کنعانی: ایران درباره گسترش دامنه درگیری در منطقه هشدار میدهد/ پیامهایی از آمریکا دریافت کردیم
به گزارش گروه سیاست و جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست هفتگی با اصحاب رسانه اظهار کرد: در شرایط سختی که مردم مظلوم غزه و کرانه باختری تحت محاصره قرار دارند، نخستین انتظار ملت فلسطین از کشورها و دولتهای اسلامی استفاده از ابزارها برای توقف ماشینهای کشتار رژیم صهیونیستی است؛ ایران از مدتها پیش بحث استفاده از ابزارهای در اختیار کشورهای اسلامی را در سطوح مختلف دنبال کرده است.
وی با اشاره به اینکه گروههای مقاومت منطقه از ایران دستور نمیگیرند، گفت: نقض حاکمیت عراق و سوریه از سوی نیروهای آمریکایی تشدیدکننده چرخه بیثباتی است و ایران بار دیگر تاکید میکند که جنگ در غزه راهحل نیست؛ پایان دادن به حملات و آتشبس فوری میتواند زمینهساز بازگشت ثبات باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به موضع روشن ایران درباره امکان گسترش دامنه جنگ غزه، اظهار کرد: ایران از ابتدای بحران جاری غزه مکررا نسبت به گسترش دامنه درگیری در منطقه به دلیل حملات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیها و پشتیبانی آمریکا از نسلکشی هشدار داده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی به عراق نیز گفت: این سفر در چارچوب همکاریهای امنیتی، مقابله مشترک با تروریسم و تحکیم ثبات در منطقه و مرزهای مشترک دو کشور انجام میشود و موضوعهای جاری نیز در گفتوگوها مدنظر قرار خواهند گرفت.
کنعانی تاکید کرد: برخی رخدادها نمیتواند بر عمق و استحکام روابط دو کشور ایران و عراق تاثیر منفی بگذارد؛ این سفر فرصت خوبی است که دیدگاههای مقامهای عالی دو کشور تبادل و زمینه تقویت روابط بیش از پیش فراهم شود؛ روابط قوی میان دو کشور تامینکننده منافع دو کشور و مقوم ثبات در منطقه است؛ اراده سیاسی جدی برای تداوم روابط سازنده میان دو کشور وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه توافق امنیتی ایران و عراق و اجرای توافقنامه مذکور در چارچوب خواست دو کشور بوده است، گفت: عراق بخشهای قابل توجهی از تعهدات خود را انجام داده و کمیته ارزیابی میان دو کشور وجود دارد، دیدارهای امنیتی دو کشور هم کمک میکند تا ایران و عراق در چارچوب توافقنامه مشترک بتوانند همکاریهای امنیتی خود را در طول مرزهای مشترک تقویت کنند، ایران در سختترین شرایط امنیتی عراق تاثیرگذارترین کشوری بود که در کنار این کشور در حفاظت از امنیت این کشور کوشید.
کنعانی درباره روند تحولات افغانستان و رویکرد ایران، اظهار کرد: ایران در چارچوب نگاه سازنده خود به مشارکت حداکثری جهت همکاریهای دوجانبه و ارتقای وضعیت اقتصادی افغانستان ایدههایی مطرح کرده که مورد استقبال همسایگان قرار گرفته است؛ سازوکار منطقهای با نقشآفرینی افغانستان و حمایت سازمان ملل میتواند به ایجاد شرایط بهتر کمک کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ادعاهای اخیرا مطرح شده در مورد هشدار چین به ایران گفت: چنین چیزی مطرح نیست؛ سخنگوی وزارت خارجه چین هم در این زمینه موضع روشنی داشته است؛ ایران و چین بهعنوان دو کشور طرفدار همگرایی و توسعه مشترک، تعهد خود را به عدالت منطقهای، حل منازعات و مقابله با تنشآفرینیها و نیز مواضعشان را مطرح کرده و دیدگاه مشترک دارند.
وی گفت: سخنگوی وزارت خارجه چین هم اظهارنظر واضحی داشت؛ درباره آنچه در غزه و دریای سرخ میگذرد، با چین همنظر هستیم که اولویت فرونشاندن آتش جنگ است و تحولات دریای سرخ سرریز جنگ غزه است.
کنعانی درباره برگزاری دادگاه عامل حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران، در شنبه گذشته، اظهار کرد: رای دادگاه یک روند قضایی است و پیشبینی ما این است که این روند طولانی نخواهد بود؛ روز شنبه گذشته جلسه رسیدگی به پرونده اتهامهای عامل حمله به سفارتخانه جمهوری آذربایجان با حضور متهم، وکلا و نمایندگان سفارتخانه مذکور برگزار شد؛ یک بار دیگر به خانواده یکی از اعضای سفارت که در آن حادثه تاسف بار جان خود را از دست داد، تسلیت میگوییم.
وی تاکید کرد: مقامهای قضایی اطمینان دادند که در چارچوب مقررات و قوانین ایران به پرونده رسیدگی خواهند کرد؛ ما امیدواریم شاهد ازسرگیری فعالیت سفارتخانه جمهوری آذربایجان در ایران باشیم.
