آخرین نمونه پمپهای مصنوعی قلب در ایران؛ کمک به بیماران در صف پیوند
به گزارش گروه سلامت خبرگزاری آنا، سالانه حدود ۸ هزار نفر به دلایل مختلف دچار مرگ مغزی شده که نزدیک ۳ هزار نفر از آنان شرایط پیوند عضو را دارا هستند. با این حال بر اساس آمارهای مختلف هر سال حدود ۲۵ هزار نفر در صف پیوند اعضا قرار میگیرند. با وجود این تعداد مرگ مغزی و کسانی که شرایط اهدای عضو را دارا هستند به گفته رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان تنها اعضای نزدیک هزار نفر از آنان به افراد نیازمند پیوند عضو اهدا میشود.
با توجه به اینکه هر یک نفر مرگ مغزی شده میتواند ۸ عضو اهدا کند در خوشبینانهترین حالت نزدیک هشت هزار نفر از لیست انتظار پیوند خارج میشوند. سایر افراد یا همچنان دچار درد و رنج ناشی از بیماری و مشکلات آن بوده و یا جان خود را ازدست میدهند، که این آمار روزانه بین ۷ تا ۱۰ نفر است.
آمارها بیانگر این است که بیماریهای قلبی بیشترین عامل مرگ و میر ایرانیان و حتی بسیاری از شهروندان جهان است، چنانکه سالانه حدود ۱۶۰ هزار نفر توسط مشکلات قلبی جان خود را از دست میدهند. حال پرسش این است که سالانه چند عمل پیوند در قلب در کشور صورت میگیرد و از سوی دیگر برای اینکه فردی کاندید پیوند شود قلب او باید چه شرایطی داشته باشد؟
فرح نقاشزاده متخصص قلب و عروق، فلوشیپ نارسایی قلب و پیوند در گفتگو با آنا، در رابطه با شرایط بیمار قلبی برای ورود به لیست پیوند عضو گفت: وقتی بیماری وارد لیست پیوند قلب میشود که بیمار به مرحله نهایی رسیده و با وجود دارو و دیگر درمانها و حتی دستگاههای کمکی همچنان دارای نارسایی قلبی باشد. این بیمار ممکن است از انجام فعالیتهای شخصی خود ناتوان و به صورت مکرر در بیمارستان بستری شود. همچنین در بیمارستان از داروهایی استفاده کنند که ارگانهای دیگر او را حفظ کنند. چنانچه این داروها قطع شوند بیمار به دلیل اختلال در عملکرد ارگانها و خود قلب بیمار جان خود را ممکن است از دست بدهد. پیش از این زمان ما باید بیمار را در لیست پیوند گذاشته و برای او از قلب پیوندی استفاده کنیم.
وی بیان کرد: سالانه حدود ۴۰۰ عمل جراحی پیوند قلب انجام میشود. خوشبختانه با فعالیتهایی که در حال انجام است میزان اهداکنندهها افزایش پیدا کرده و در چنین حالتی وقتی تعداد اهدا کننده افزایش پیدا کند تعداد ارگانهای پیوندی نیز افزایش پیدا میکند.
پمپهای مصنوعی کمک کننده به بیماران در صف پیوند
او در رابطه کمک به بیماران در انتظار پیوند برای حفظ سلامت خود گفت: ما از دستگاههای کمک کننده به قلب مانند پمپهای مصنوعی استفاده میکنیم. این دستگاهها گاهی اوقات به عنوان پلی برای هدف نهایی که همان پیوند قلب است استفاده میشود. بیماری که در انتظار پیوند است با توجه به اینکه قلب پیوندی به آسانی به دست نمیآید ممکن است در صف پیوند جان خود را از دست بدهد به همین دلیل از این دستگاهها استفاده کرده تا ارگانهای دیگر را حفظ و تا زمانی که پیوند قلب انجام میشود، طول عمر بیمار را افزایش دهیم.
وی یادآور شد: گاهی اوقات از این دستگاهها به عنوان درمان نهایی استفاده میکنند. وقتی بیماری به هر دلیلی شرایط پیوند قلب را ندارد میتوانیم از این دستگاهها استفاده کرده تا حداقل چندسالی کیفیت زندگی بهتری داشته و بتواند راحتتر زندگی کند.
نقاشزاده بیان کرد: در طی چندین سال گذشته دستگاههای کمکی قلبی سیر پیشرونده داشته و هر ساله با تحقیقات و مطالعات بیشتر نمونه جدیدی از دستگاههای جدیدتر وارد حوزه درمان شده که هم کارایی بهتری داشته باشد و برای بیمار هم قابل تحملتر باشد. اکنون پمپهای مصنوعی یا دستگاههای «ال ود» در کل جهان برای کمک به بیماران قلبی مورد استفاده قرار میگیرد.
وی افزود: اکنون آخرین نمونه «ال ود» که در بسیاری از کشورهای جهان مورد استفاده قرار میگیرند الودهای هارت مید ۳ تری هستند که در ایران نیز برای چندبیمار تعبیه شدهاند و نتایج خوبی داشتهاند. این پمپها از طریق جراحی در داخل شکم تعبیه شده و این پمپ از یک طریق با قلب در ارتباط بوده و خون را از قلب گرفته و به سایر اعضای بدن میرساند و در واقع همان کار قلب را برای بیمار انجام میدهد.
انتهای پیام/