۱۱ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوریها، کشفها و حتی زادروزها و درگذشتهای دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمیگیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۱۱ اردیبهشت برابر ۳۰ آوریل را ورق میزنیم.
***
پزشکی فضایی
۳۰ آوریل ۱۹۹۳ میلادی برابر با ۱۱ اردیبهشت ۱۳۷۲ خورشیدی، پزشک شاتل فضایی کلمبیا برای خنثیکردن عوارض جانبی ناشیاز بیوزنی، نزدیک به نیم گالن محلول نمکی را به فضانورد همکارش، هانس شلگل، فیزیکدان آلمانی، تزریق کرد که اولین آزمایش در نوع خودش بود. مسافران فضا معمولاً از پف صورت و لاغری شدید پاها رنج میبرند، زیرا مایعات بدن در حالت بیوزنی حرکت میکنند. تغییر مایعات بدن به کمآبی بدن در مدار منجر میشود. بدن مایع اضافی را در قفسه سینه حس میکند و هورمونها را فعال میکند تا میزان خون و سایر مایعات بدن را کاهش دهد. درنتیجه، زمانیکه فضانوردان به زمین بازمیگردند و دوباره با جاذبه مواجه میشوند، کاهش شدید فشار خون و سرگیجه را تجربه میکنند. در تلاش برای جلوگیری از این امر یا حداقل کاهش علائم، فضانورد-پزشک برنارد هریس جونیور و سه فضانورد دیگر این آزمایش را انجام دادند.
خفاش قهوهای کوچک پیر
۳۰ آوریل ۱۹۶۰ میلادی برابر با ۱۱ اردیبهشت ۱۳۳۹ خورشیدی، پیرترین خفاش ایالات متحده با ۲۴ سال سن شناسایی شد. این خفاش قهوهای کوچک ماده از گونه میوتیسلوسیفوگوس، فراوانترین خفاش در ایالات متحده، در غاری در کوه آئولیس در ورمونت پیدا شد. خفاش قهوهای کوچک دارای طول بالهای ۲۲۲ تا ۲۶۹ میلیمتر با خز براق در پشت و رنگهای زیرین کمرنگتر از خرمایی کمرنگ تا قهوهای تیره است. این گونه در سراسر مناطق جنگلی آمریکای شمالی و آلاسکا، در حفرههای درختان یا صخرهها، غارها، معادن و اتاقهای زیر شیروانی یافت میشود. آنها از طیف گستردهای از حشرات تغذیه میکنند. ۲۵ آگوست ۱۹۹۹روزنامهای از خفاش وحشی ۳۳ سالهای در اروپا خبر داد. ۲۰ ژوئن ۲۰۰۵ مجلهای مقالهای دریافت کرد که از شناسایی خفاش ۴۱ سالهای در سیبری خبر میداد.
مندلویوم
۳۰ آوریل ۱۹۵۵ میلادی برابر با ۱۱ اردیبهشت ۱۳۳۴ خورشیدی، عنصر ۱۰۱، بهعنوان یک عنصر مصنوعی جدید اعلام شد. آلبرت گیورسو، برنارد جی. هاروی، جی.آر. شوپن و اس.جی تامپسون، شیمیدانان پژوهشی، به سرپرستی برنده جایزه نوبل، گلن تی سیبورگ با بمباران ایزوتوپ ۲۵۳ عنصر ۹۹ با نام اینشتینیوم با هسته هلیوم و با استفاده از سیکلوترون در آزمایشگاه تابش دانشگاه کالیفرنیا به عنصر ۱۰۱ دست یافتند. این عنصر رادیواکتیو است و نیمه عمری بین نیم ساعت تا چند ساعت دارد و نمیتواند در طبیعت وجود داشته باشد زیرا به سرعت به عناصر سبکتر تجزیه میشود. به افتخار دیمیتری مندلیف، شیمیدان روسی که روی طبقهبندی دورهای عناصر و ارائه جدول تناوبی کار میکرد، آن را مندلویوم نامیدند.
کوه یخی
۳۰ آوریل ۱۸۹۴ میلادی برابر با ۱۱ اردیبهشت ۱۲۷۳ خورشیدی، یک قطعه کوه یخی در قطب جنوب در عرض جغرافیایی ۲۶.۵۰ درجه جنوبی مشاهده شد که بهعنوان نزدیکترین کوه یخی قطب جنوب به خط استوا شناخته میشود. سال ۱۸۹۳ یعنی یکسال قبل از این کشف، ۱۵ کشتی مشاهده کوههای یخی بزرگ تا ۴۲ درجه جنوبی را گزارش کرده بودند. یک کوه یخ بهطور معمول بین ۱ تا ۷۵ متر بالاتر از سطح دریاست و بین ۱۰۰هزار تا ۲۰۰هزار تن است.
انتهای پیام/