کنعانی درباره محورهای اصلی مورد بحث سفر وزیر امور خارجه به پاکستان، اظهار کرد: خط لوله گاز و تکمیل پروژه یکی از موارد مهم مورد گفتگوهای ایران و پاکستان است؛ این موضوع در مذاکرات اسلامآباد مورد اهتمام است؛ دو کشور بر اجرای ظرفیتهای حداکثری اتفاق نظر دارند؛ طرفین بهویژه در زمینه انرژی اهتمام دارند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره حادثه اخیر برای سفارت ایران در سوئد، تاکید کرد: اقدامهای لازم از سوی ایران و همچنین سفارتخانه کشورمان در سوئد انجام شده است؛ مقامهای دولت سوئد هم قول دادند که این موضوع را با جدیت دنبال کنند، ۵ نفر از افراد مهاجم بازداشت شدند.
وی تاکید کرد: انتظار ما از سوئد حفظ شرایط ایمن برای دیپلماتهای ایرانی است.
کنعانی درباره تشدید تنشها در منطقه، تصریح کرد: آنچه را در منطقه شاهدیم، محصول تنش در مناسبات ایران و آمریکا نیست؛ صورت مسئله واضح است؛ بیش از ۱۰۰ روز است که غزه شاهد وحشیانهترین حملات است و تحت محاصره قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه بحران در منطقه نتیجه تداوم جنایت جنگی و نسلکشی فلسطینیها است، گفت: ایران حتما علاقهمند تحکیم ثبات در منطقه است و منافع ایران در تقویت ثبات و امنیت است؛ درباره آبراهههای بینالمللی نیز ایران از امنیت کشتیرانی و تنگههای آبی منطقه و خارج از منطقه بهره میبرد؛ صادرات ما در حوزه تجاری و انرژی در وجود ثبات است و از آن منتفع میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین اظهار کرد: ما از بیشترین ظرفیتهای خود بر موضوع فلسطین و خاتمه دادن جنگ استفاده کردیم و دیدگاههای خود را به گوش طرف آمریکایی رساندیم؛ این در پاسخ به پیامهایی بود که از طرف آمریکا از طریق برخی واسطهها رسانده میشد.
کنعانی با تاکید بر اینکه ما به دنبال تنش با هیچ طرفی حتی با آمریکا نیستیم، تصریح کرد: ایران معتقد است باید به قضایا واقعگرایانه نگریست و به ریشههای بحران پرداخت؛ما پیامهایی از آمریکا از مسیرهای دیپلماتیک دریافت کردیم.
کنعانی درباره تحولات لبنان، گفت: ما معتقدیم جامعه جهانی و منطقه به بحران جدیدی نیاز ندارند و توسعه بحران نیاز هیچ طرفی را تامین نخواهد کرد؛ لبنان یکی از کشورهای راهبردی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره حادثه اخیر در سراوان استان سیستان و بلوچستان، اظهار کرد: این پرونده خاص امنیتی است؛ این رخداد امنیتی از سوی جهات ذیربط در حال بررسی است؛ دستگاههای ذیربط در زمان مقتضی در این باره اطلاعرسانی خواهند کرد.
کنعانی تاکید کرد: جهانی که دو جنگ خانمانسوز را تجربه کرده است، به هیچ جنگ دیگری نیاز ندارد؛ ملتها، دولتها و مردم به صلح نیاز دارند؛ ما امیدواریم جهان شاهد جنگ جهانی خانمانسوز دیگری نباشد؛ ایران همواره در زمینه ثبات تلاش میکند و بر راهکارهای سیاسی تاکید دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره ارزیابی جمهوری اسلامی ایران از رای دیوان لاهه درباره شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی، گفت: این مسئله دارای آثار مهمی بوده که توجه مجامع بینالمللی و ملتها را به خودش معطوف کرد؛ دیوان بینالمللی دادگستری دو هفته پس از استماع دعوای آفریقای جنوبی علیه رژیم صهیونیسستی قرار موقت را صادر کرد؛ این امر نشاندهنده فوریت موضوع بوده است.
وی تصریح کرد: صدور قرار موقت دیوان آغاز راهی است برای محکومیت قطعی و رسوایی رژیم اسراییل و گام اول در مسیر مبارزه با بی کیفرمانی این رژیم؛ جا داشت کشورهای اسلامی در این زمینه اقدام جدی کنند؛ بار دیگر از اقدام شجاعانه و انسانی آفریقای جنوبی در اقامه دعوا علیه رژیم اسراییل تشکر و حمایت خودمان را از این اقدام و تکمیل روند اعلام میکنیم؛ خوشبختانه عزم جهانی برای مبارزه با جنایتهای رژیم اشغالگر جان تازهای گرفته و لازم است تقویت شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین اظهار کرد: ما از همه کشورها و ملتها میخواهیم با حمایت خود از آفریقای جنوبی اقدامهای لازم را برای تکمیل اسناد جنایت بیشرمانه به عمل آورند؛ ما اقدام دیوان در رسیدگی به این شکایت و صدور قرار موقت را بارقه امید میدانیم؛ انتظارها بیش از این بود و امیدواریم دیوان در ادامه عادلانه به دعوای آفریقای جنوبی گام تکمیلی را در محکوم کردن رژیم صهیونیستی بردارد و مانع تداوم جنایت جنگی و نسلکشی رژیم شود؛ یک آزمون تاریخی برای بشریت و برای محافل حقوقی است.
انتهای پیام/