دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

ابتلای حدود ۳۰۰ میلیون نفر در جهان به هپاتیت B

ابتلای حدود ۳۰۰ میلیون نفر در جهان به هپاتیت B
کارشناس مبارزه با بیماری‌های ایدز و هپاتیت معاونت بهداشت دانشگاه از ابتلای حدود ۳۰۰ میلیون نفر به هپاتیت B و ۵۸ میلیون نفر به هپاتیت C در جهان خبر داد.
کد خبر : 938136

به گزارش آنا، کامبیز نعمتی کارشناس مبارزه با بیماری‌های ایدز و هپاتیت معاونت بهداشت ضمن گرامیداشت هفته ملی اطلاع رسانی هپاتیت گفت: برنامه‌های این هفته با هدف اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی و توجه مردم به اقدامات پیشگیرانه انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه هپاتیت بیماری شایعی است که بر اثر انواع ویروس‌ها، داروها، سومصرف الکل و مواردی از این قبیل ایجاد می‌شود، افزود: هپاتیت ویروسی از علل مهم درگیری کبد است که شامل پنج سویه اصلی A، B، C، D و E می‌شود و هپاتیت B و C به دلیل ایجاد عوارض خطرناک، جدی‌تر هستند.

این کارشناس بیماری‌های معاونت بهداشت هپاتیت‌های ویروسی را از عمده‌ترین مشکلات سلامت عمومی در جهان و ایران عنوان کرد.

به گفته وی هرساله در جهان میلیون‌ها نفر به هپاتیت مبتلا می‌شوند که بسیاری از آنها دچار انواع حاد یا عوارض ناشی از بیماری و حتی مرگ می‌شوند.

نعمتی با اشاره به هزینه‌های ناشی از درمان هپاتیت گفت: هزینه‌های ناشی از درمان این بیماری بار سنگینی بر دوش نظام‌های سلامت تحمیل می‌کند و در بسیاری از کشور‌های جهان اولین علت پیوند کبد که بسیار پرهزینه است، هپاتیت‌های ویروسی محسوب می‌شوند.

این کارشناس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: بر اساس آمار هم اکنون ۲۹۶ میلیون نفر در جهان مبتلا به هپاتیت B و ۵۸ میلیون نفر مبتلا به هپاتیت C هستند.

وی با اشاره به میزان شیوع هپاتیت B در کشور گفت: خوشبختانه با توجه به اقدامات انجام شده به ویژه واکسیناسیون نوزادان و شناسایی، درمان و مراقبت بیماران در حال حاضر ایران جزو کشور‌های با شیوع پایین این بیماری قرار دارد.

نعمتی با اشاره به عوارض هپاتیت‌های ویروسی (B و C) گفت: سیروز کبدی و سرطان‌های اولیه کبد از عوارض هپاتیت‌های مزمن هستند که در صورت تشخیص، مراقبت و درمان به موقع می‌توان از بروز این عوارض جلوگیری کرد.

به گفته وی ناقلان هپاتیت B می‌توانند ازدواج کنند، اما همسر آنان باید حتما علیه این بیماری واکسینه شود و در صورت بارداری باید حتما از نظر هپاتیت B مورد بررسی قرار گیرد تا از انتقال بیماری به نوزاد پیشگیری شود.

هپاتیت C یکی از جدی‌ترین بیماری‌های ویروسی

وی هپاتیت C را از جدی‌ترین بیماری‌های ویروسی عنوان کرد که فرد در صورت مواجهه با این ویروس در ۸۰ درصد موارد به نوع مزمن بیماری مبتلا خواهد شد که متاسفانه می‌تواند منجر به سیروز، نارسایی و سرطان کبد شود.

نعمتی با توجه به عدم وجود واکسن برای پیشگیری از بیماری هپاتیت C بر ضرورت توجه جدی به پیشگیری از بروز این بیماری تاکید کرد.

به گفته وی با گسترش درمان‌های جدید و موثر اکنون امکان کنترل هپاتیت C نیز وجود دارد و درمان هپاتیت C به صورت رایگان در مراکز و شبکه‌های بهداشت و درمان انجام می‌گیرد.

اعتیاد تزریقی؛ معضل بهداشتی جهان در انتقال هپاتیت

این کارشناس مبارزه با بیماری‌ها با اشاره به راه‌های انتقال بیماری گفت: هپاتیت B و C، عمدتا از طریق اعتیاد تزریقی و سرنگ مشترک آلوده، تماس جنسی، خالکوبی و تاتوی غیربهداشتی ایجاد می‌شود.

وی برای پیشگیری از انتقال بیماری بر عدم استفاده مشترک از وسایلی مانند سرنگ، مسواک، تیغ، ریش تراش و... تاکید کرد.

 نعمتی با اشاره به اهداف برنامه کشوری، "حذف هپاتیت C و کنترل هپاتیت B" را هدف این برنامه عنوان کرد که با شناسایی زودهنگام، مراقبت مبتلایان به هپاتیت ویروسی B و C و درمان آنها در نظام سلامت کشور انجام می‌گیرد.

به گفته این کارشناس مبارزه با بیماری‌های معاونت بهداشت در راستای تحقق اهداف مذکور و کاهش بار بیماری در جامعه، فعالیت‌های مختلفی انجام می‌شود که از آن جمله می‌توان به انجام اقدامات حفاظتی و پیشگیرانه برای افراد درمعرض خطر، کشف و تشخیص زودرس موارد ابتلا درافراد پرخطر، آگاه‌سازی مبتلایان از وضعیت بیماری خود و کسب مهارت لازم برای عدم انتقال بیماری به دیگران، توانمندسازی افراد سالم و کسب دانش کافی برای حفاظت خود و دسترسی مبتلایان به هپاتیت B و C به مراقبت‌های بهداشتی و درمانی اشاره کرد.

به گفته وی با توجه به این که اکثر مبتلایان از بیماری خود اطلاع ندارند غربالگری و بیماریابی هپاتیت از اهداف مهم این برنامه در دانشگاه است.

نعمتی گروه‌های هدف غربالگری این بیماری را شامل اهدا کنندگان خون و فراورده‌های آن، دریافت کنندگان خون، کارکنان بهداشتی درمانی، زنان باردار، نوزادان متولد شده از مادران مبتلا به هپاتیت، مصرف کنندگان مواد مخدر تزریقی و افراد دارای علایم بیماری مزمن کبدی عنوان کرد.

وی از دیگر فعالیت‌های پیشگیرانه در این زمینه به واکسیناسیون گروه‌های هدف اشاره کرد که شامل نوزادان، افراد درمعرض تماس‌های شغلی با خون (مانند امدادگران اورژانس، کارشناسان آزمایشگاهها)، پاکبانان، آتش‌نشانان، مصرف‌کنندگان مواد مخدر تزریقی، افراد با رفتار‌های جنسی پرخطر، زندانیان با سابقه رفتار‌های پرخطر، نزدیکان بیماران مبتلا و بیماران همودیالیزی کاندیدای پیوند عضو می‌شوند.

نعمتی در پایان یادآور شد: مراقبت‌های لازم به بیماران شناسایی شده مبتلا به هپاتیت B و C توسط کارکنان مراکز و شبکه‌های بهداشت تحت پوشش ارایه می‌شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب