نوزادان نارس در معرض ابتلا به بیماری شبکیه چشم
به گزارش خبرگزاری آنا، تولد نوزادان نارس در جامعه امروزی به دلایل مختلفی افزایشیافته است. نوزادان نارس معمولاً با وزن ۲ کیلو و ۵۰۰ گرم، قبل از سیوهفت هفته متولد شده و این نوزادان در بخش کودکان بیمارستان بستری میشوند تا ازنظر جسمی به یک وضعیت طبیعی برسند.
این نوزادان به دلیل تولد زودهنگام، فرایند رشد و تکاملشان در رحم مادر تکمیلنشده و پس از به دنیا آمدن دچار مشکلات تنفسی، تغذیهای، چشمی و بسیاری دیگر از بیماریها میشوند؛ بنابراین لازم است در بخش نوزادان بیمارستان بستری شوند تا پزشکان با استفاده از شبیهسازی دستگاهها به رحم مادر و همچنین انجام معاینات منظم، مشکلات ایجادشده را برطرف کنند.
بیماریهای چشمی شایع در نوزادان نارس
بیماریهای چشمی یکی از شایعترین عوارض تولد زودهنگام نوزاد است طوری که مؤسسه ملی بهداشت ایالاتمتحده تأیید میکند کودکانی که نارس به دنیا میآیند در معرض خطر بیماریهای چشمی، ازجمله استرابیسم یا رتینوپاتی نارس (ROP) نسبت به دیگر کودکان هستند. متخصصان و کارشناسان بر این باورند که مراحل نهایی رشد بینایی در جنین در هفتههای آخر بارداری انجام میشود؛ بنابراین زایمان زودرس در ۳۵ درصد موارد احتمال ایجاد اختلالات بینایی را در نوزادان نارس افزایش میدهد.
رتینوپاتی یا همان ROP یکی از مشکلات چشمی است که در نوزادان نارس، باعث تغییر در رشد طبیعی عروق شبکیه میشود. رتینوپاتی در نوزادانی که تولد زودهنگام دارند، تغییر در رشد طبیعی عروق شبکیه را به همراه دارد. درگذشته اکسیژن بیشازاندازه دستگاههایی که نوزادان نارس در آن قرار میگرفتند یکی از دلایل مهم برای ابتلا به بیماری رتینوپاتی بود. خوشبختانه با رشد علم و پیشرفت در روشهای نگهداری نوزادان، ابتلا به این بیماری در میان نوزادان نارس کمتر شده است؛ اما متأسفانه نوزاد برخی خانوادهها همچنان دچار این بیماری میشوند.
کاوه ابری اقدم دانشیار علوم پزشکی ایران در گفتوگو باخبرنگار سلامت آنا اظهار کرد: ROP بیماری است که شبکیه نوزادان نارس را درگیر میکند که اگر در زمان مناسب تشخیص داده نشود و پیشرفت کند، جداشدگی شبکیه، از بین رفتن دید و نابینایی را به همراه دارد.
وی افزود: جریان ROP گاهی عروق چشمی بهطور کامل و درست تشکیل نمیشوند. درنتیجه ممکن است این عروق غیرطبیعی، خونریزی کرده و در مراحل شدید باعث جدا شدن شبکیه چشم شوند.
ابری اقدم با اشاره به اینکه تشخیص دیرهنگام رتینوپاتی میتواند عواقب سنگینی برای خانوادهها و جامعه داشته باشد، تصریح کرد: متأسفانه این بیماری در مراحل اولیه قابلتشخیص نیست یعنی خانوادهها با نگاه کردن به چشم نوزاد خود نمیتوانند از وجود این بیماری باخبر شوند. درنتیجه انجام غربالگریهای منظم و بهموقع میتواند باعث شناسایی زودهنگام این بیماری شود.
وی یادآور شد: لیزر درمانی و تزریق داخل چشمی دارو میتوانند از نابینایی نوزاد جلوگیری کرده و او را درروند طبیعی برای تکامل بینایی قرار دهد.
انتهای پیام/