دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 ارديبهشت 1403 - 12:21

بیماری‌های روان ۱۰ تا ۲۰ سال عمر را کاهش می‌دهد

بیماری‌های روان ۱۰ تا ۲۰ سال عمر را کاهش می‌دهد
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به روند رو به تزاید بیماری‌های روان در دنیا گفت: بیماری‌های روان ۱۰ تا ۲۰ سال عمر را کاهش می‌دهد
کد خبر : 911534

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، علیرضا زالی در ششمین دوره همایش انجمن سالانه علمی پزشکی روان تنی ایران از توسعه علم روانپزشکی و به واسطه آن خدمات بیشتر در این حوزه خبر داد و اظهار کرد: یکی از فاکتور‌های توسعه دانش در علم روانپزشکی در کشور، اهتمام برای گسترش رشته روان تنی است.

وی افزود: ایجاد انجمن مستقل روان تنی در تعمیق و توسعه این رشته نقش بسیار موثری ایفا کرده است.

افزایش احتمال درمان بیماری‌های جسمی با توجه بیشتر به بیماری‌های روان

به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی طبق تحقیقات در کشور‌هایی که به صورت تخصصی و فوق تخصصی به بیماری‌های مرتبط با روان توجه دارند، میزان اثربخشی در درمان بیماری‌های جسمی با درنظر گرفتن احتمال ابتلا به اختلال روان به مراتب بالاتر است.

زالی افزایش بروز و ابتلا به اختلالات روان را در ارتباط مستقیم با ماشینی شدن جوامع، زندگی شهرنشینی، مشکلات معیشتی، معضلات اجتماعی و افزایش بار سایر بیماری‌ها دانست.

علل روانی؛ شالوده اصلی بیماری‌های روان‌تنی

وی با اشاره به اینکه اختلالات روان‌تنی یا سایکوسوماتیک، بیماری‌های جسمانی هستند که بیشتر علت روانی دارند تا جسمی اضافه کرد: امروزه شالوده اصلی بسیاری از بیمار‌های جسمی، اختلالات روانی و یا بیماری‌های روان‌تنی است، این بیماری‌ها یا مشخصا علت روانی دارند و یا عوامل روانی باعث بدتر شدن آنها می‌شود و نکته اینجاست که این اختلالات می‌توانند تقریبا هر قسمت از بدن را درگیر کنند.

رییس دانشگاه ادامه داد: ابتلا به بیماری‌های روان‌تنی خصوصا در شرایطی که بیماری مزمن می‌شود، وضعیت پیچیده‌ای را برای فرد ایجاد می‌کند به شکلی که تغییرات و درجات بیماری در سطح سلولی و ملکولی کاملا مشهود است.

وی با تاکید بر این که دانش سایکوسوماتیک نیازمند پیشرفت بیشتر است توضیح داد: در حال حاضر اقدامات موثری برای ارتقای این دانش در کشور و دنیا در حال شکل‌گیری است، به طور مثال حتی تغییرات این دسته از بیماری‌ها در زنان و مردان متفاوت گزارش شده است، در زنان نقاطی از مغز روشن است که در مردان این مورد فاقد نشانه است.

زالی با بیان اینکه بیماری‌های روان تنی ارتباط نزدیکی با ژنتیک افراد دارند اضافه کرد: مطالعات بیانگر این موضوع است که ژنتیک، محیط و شرایط پیرامونی زندگی افراد در بروز و ظهور بیماری‌های سایکوسوماتیک اثرگذارند.

رییس دانشگاه در بخش دیگری ارتباط بیماری‌های جسمی با اختلالات روان را یادآور شد و افزود: به طور مثال در بیماری آکنه، پژوهش‌ها گواه این مهم است که ارتباط و طولانی شدن روند درمان آکنه با استرس و بیماری‌های روان در ارتباط مستقیم است.

بیماری‌های روان ۱۰ تا ۲۰ سال عمر را کاهش می‌دهد

رییس دانشگاه با بیان اینکه طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی بیماری‌های روان بین ۱۰ تا ۲۰ سال از عمر انسان را کمتر می‌کند ادامه داد: در آمریکا ۱۲ درصد از مرگ و میر‌ها مربوط به اختلالات روان است.

