بیماریهای غیرواگیر؛ چالش سبک زندگی مدرن
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، بیماریهای غیرواگیر که به بیماریهای مرتبط با سبک زندگی نیز معروف هستند، با رعایت برخی اصول میتوانند پیشگیری شوند. متأسفانه، عادتهای غلط در زندگیهای امروزی باعث افزایش چشمگیر این بیماریها شده است.
براساس آمارهای منتشر شده، حدود ۷۳ درصد از مرگومیرهای جهانی را بیماریهای غیرواگیر تشکیل میدهند. این بیماریها از مهمترین علل مرگومیر در جهان و ایران محسوب میشوند. در سال ۲۰۱۲، حدود ۳۸ میلیون نفر در دنیا بر اثر این بیماریها جان باختند و از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۲ رشد این بیماریها حدود ۶۰ درصد افزایش یافته است.
بیماریهای غیرواگیر مسری نیستند و از فردی به فرد دیگر منتقل نمیشوند. عوامل فردی، محیطی، اجتماعی و اقتصادی در بروز آنها نقش دارند. بیماریهای قلبی، سرطان، دیابت، فشار خون، بیماریهای خودایمنی، روانی، پوکی استخوان و بیماریهای کلیوی از جمله این بیماریها هستند. از میان آنها، چهار گروه اصلی شامل بیماریهای قلبیعروقی، سرطان، بیماریهای مزمن تنفسی و دیابت، بیشترین شیوع را دارند.
سبک زندگی نادرست، احتمال ابتلا به این بیماریها را افزایش میدهد. به گفته پزشکان، مصرف دخانیات و الکل، عدم تحرک، مصرف غذاهای فستفودی و پرچرب، استرس و کمبود خواب، از عوامل خطرزا هستند. همچنین، عوامل ژنتیکی و محیطی نیز در این زمینه نقش دارند.
دکتر علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، معتقد است که سبک زندگی نادرست عامل اصلی افزایش بیماریهای غیرواگیر در کشور است و بر اهمیت فعالیتهای فیزیکی منظم تأکید دارد. براساس توصیه سازمان بهداشت جهانی، هر فرد باید حداقل پنج روز در هفته ورزش کند. پیمایشها نشان میدهد که بسیاری از شهروندان تهرانی به درجاتی از سندرم متابولیک (دیابت، فشار خون بالا، چاقی و تغذیه نامناسب) مبتلا هستند.
در دو دهه اخیر، سازمان بهداشت جهانی بر کنترل بیماریهای غیرواگیر تأکید داشته است. وزارت بهداشت گزارش میدهد که ۶ میلیون از ۸ میلیون مرگ ناشی از این بیماریها در سنین زیر ۷۰ سال رخ میدهد و بیش از ۸۰ درصد آنها مربوط به کشورهای در حال توسعه است.
کنترل بیماریهای غیرواگیر نیازمند همکاری همه ارگانهاست. علی جعفریان، جانشین وزیر بهداشت، بر ضرورت مشارکت سایر نهادها تأکید کرده و میگوید که ۷۰ درصد ارگانهای مؤثر در این زمینه خارج از وزارت بهداشت قرار دارند و باید برای پیشگیری از این بیماریها اقدام کنند.
شیوع گسترده بیماریهای غیرواگیر، علاوه بر به خطر انداختن سلامت افراد، نظام سلامت را نیز با چالشهایی مواجه میکند. این بیماریها نهتنها افراد مسن، بلکه جوانان و نیروی کار را نیز تحت تأثیر قرار میدهند. بنابراین، همکاری ارگانهای مربوطه، ارائه طرحها و ایدههای نوآورانه، و آگاهیبخشی به تمام گروههای سنی ضروری است.
اگرچه مردم از فواید ورزش و مضرات دخانیات آگاه هستند، اما کمتر به تغییر عادات غلط تمایل نشان میدهند. مسئولان باید با روشهای جدید، مانند برگزاری ورزشهای همگانی در فضاهای سبز، مردم را به سبک زندگی سالم تشویق کنند.
انتهای پیام/