حمله به رفح دور اما نزدیک!
گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا- مریم خرمائی: «یسرائیل کاتز» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی مدعی شده که در صورت حصول توافق تبادل اسرا با حماس؛ اجرای طرح حمله زمینی به رفح به حال تعلیق درخواهد آمد.
وی در جریان مصاحبه با شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی، مدعی شد که «آزادی گروگانها اولویت نخست ما است.»
این وزیر صهیونیست در پاسخ به این سؤال که «آیا اولویتبندی شامل تعویق حمله طراحیشده بهمنظور (تحقق هدف ادعایی) محو گردانهای حماس از غزه میشود»؛ گفت: بله. اگر توافقی در کار باشد، عملیات را تعلیق میکنیم.
تغییر راهبرد یا تغییر لحن؟
البته کاتز عضو کابینه جنگ رژیم صهیونیستی نیست؛ اما برای نخستین بار است که دستکم یکی از اعضای کابینه امنیتی بهصراحت از امکان تعلیق یا تعویق عملیات مشروط به آزادی اسرا سخن میگوید.
توافق با حماس برای آزادی اسرا از هر زمان دیگری برای تلآویو حیاتیتر است
همچنین، اظهارت کاتز در عمل فاصله چندانی با ادعای «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی که گفته بود «با توافق یا بدون آن، به رفح حمله میکنیم» ندارد، اما در آنچه وزیر صهیونیست میگوید، از لحن قلدرمآبانه نتانیاهو خبری نیست.
این تغییر لحن میتواند تا حد زیادی ناشی از استیصال تلآویو در برابر معترضان صهیونیستی باشد که با برگزاری تظاهرات گسترده، نتانیاهو را مسئول شکست مذاکرات با حماس و آزادی اسرا میدانند.
اما آنگونه که از لحن کاتز استنباط میشود، توافق با حماس برای آزادی اسرا از هر زمان دیگری برای تلآویو حیاتیتر است.
آخرین چانهزنیها و تهدیدها
از طرفی، حماس صبح روز شنبه اعلام کرد که پاسخ اسرائیل به پیشنهاد اخیر آتشبس را که در جریان مذاکراتی با وساطت قطر و مصر ارائه شد، دریافت کرده و پیش از هرگونه واکنش، آن را بررسی خواهد کرد.
به دور از هرگونه توافق صلح، حماس انتظار دارد که مذاکره به پایان جنگ غزه ختم شود حالآنکه اسرائیل در بهترین حالت از تعلیق یا تعویق عملیات رفح سخن میگوید.
رژیم اسرائیل از گزینه «حمله قریبالوقوع به رفح» بهعنوان اهرمی برای ترغیب حماس به قبول تازهترین پیشنهاد آتشبس که همین حالا مشغول بررسی آن است، استفاده میکند
از سوی دیگر، گزارش رسانههایی مثل «یورو نیوز» حاکی از آن است که ارتش اسرائیل دهها تانک و خودروی زرهی را در امتداد مرز با نوار غزه در جنوب این باریکه مستقر کرده و به نظر میرسد برای حمله زمینی به رفح آماده میشود.
این تانکها و خودروهای زرهی روز جمعه ۲۶ آوریل در نزدیکی گذرگاه «کرم شالوم» اسرائیل که در مجاورت رفح است، مستقر شدند.
پیشتر نیز روزنامه «والاستریت ژورنال» نوشته بود ارتش اسرائیل در حال آماده شدن برای تخلیه غیرنظامیان فلسطینی از رفح قبل از آغاز حمله به این منطقه است.
همزمان با انتشار این اخبار، «بیتسالل اسموتریچ» از وزرای افراطی رژیم صهیونیستیی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت که مذاکره کردن با حماس «غیرمسئولانه» است و اعضای این گروه باید بهجای آن کشته شوند.
از مجموع سه متغیر «نرمش لحن کاتز»، «استقرار تانکها پشت مرز رفح» و «موضعگیری تند اسموتریچ» میتوان این طور برآورد کرد که رژیم اسرائیل از گزینه «حمله قریبالوقوع به رفح» بهعنوان اهرمی برای ترغیب حماس به قبول تازهترین پیشنهاد آتشبس که همین حالا مشغول بررسی آن است، استفاده میکند.
آمریکا و راههای نرفته
این در حالی است که موضع آمریکا درباره حمله اسرائیل به رفح دوپهلو است. «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید از یکسو میگوید «آمریکا و اسرائیل در دومین نشست مجازی خود در خصوص حمله به رفح بر سر ضرورت شکست حماس در آنجا توافق کردند. در خصوص نگرانیهای آمریکا درباره رفح بحث شد و اسرائیل پذیرفت که این نگرانیها را در نظر بگیرد».
از سوی دیگر، او مدعی میشود که «من هنوز یک طرح معتبر و قابلاجرا برای انتقال مردم به خارج از رفح ندیدهام که هر سطحی از جزئیات در مورد نحوه تغذیه و تهیه دارو برای مردم داشته باشد.»
با توجه به تشدید اعتراضهای جهانی علیه عملکرد اسرائیل و خیزش جنبشهای دانشجویی آمریکا در حمایت از فلسطین، رویکرد دولت واشینگتن مبنی بر دفاع بیچونوچرا از رژیم صهیونیستی بهشدت زیر سؤال رفته و حمله ارتش رژیم صهیونیستی به رفح میتواند پایههای دولت جو بایدن دموکرات را که با چالش تثبیت قدرت در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ مواجه است، بیشازپیش سست کند.
آنطور که روزنامه صهیونیستی «معاریو» در نسخه چاپ شنبه خود نوشت، آمریکا در ملاء عام به اسرائیل توصیه میکند که قبل از چارهاندیشی برای آوارگان رفح، به این منطقه حمله نکند، اما در جلسات خصوصی با قاطعیت بیشتر میگوید «اصلاً وارد رفح نشوید».
یکی از مسئولان بلندپایه آمریکایی به خبرنگار روزنامه معاریو گفته است: «ما از اسرائیل نمیخواهیم که حماس را به حال خود رها کند بلکه میگوییم بدون نابود کردن رفح، راههای دیگری هم برای تحت پیگرد قرار دادن سران حماس وجود دارد.»
ظاهراً یکی از راههای جایگزین واشینگتن، تشکیل ائتلافی آمریکایی-عربی است که به معنای استقرار نیروی عربی در نوار غزه و واگذاری امنیت این منطقه به اعراب است.
این راهحل نیز چالشهای خود را دارد که یکی از آنها هموار کردن مسیر پر از دستانداز عادیسازی رابطه ریاض-تلآویو است.
انتهای پیام/