زالی با بیان اینکه ابتلا به بیماری‌های سایکوسوماتیک یا همان روان‌تنی کاهش کیفیت زندگی را در پی خواهد داشت اضافه کرد: باید درمان‌های روانپزشکی در تمام بیمارستان‌های جنرال به مردم ارایه شود وتن‌ها به چند مرکز خاص بسنده نکنیم.

وی با تاکید بر اینکه ارتقای بهداشت روان در درمان بیماری‌های جسمی بسیار مهم است اضافه کرد: در مراکز درمانی ضمن حفظ محرمانگی پرونده‌ها از انگ‌زدایی به بیماران در جامعه نیز باید به شدت پرهیز شود، این مهم نیاز به اطلاع‌رسانی و ارتقای سواد سلامت در سطوح مختلف جامعه دارد.

وی به اثربخشی درمان‌ها توامان با درمان بیماری‌های روان در بیمارستان‌های عمومی و جنرال اشاره کرد و افزود: بررسی اختلال روان در بیماران بخش‌های عمومی که از بیماری‌های مثل دیابت، مشکلات معده و یا بیماری‌های قلبی و عروقی رنج می‌برند، کار فانتزی و یا غیر ضروری نیست.

زالی با بیان اینکه درمان بیماران مبتلا به اختلالات روان خصوصا در موارد پیچیده‌تر، کار انتزاعی نیست ادامه داد: کار روانپزشکی و درمان این بیماران کار تیمی است، قطعا خرد جمعی و نظر متخصصان این حوزه اثربخشی بیشتر درمان‌ها را به دنبال خواهد داشت.

رییس دانشگاه با بیان اینکه بحران‌هایی که به دنبال پاندمی کووید رقم خود، سوگ‌های فروخفته کرونایی، اضطراب و استرس مشکلاتی از این دست ضمن این که شانس ابتلا به آلزایمر را افزایش خواهد داد، بحران‌های روانی دیگری را برای جامعه ایجاد می‌کند و این مهم نیاز به تلاش بیشتر متخصصان و ارتقای خدمات در حوزه روان به مردم را دارد.

شیوا ایلیایی دبیر اجرایی این کنگره نیز ار تلاش‌ها و حمایت‌های مسئولان در راستای برگزاری این همایش قدردانی کرد و اظهار امیدواری کرد که نتایج برگزاری این همایش به ارتقای سلامت عمومی و ارایه خدمت باکیفت‌تر به مردم منجر شود.

در ادامه سمیه معتضدیان دبیر علمی این کنگره نیز با بیان اینکه در این دوره از کنگره میزبان گروه‌های مختلف علمی حوزه روانپزشکی و از شهر‌های مختلف کشور هستیم اظهار کرد: ارایه مقالات، پوستر، برگزاری یکی از پنل‌ها به صورت اختصاصی توسط دستیاران از جمله برنامه‎‌های این همایش سه روزه است.

مهدی نصر اصفهانی استاد پیشکسوت دانشگاه نیز در این مراسم از تلاش‌های اساتیدی که برای گسترش رشته روان‌تنی فعالیت داشته‌اند قدردانی کرد و توسعه این رشته را با هدف ارتقای سلامت جامعه خواستار شد.

وی با تاکید بر اینکه بیماری‌های مربوط به حوزه روان از تک‌بعدی بودن خارج شده و ابعاد مختلف جسمی را نیز شامل می‌شود اضافه کرد: باید بپذیریم که بسیاری از بیماری‌ها از جمله بیماری‌های پوستی، غدد، کبد و معده اختلالاتی چند وجهی هستند، نقش روان‌تنی در درمان این بیماری‌ها این است که تمام ابعاد بیماری را در نظر داشته باشد.

صبح امروز ششمین دوره همایش انجمن سالانه علمی پزشکی روان تنی ایران در بیمارستان آیت‌الله طالقانی دانشگاه علوم پزشکی شهدبهشتی با حضور جمعی از متخصصان روانپزشکی کشور و مسئولان برگزار شد.

این همایش سه روز ادامه خواهد داشت و با برنامه‌هایی از قبل برگزاری پنل و کارگاه همراه خواهد بود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب