی با مردم عادی بسیار اهمیت دارند. این مجلات میتوانند پژوهشها و دستاوردهای علمی را به زبانی قابل فهم برای مخاطبان عرضه کنند. از آنجایی که این نشریات بهسرعت (در فواصل حداکثر ماهانه) بهروزرسانی میشوند، جریانات و پارادایمهای جدید علمی را در دسترس عموم قرار میدهند. در این سلسله گزارشها، مروری بر پروندههای جلد مجلات اصلی ترویج علم جهان خواهیم داشت.
نیوساینتیست
نزدیکبینی معضل جدی آینده انسان
نزدیکبینی در سراسر جهان رو به افزایش است و راهحلهای مقابله با این بیماری همهگیر در کانون توجه قرار گرفته است. راهحلهایی که شاید بسیار سادهتر از چیزی باشند که فکر میکنیم! به خوبی به یاد دارم که اولین عینکم را در کودکی گرفتم نزدیکبینی خواهرم در ۸ سالگی تشخیص داده شد و مادرم هم مشکل نزدیکبینی داشت. در اواخر دهه ۱۹۷۰ نیاز به عینک در سنین پایین کاملا غیر عادی بود، اما در سی سال اخیر نزدیک بینی در میان کودکان بسیار افزایش یافته است.
امروزه حدود یک سوم از افراد ۵ تا ۱۹ ساله نزدیکبین هستند که نسبت به یکچهارم در سال ۱۹۹۰ افزایش داشته است. اگر این روند ادامه یابد این میزان تا سال ۲۰۵۰ به حدود ۴۰ درصد خواهد رسید که معادل ۷۴۰ میلیون جوان نزدیکبین خواهد بود. محققان دانشکده جان هاپکینز در مریلند درباره این بیماری ابراز نگرانی کردند و میگویند این بیماری میتواند پیامدهای گستردهای در کیفیت زندگی و اقتصاد داشته باشد. در نزدیکبینی محور کره چشم یعنی فاصله بین قرنیه در جلو و شبکیه حساس به نور در پشت کره چشم، بیش از حد طولانی میشود و این بدان معناست که نور وارد شده به چشم بسیار متمرکز شده و به وضوح قابل دیدن نیست. تحقیقات بیشتر در این باره میتواند به آگاهیبخشی برای پیشگیری از نزدیکبینی و درمان آن کمک کند.
ساینس
آیا به زودی راز و رمزهای DNA برملا میشود؟
زبان DNA با واژگانی از چهار حرف که در واقع همان نوکلئوتیدها باشند تشکیل شده است که اطلاعات اساسی مورد نیاز برای هماهنگ کردن تمام لایههای تنظیم در یک سلول از DNA تا RNA و پروتئینها را رمزگذاری میکند.
این دستورالعملهامیتوانند عملکرد هر سلول را هدایت کنند و اطلاعات را بین نسلها منتقل کنند و در نتیجه باعث تکامل شوند. تغییراتی که موجودات زنده را قادر میسازد تا از طریق انتخاب طبیعی توالیهای DNA مفید با محیط خود سازگار شوند؛ بنابراین مقایسه توالیهای DNA در ژنومهای متنوع از نظر تکاملی میتواند یک مدل زبانی را قادر به یادگیری دستور زبان DNA کند. این پرونده ویژه مجله ساینس به میتواند به محققان کمک کند تا تغییرات DNA را بهتر درک کنند، کاری که احتمالا میتواند در آیندهای نه چندان دور دانش ما را نسبت به بیماریها و جهشها دگرگون کند.
نیچر
پرندهها بازمانده عصر دایناسورها
پرندهای که روی جلد مجله نیچر میبینید نوعی از پرندههای باستانی است که حدود ۸۰ میلیون سال پیش زندگی میکرده است و به تازگی بقایای فسیلی او در برزیل شناسایی شده است. جمجمه این فسیل به قدری خوب حفظ شده است که محققان میتوانند مغز او را بازسازی کنند و ویژگیهای باستانی او را در مقایسه با تحولات امروزی او تشخیص دهند. بررسیهایی که روی این فسیل انجام شده نشاندهنده پیوند بین آرکئوپتریکس یکی از قدیمیترین پرندهها با گونههای امروزی است. آرکئوپتریکس دایناسور پرندهای بود متعلق به دوران ژوراسیک، مثل پرندگان امروزی، پرهایی کشیده روی بال و دمش داشت و به همین دلیل همیشه آن را نخستین پرنده قلمداد کردهاند. پیدا شدن این فسیل میتواند اطلاعات ارزشمندی برای دستیابی به نقشه مغزی پرندگان و تحولات آن در طول تاریخ ارائه دهد. تغییرات شکل و گونههای پرندهها و تنوع مغزهایشان در درک نظریه تکامل ضروری است.
انتهای پیام/