علت نفخ پس از جویدن آدامس و خوردن آب نباتهای بدون قند
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، به نقل از دیلی میل، مطالعات دانشگاه کالیفرنیا-دیویس (UCD) نشان داد که «سوربیتول» (sorbitol)، که یک ماده رایج در آدامس و آب نباتهای بدون قند است، عامل اصلی عارضه جانبی ناخوشایند نفخ و گاز معده است.
سوربیتول یک الکل قندی است که در بسیاری از آدامسها، قرصهای نعناع، آبنباتها و همچنین به طور طبیعی در میوههایی مانند زردآلو، سیب، گلابی و آووکادو یافت میشود.
مصرف زیاد سوربیتول میتواند باعث نفخ و گاز شود. برخی افراد حتی با دوزهای کم سوربیتول نیز این علائم را تجربه میکنند.
این تحقیق که به سرپرستی «جی-یون لی» (Jee-Yon Lee) در دانشگاه کالیفرنیا دیویس انجام شد، نشان داد که عدم تحمل سوربیتول به دلیل کمبود اکسیژن در روده و کاهش سطح باکتریهای روده «کلستریدیا» (clostridia) است که مسئول تجزیه سوربیتول هستند.
محققان با انجام آزمایشاتی بر روی موشها دریافتند که با دستکاری باکتریهای روده و سطح اکسیژن، میتوان توانایی روده را برای تجزیه سوربیتول بازیابی کرد.
آنها همچنین دریافتند که داروی مزالازین که برای درمان بیماریهایی مانند بیماری «کرون» (Crohn) و سایر بیماریهای التهابی روده استفاده میشود، میتواند علائم مرتبط با عدم تحمل سوربیتول را نیز کاهش دهد.
مزالازین با بازگرداندن سطوح پایین اکسیژن روده، میتواند به افراد در رفع عوارض جانبی گازی ناشی از عدم تحمل سوربیتول کمک کند.
پیامدهای این تحقیق برای افراد مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر (IBS) نیز حائز اهمیت است، چرا که تا 70 درصد از این افراد حتی به مقادیر کم سوربیتول حساسیت نشان میدهند.
خانم جی-یون لی میگوید: یافتههای ما با توجه به کاربرد فراوان سوربیتول در غذاهای رژیمی کتو، حائز اهمیت هستند. این یافتهها همچنین بر نقش حیاتی مصرف اکسیژن توسط پوشش روده در حفظ تعادل سالم باکتریهای روده تأکید میکنند.
انتهای پیام/