اصلاح مزاج مادر در کیفیت شیر موثر است
به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، سید مهدی میرغضنفری، معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش، به مناسبت فرارسیدن هفته جهانی ترویج تغذیه با شیر مادر، با بیان اینکه شیر، ترشحات مغذی بدن مادر برای تغذیه نوزاد است، افزد: ممکن است برخی مادران در شیردهی به نوزاد خود با مشکلاتی روبرو شوند که طب ایرانی راهکارهایی ارائه داده است.
اصلاح مزاج مادر در کیفیت شیر موثر است
وی ادامه داد: شیر، به طور مستقیم به سیستم گوارشی مادر مرتبط است و لذا توصیه اول و آخر ما در طب ایرانی اصلاح مزاج است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش، افزود: در دوران شیردهی برخی مادران دچار کاهش یا خشک شدن شیر میشوند و دلیل آن نیز به مزاج مادر مربوط است، مادری که مزاج گرم و خشک یا سرد و خشک دارد، ممکن است حجم شیرش کم باشد؛ همانطور که مزاجهای خشک معمولا پوست، ناخن و موهای خشکی دارند، در مادران نیز خشکی مزاج باعث کم شدن ترشح شیر میشود.
دکتر میرغضنفری ادامه داد: این افراد برای زیاد شدن شیر باید خوراکیهای رطوبت زا مانند کاهو، لبنیات، شیر و غذاهایی مثل آش، سوپ مصرف کنند، اما مادرانی که مزاج سرد وتر دارند، چون متابولیسم بدنشان پایین است، ممکن است تولید شیر در بدنشان زیاد، اما آبکی باشد و قوام لازم را نداشته باشد.
وی تصریح کرد: اگر مادر مزاج سرد و رطوبتی دارد و شیرش بیش از حد رقیق و درصد آب شیر او زیاد باشد، باید سردیجات و رطوبت زاها مثل ماست و دوغ و سالاد را کم کرده و غذاهای کم حجم و پرانرژی مانند کباب، آب گوشت و حریره بادام بیشتر مصرف کند.
وی اضافه کرد: همچنین باید به طور روزانه ورزش کند. سونای خشک نیز برای این افراد مناسب است. حتی میتواند حمام را گرم کند و مدتی در حمام بنشیند تا با تعریق رطوبت اضافی از بدنش دفع و غلظت شیر بالا رود و اضافه وزن دوران بارداری هم به تدریج کاهش یابد.
معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت اظهار کرد: برای اینکه متوجه شویم که شیر مادر قوام لازم را دارد یا خیر، راههای سادهای وجود دارد؛ میتوان یک قطره شیر را بر روی ناخن ریخت، اگر با خم کردن ناخن شیر به راحتی روان شد و حرکت کرد، یعنی بیش از اندازه رقیق است و در اینصورت است که کودک دائم شیر میخورد، اما سیر نمیشود و نفخ میکند.
وی افزود: اگر قطره شیر حرکت نکرد، یعنی شیر بسیار غلیظ و سنگین است و هضم آن برای نوزاد سخت است و اگر قطره شیر کمی جابجا شد، یعنی شیر، قوام متعادلی دارد و مناسب است. همچنین اگر مقداری از شیر مادر در لیوان ریخته شود، نباید اجزایش از هم جدا شود.
طعم شیر به تغذیه مادر مرتبط است
دکتر میرغضنفری درخصوص برخی مادرانی که طعم شیر را برای فرزندشان خوشایند نمیپندارند و در زمان شیردهی این موضوع را متوجه میشوند، گفت: مادران باید در خوراکیهایی که مصرف میکنند، دقت کنند. طعم شیر با خوراکیهایی مثل تره، پیازچه، پیاز و سیر، ترشی و خیارشور و امثالهم، تغییر میکند.
دکتر میرغضنفری همچنین در خصوص شرایط مناسب شیردهی به نوزاد، خاطرنشان کرد: مزاج کودکان به طور طبیعی گرم است. هوای مکان شیردهی باید نسبتا خنک و مطبوع باشد، در فصل گرما نیز نباید لباسهای زیادی بر تن نوزاد پوشاند. همچنین باید توجه شود که مادر، نوزاد خود را بیش از حد به بدنش نچسباند تا حرارت بدن نوزاد بالا نرود و احساس کلافگی نکند، چراکه اشتهای کودک کاهش مییابد. همچنین میتوان قبل از شیردهی، نوزاد را استحمام کرد تا حرارت بدنش کاهش یابد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش در ادامه تصریح کرد: یکی دیگر از شکایات مادران، ریفلاکس کودک شیرخوار است که با شیر مادر ارتباط مستقیم دارد. برخی کودکان بعد از شیر خوردن نفخ میکنند و شیر را بر میگردانند که این امر گاهی به دلیل وضعیت نادرست شیر دادن است، یعنی کودک را کاملا به طور افقی در آغوش میگیرند، در حالیکه سر بچه باید مورب و به سمت بالا باشد.
وی ادامه داد: بیش از حد نباید به بچه شیر داده شود؛ همچنین اگر مادر مشکلات گوارشی دارد و نفخ میکند، باید حتما اصلاح شود تا برای کودک مشکلی ایجاد نشود. زیرا اگر مادر مشکل معده و گوارش داشته باشد، شیری که تولید میشود به همان میزان رطوبتش بالا خواهد بود، این مادران باید مصرف لبنیات، سالادها، هندوانه و امثالهم را کمتر کنند و ورزش و فعالیت بدنی داشته باشند. همچنین ماساژ ناحیه بالای شکم نوزاد با روغن بابونه، میتواند به درمان رفلاکس معده کمک کند.
انتهای پیام/