دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
به مناسبت روز جهانی پیشگیری از سوختگی؛

سوختگی ششمین عامل مرگ و میر در کشور؛ فوت سالانه ۳۰۰۰ نفر

سوختگی ششمین عامل مرگ و میر در کشور؛ فوت سالانه ۳۰۰۰ نفر
سوختگی ششمین عامل مرگ و میر در ایران بوده و درصد قابل توجهی از قربانیان کودکانی هستند که در خانه به دلیل بی‌احتیاطی دچار سانحه شده‌اند.
کد خبر : 947136

به گزارش آنا، میزان سوختگی در ایران ۸ برابر میانگین جهانی بوده و به گفته مسئولان وزارت بهداشت هر سال بیش از ۱۵۰ هزار مورد سوختگی در ایران رخ می‌دهد که منجر به بستری شدن ۲۵ تا ۲۸ هزار نفر و همچنین فوت سالانه ۳ هزار نفر می‌شود.

از سوی دیگر سوختگی ششمین علت مرگ و میر در کشور بوده و دومین علت مرگ و میر در اثر حوادث است همچنین ۳۰ درصد فوت‌های ناشی از سوختگی در کودکان کمتر از ۱۵ سال رخ می‌دهد، که عمده آنها به دلیل بی‌احتیاطی در منازل دچار سانحه شده‌اند.

این میزان مرگ و میر و یا سوختگی کودکان در حالی است، که علاوه بر تلفات جانی، سوختگی بار مالی بسیار زیادی را بر خانواده‌ها تحمیل می‌کند چرا که درمان این بیماران معمولا زمانبر بوده و نیازمند انجام درمان‌های تکمیلی است، بر همین اساس آگاهی و آموزش برای پیشگیری از سوختگی بسیار ضروری است.

پیشگیری از حادثه در خانه

آرزو دهقانی متخصص سلامت در بلایای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتگو با آنا با تأکید بر لزوم پیشگیری از سوختگی به بیان راهکار‌های این موضوع پرداخت و گفت: در صورت استشمام بی گاز نباید وارد خانه شود و فورا با آتش‌نشانی و ۱۲۵ تماس گرفت. اگر در منزل هستید و بوی گاز را حس کردید شیر گازرا قطع کرده و در و پنجره‌ها را باز کنید. از بخاری و سیستم گرمایشی و پخت و پز استاندارد استفاده کنید.

وی بیان کرد: برای راه اندازی بخاری و وسایل گرمایشی باید از افراد متخصص استفاده کرد تا شلنگ گاز و لوله بخاری درست وصل شود. همه وسایل گازسوز باید سالانه چک شوند و دارای ترموکوپل باشند. ضمن اینکه نباید از بخاری برای خشک کردن لباس و مو استفاده کرد. لباس و پرده باید حداقل یک متراز وسایل گرمایشی مانند بخاری دور باشد.

دهقانی با بیان اینکه برخی از آتش‌سوزی‌ها در منازل ناشی از نزدیک بودن پرده و شعله‌های گاز است، گفت: در کنار شعله اجاق گاز نباید پرده آویزان کرد و یا مواد آتش گرفتنی مانند چوب، کاغذ و دستمال در کنار آن گذاشت، ضمن اینکه باید مراقب بود که دسته قابلمه یا ماهیتابه بیرون از گاز نباشد که با بازی کودکان برگردد یا روی شعله بوده و منجر به آتش سوزی شود. همچنین در حین آشپزی باید از پوشیدن لباس‌های گشاد با آستین‌های بسیار بلند یا آویزان اجتناب کرد. همچنین وسایل فلزی را نباید را داخل ماکروویو قرار داد.

وی با بیان اینکه در صورتی که ماهیتابه روغن آتش گرفت به هیچ عنوان نباید روی آن آب پاشید، بلکه فقط درب ماهیتابه را گذاشت، گفت: باید از نگهداری مواد آتش‌زا مانند نفت و بنزین در خانه به خصوص اپارتمان خودداری کرد.

این متخصص سلامت در بلایا با تأکید بر اینکه آموزش به کودکان در مورد خطرات آتش و اجتناب آتش بازی در کاهش سوختگی آنها تاثیرگذار است، یادآور شد: باید مراقب کودکان بود و وسایلی همچون فِر، اُتو، شمع روشن و کبریت را رها نکرده و در دسترس کودکان نباشد. همچنین چراغ‌ها و هیتر‌های گرمایشی نباید در دسترس کودکان یا در سر راه آنان باشد. باید برای شومینه محافظ گذاشت تا بچه‌ها به آن دست نزنند. همچنین باید روی پریز‌های برق درپوش گذاشت.

کمک‌های اولیه در سوختگی‌ها

دهقانی در ادامه به نحوه ارائه کمک‌های اولیه به افراد دچار سوختگی شد و گفت: نخست باید بیمار را روی سطحی از بدن که سوختگی وجود ندارد یا کمترین سطح سوختگی را دارد دراز کرد، وسائل آلوده کننده و کمربند، دستبند و انگشتر بیمار را باید از بدن مصدوم جدا کرد.

او تأکید کرد: به هیچ عنوان نباید لباس‌های چسبیده به محل زخم را جدا کرد، بلکه باید دور آن را قیچی کرد. همچنین باید محل سوختگی را با آب خنک و تمیز (مثل آب شیر) شست و شو داده و آن را با گاز استریل یا پارچه بدون پرز پوشاند. همچنین اگر مصدوم قادر به نوشیدن بوده و زمان کافی وجود داشته باشد باید به او مایعات داد. اما اگر سوختگی شدید باشد نباید به او مایعات و خوراکی داد و هرچه زودتر باید او را به اولین مرکز درمانی منتقل کرد.

این متخصص سلامت در بلایا یادآور شد: باید از قرار دادن کره، خمیردندان، سیب زمینی، تخم مرغ و نظایر آن روی محل سوختگی اجتناب کرد و چنانچه در اثر سوختگی تاول روی پوست ایجاد شد، نباید تاول‌ها را ترکانید یا پوست‌های مانده را کرد. ضمن اینکه هیچ وقت نباید از یخ برای خنک کردن محل سوختگی استفاده کرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب