ژنهای درگیر در تحمل اسمزی گیاه پسته آنالیز شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی واحد علوم و تحقیقات گفت: «شوری یکی از عوامل محیطی مهم و موثر در کمیت و کیفیت عملکرد گیاهان است که امروزه به دلیل گرم شدن کره زمین و به تبع آن محیط زیست و کاهش میزان بارندگی این پدیده روز به روز در حال افزایش است.»
زینب حمیدیتبار با بیان اینکه عملیات بهزراعی به همراه اصلاح ژنتیکی گیاهان در کاهش مشکلات این پدیده محیطی، مؤثر است، افزود: «در تحقیق خود با عنوان «آنالیز ژنهای درگیر در تحمل اسمزی گیاه پسته Pistacia vera L» به بررسی دو رقم پسته EBR1 (که در ایران کشت میشود) و بنه (نژاد وحشی پسته) در ارتباط با تنش شوری و بیان ژنهای مرتبط با تنش شوری پرداخته شده است.»
حمیدیتبار ادامه داد: «در این تحقیق تنش شوری بر اساس ظرفیت مزرعه در مدت 21 روز بر روی هر دو رقم پسته اعمال شد.»
وی اضافه کرد: «در آنالیز واریانس، اختلاف معنی داری بین ارقام پسته مشاهده نشد، ولی اختلاف معنی داری در مورد تنش اعمال شده مشهود بود.»
در این تحقیق ژن ACTIN برای نخستین با در دنیا در پسته ایزوله و توالییابی شد. این ژن در NCBI National Center for Biotechnology Information)) با کدjz898211 به ثبت رسید. به علاوه برای بررسی مکانیزم تحمل شوری در پسته بیان دو ژن مرتبط با تنش شوری بررسی شد. با توجه به نتایج بیان ژن، مشاهده شد ژن NAC در زمان اعمال تنش افزایش بیان معنی داری در حد 3.55 پیدا شد ولی در ژن SOS تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
این تحقیق با استاد راهنمایی دکتر آسا ابراهیمی و دکتر مهدی رهایی و به مشاوره دکتر رضا عزیزینژاد صورت گرفته است.
انتهای پیام/