دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

چه عواملی در دوقلو شدن نوزادان موثر است؟

مطالعات پژوهشگران نشان داده است که بعضی غذاها می‌تواند در افزایش احتمال چندقلوزایی تاثیر جدی بگذارد.
کد خبر : 39457

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، روزنامه خراسان نوشت: یک عده معتقدند که دوقلوزایی تحت شرایط ارثی و صرفا بیولوژیکی اتفاق می افتد، اما به لحاظ پزشکی دوقلو و چند قلوزایی به عوامل مختلفی بستگی دارد. عواملی که هم به غذای خانم باردار مربوط می شود و هم به سوابق ارثی در خانواده که می خواهیم در این مطلب با دقت بیشتری بررسی شان کنیم.


در خانواده سابقه دوقلوزایی دارید؟


تخمین زده شده که مادرانی که سابقه چندقلوزایی داشته اند، چهار برابر بیشتر از زنانی که تا به حال باردار نشده اند و یا یک فرزند دارند، احتمال دوقلو یا چندقلو زایی خواهند داشت. این تصور غلط وجود دارد که اگر پدر شما دوقلو بوده و شما نبوده اید، فرزندان شما حتما دوقلو خواهند بود. هیچ مدرکی در تایید این ادعا وجود ندارد.


خوراکی های تاثیر گذار را بشناسید


مطالعات پژوهشگران نشان داده است که بعضی غذاها می تواند در افزایش احتمال چندقلوزایی تاثیر جدی بگذارد. مثلاً محصولات لبنی و سیب زمینی های شیرین می توانند در این قضیه تاثیرگذار باشند. در حال حاضر مشخص شده است نوعی پروتئین موجود در جگر حیوانات، با عنوان IGF که در شیر و لبنیات نیز وجود دارد، میزان تقسیم سلولی جنین در مراحل ابتدایی رشد را افزایش می دهد و موجب دوقلوزایی می شود.


اثر روش های کمک باروری


روش هایی که به باروری شما کمک می کند، به طور چشمگیری چندقلوزایی را افزایش داده است. داروهایی که تخمک گذاری را در زن تحریک می کند، می تواند به باروری های چندگانه منجر شود.


همچنین بارداری های چندقلو ممکن است ناشی از لقاح در محیط آزمایشگاهی یا IVF باشد. البته نمی توان گفت تمام مادرانی که با روش IVF باردار می شوند چند قلو دارند، ولی امروزه درصد چشمگیری از افرادی که از IVF استفاده می کنند، دارای دوقلوهای همسان می شوند.


با این حال هیچ پزشک متعهدی، روش های کمک باروری را به منظور دوقلوزایی به فردی که از لحاظ باروری مشکلی ندارد توصیه نمی کند. در واقع این روش ها تنها برای کسانی که مشکل نازایی دارند، کاربرد دارد.


سن در احتمال دوقلوزایی دخیل است


در تحقیقات دیده شده که تقریباً 20 درصد مادرانی که پس از 45 سالگی باردار می شوند، فرزندان چندقلو دارند. شواهد نشان داده که سرعت تخمک گذاری با افزایش سن به مرور بیشتر می شود و مادرانی که سن بیشتری دارند در مقابل مادران کم سن تر در حقیقت شانس بیشتری برای چندقلوزایی پیدا می کنند.


بررسی های پزشکی می گویند که دوقلوزایی بسیار به مسئله ارث وابسته است. اگر در اقوام نزدیک شما مثل مادر، خواهر، برادر، عمو، دایی یا فرزندان عمو و دایی چندقلو وجود داشته باشد احتمال چندقلو شدن فرزند شما هم زیادتر می شود، اما فقط در دوقلوهای همسان، مسئله ارث موثر است. اگر مادر و یا مادربزرگ مادری شما دوقلوهای همسان داشته است، احتمال ارث رسیدن این ژن و در نتیجه تخمک گذاری چندگانه و در نتیجه داشتن دوقلوهای همسان برای شما بسیار بالا خواهد بود.


قد و وزن هم تاثیر دارد؟


مطالعات انجام شده، شیوع دوقلوزایی را در زنانی که اضافه وزن دارند نشان داده است. تحقیقات می گوید که مادران با BMI بالاتر از 30 ، به احتمال بیشتری فرزند دوقلو خواهند داشت. البته رابطه اضافه وزن و داشتن فرزند دوقلو، فقط درباره دوقلوهای همسان صادق است.


تحقیقات همچنین نشان داده است که احتمال چند قلوزایی در مادران قدبلند بیشتر از زنان دیگر است.


بارداری در دوره شیردهی


بعضی پزشکان اعتقاد دارند که باردار شدن مادر هنگام شیردهی به فرزند، احتمال تولد فرزند دوقلو و یا چندقلو را افزایش می دهد. این محققان اظهار می کنند که شانس داشتن جنین چند قلو در این مادران 9 برابر بیشتر از دیگر مادران خواهد بود.


قرص هایی که به چندقلوزایی منجر می شود


بیشتر وقت ها بارداری زمانی رخ می دهد که قرص های جلوگیری به طور منظم مصرف نمی شود. در سایر موارد، بارداری زمانی رخ می دهد که مصرف چند داروی هورمونی خاص باعث تضعیف آثار قرص جلوگیری از بارداری شود. در برخی موارد مصرف داروهای هورمونی به تخمک گذاری چندگانه و در نتیجه افزایش شانس چند قلوزایی منجر می شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب