سفر «بلینکن» با تمرکز بر روسیه و ایران/ وزیر خارجه آمریکا از چین چه میخواهد؟
به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، خبرها حاکی از آن است که دستورکار سفر این هفته «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا به پکن شامل هشداری است که رابطه چین-روسیه را هدف گرفته است.
سفر سهروزه بلینکن به پکن از روز چهارشنبه آغاز میشود و ظاهراً درخواست او بر لزوم پایان حمایت فنی چین از ارتش روسیه متمرکز است.
سابقه طرح ادعا از سوی بلینکن
وزیر خارجه آمریکا روز جمعه نیز در آخرین روز از نشست سهروزه وزرای امورخارجه کشورهای عضو گروه هفت، مدعی شد که چین با ارائه اجزای اصلی تسلیحات به روسیه، نقش بسیاری را در جنگ علیه اوکراین ایفا میکند.
وی در ادامه این ادعا گفته بود: «در حال حاضر، وقتی صحبت از پایگاه صنعت دفاعی روسیه میشود، سهم اصلی از آن چین است. پکن با تأمین ماشینافزارها، نیمههادیها و سایر قطعات کلیدی تسلیحات روسیه، در بروز بزرگترین تهدید علیه امنیت اروپا از زمان پایان جنگ سرد به اینسو، نقش بسزایی دارد.»
در جریان نشست گروه هفت، بلینکن خطاب به پکن تهدید کرد: چین نمیتواند هر دو طرف را داشته باشد. شما نمیتوانید روابط مثبت و دوستانهای با کشورهای اروپایی داشته باشید و درعینحال، بزرگترین تهدید را برای امنیت آن ایجاد میکنید.
واشینگتن از مدتها قبل، اتهام تغذیه ماشین جنگی روسیه را متوجه چین کرده، اما بلینکن نخستین مقام رسمی است که بهصراحت این موضوع را بیان میکند.
چه اتهامی علیه چین مطرح است؟
ادعا میشود در سطحی که از دوره شوری به اینسو بیسابقه است، چین تجهیزاتی مانند پهپاد، فناوری موشکی، تصاویر ماهوارهای و ابزارهای مکانیکی به روسیه ارائه میدهد.
این اتهام از سوی سفارت چین در واشینگتن با این استدلال که یکی از طرفین جنگ اوکراین نیست و برای هیچیک از طرفین دخیل در آنهم سلاح تأمین نمیکند، رد شده است.
همچنین ادعا میشود که کمکهای نظامی چین به پر کردن خلاءهای جدی چرخه تولیدات نظامی روسیه کمک میکند و قانع کردن پکن به پرهیز از تداوم این روند میتواند در برههای که اوکراین بیش از همیشه به حمایت غرب محتاج است، نتیجه بازی را به نفع کییف بهبود بخشد.
این احتمال مطرح شده که روسیه از ابزارهای مکانیکی چینی در افزایش تولید موشکهای بالستیک خود بهره برده است. این در حالی است که ادعا میشود در ۲۰۲۳، ۹۰ درصد از محصولات میکروالکترونیکی روسیه از چین وارد شده و برای تولید موشک، تانک و هواپیما مورداستفاده قرار گرفته است.
چین همچنین متهم است که به روسیه موتور توربوجت موشک کروز و موتور پهپاد داده است.
بااینحال، سفارت چین در واشینگتن، دولت آمریکا را از اعمال محدودیت یا مداخله در روال معمول تجارت پکن-مسکو بر حذر داشته است.
چه موضوعات دیگری در دستور کار سفر بلینکن است؟
بلینکن برای دومین بار طی کمتر از یک سال راهی چین میشود. این سفر در پی تماس تلفنی «جو بایدن» و «شی جینپینگ» رؤسای جمهور آمریکا و چین و همچنین دیدار اخیر «ژانت یلن» وزیر خزانهداری ایالات متحده انجام میشود.
روند اوضاع در خاورمیانه از دیگر موضوعات محوری خواهد بود که در سفر بلیکن به چین مورد گفتگو قرار خواهد گرفت.
به ادعای یک مقام ارشد آمریکایی، ایالات متحده امیدوار است که چین از مناسبات خود با جمهوری اسلامی استفاده و تهران را پس از بالا گرفتن تنشها با اسرائیل به خویشتنداری و تنشزدایی ترغیب کند.
انتهای پیام/