دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 فروردين 1403 - 00:02
تقویم علم؛

۲۳ فروردین در دنیای علم چه خبر؟

۲۳ فروردین در دنیای علم چه خبر؟
در این تقویم وقایع و رویدادهای مهم تاریخی مرتبط با علم و فناوری را مرور خواهیم کرد.
کد خبر : 905228

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۲۳ فروردین برابر ۱۱ آوریل را ورق می‌زنیم.

***

درمان بیماری پارکینسون

۱۱ آوریل ۱۹۵۲ میلادی برابر با ۲۳ فروردین ۱۳۳۱ خورشیدی، بیماری پارکینسون برای اولین‌بار با موفقیت با انجام عمل جراحی درمان شد. تیمی به رهبری ایروینگ کوپر نیویورک، مغز بیماری با نام ریموند واکر را جراحی کردند. قبل‌از در دسترس بودن عمومی داروی لوودوپا در سال ۱۹۶۸، درمان بیماری پارکینسون بر جراحی تاکید داشت. یک روش اولیه انتخابی، عمل پدانکولوتومی برای کاهش لرزش بود. هنگام انجام این روش در سال ۱۹۵۲، کوپر به‌طور ناخواسته سرخرگ مغزی قدامی بیمار را قطع کرد و مجبور شد شریان را ببندد و از انجام پدانکولوتومی صرف‌نظر کند. وقتی بیمار از بیهوشی بیدار شد، لرزش و سفتی او ناپدید شد و عملکرد حرکتی و حسی او حفظ شد. از آن‌پس، کوپر شروع به بستن عمدی شریان سرخرگ مغزی قدامی برای کاهش لرزش در بیماران کرد.

۲۳ فروردین در دنیای علم چه خبر؟

جیمز پارکینسون

۱۱ آوریل ۱۷۵۵ میلادی برابر با ۲۳ فروردین ۱۱۳۴ خورشیدی، جیمز پارکینسون، پزشک انگلیسی و دیرینه‌شناس آماتور درگذشت. او تمرین طب عمومی را از پدرش آموخت و در سال ۱۸۰۵ مقاله کمتر شناخته‌شده‌ای با‌عنوان «مشاهدات در‌مورد ماهیت و درمان نقرس» نوشت. پارکینسون اولین کسی بود که ترکیدگی آپاندیس را به‌عنوان علت مرگ تشخیص داد و در سال ۱۸۱۲ اولین مقاله علمی درمورد آپاندیسیت را نوشت. او همچنین اولین کسی بود که بیماری عصبی عضلانی را که اکنون با نام او، بیماری پارکینسون شناخته می‌شود توصیف کرد، علائم بیماری پارکینسون عبارت‌اند از کندی عمومی حرکت، لرزش شدید یا خفیف در بدن. سفتی اندام‌ها و مشکلات راه‌رفتن یا تعادل.

۲۳ فروردین در دنیای علم چه خبر؟

پرتاب آپولو ۱۳

۱۱ آوریل ۱۹۷۰ میلادی برابر با ۲۳ فروردین ۱۳۴۹ خورشیدی، آپولو ۱۳، سومین ماموریت فرود سرنشین بر ماه، با پرتاب موفقیت‌آمیز این فضاپیما از پایگاه فضایی کیپ کاناورال با خدمه جیمز لاول، فرد هایسه و جک سویگرت آغاز شد. دو روز بعد، در ۱۳ آوریل فاجعه‌ای در ۲۰۰هزار مایلی زمین رخ داد. یک مخزن اکسیژن مایع منفجر شد و منبع طبیعی اکسیژن، برق، نور و آب را از کار انداخت. سویگرت گزارش داد: «هوستون، ما مشکل داریم.» به‌این‌ترتیب، عملیات فرود بر ماه متوقف شد. پس‌از چرخش ماه، فضاپیمای آسیب‌دیده سفر طولانی و سرد به زمین را با مشکلات لجستیکی عظیم در تامین انرژی کافی برای پیل‌های سوختی آسیب‌دیده و بازگشت ایمن آغاز کرد. ۱۷ آوریل، در‌حالی‌که جهان مضطرب نظاره‌گر سرنوشت این خدمه این فضاپیما بود، با سقوط فضانوردان آپولو۱۳ به سلامت در اقیانوس آرام، تراژدی به پیروزی تبدیل شد.

۲۳ فروردین در دنیای علم چه خبر؟

به تماشای هالی

۱۱ آوریل ۱۹۸۶ میلادی برابر با ۲۳ فروردین ۱۳۶۵ خورشیدی، میلیون‌ها نفر در سراسر جهان برای استقبال از دنباله‌دار هالی به آسمان شب چشم دوختند. در آن شب مسافر آسمانی که هر ۷۵ یا ۷۶ سال یک‌بار به همسایگی ما بازمی‌گردد، به نزدیک‌ترین فاصله‌اش به زمین رسید. این دنباله‌دار در مسیرش از دوردست‌های منظومه خورشیدی، در ۲۷ نوامبر سال قبل به فاصله ۹۳میلیون کیلومتری زمین نزدیک شده بود و در ۹ فوریه ۱۹۸۶ به حضیض خود (نزدیک‌ترین فاصله به خورشید) رسید. این سفر فقط زمانی به راحتی از زمین قابل مشاهده بود که این دنباله‌دار به فاصله ۶۳ میلیون کیلومتری زمین رسیده بود. دنباله‌دار هالی قرار نیست تا سال ۲۰۶۱ که در مدار ۷۶ ساله خود بازگردد، دوباره به‌طور رسمی از زمین بازدید کند.

۲۳ فروردین در دنیای علم چه خبر؟

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب