دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می دهد؛

نقش طب سنتی در نظام سلامت

نقش طب سنتی در نظام سلامت
چند سال اخیر استقبال از طب سنتی افزایش چشمگیری داشته و بسیاری برای درمان بیماری‌های مختلف به سمت استفاده از تجویزات طب سنتی رفته‌اند.
کد خبر : 891688

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ چند سال اخیر استقبال از طب سنتی افزایش چشمگیری داشته و بسیاری برای درمان بیماری‌های مختلف به سمت استفاده از تجویزات طب سنتی رفته‌اند. این اتفاق با شیوع بیماری کرونا در کشور شدت یافت و مراجعه به اطبایی که با شیوه‌های سنتی به درمان بیماران می‌پرداختند شدت بیشتری گرفت و امروز نیز بسیاری از مردم هستند که از طب سنتی برای درمان استفاده می کنند.

طب سنتی چیست؟

به‌رغم پیشرفت‌های روزافزون طب مدرن با توجه به عوارض جانبی داروهای شیمیایی و هزینه‌های بالای درمان‌های نوین و از سوی دیگر تاثیرات به اثبات رسیده روش‌ها و دستورالعمل‌های مورد استفاده در طب سنتی استفاده بسیاری از مردم برای درمان بیماری‌های خود تمایل به استفاده از طب سنتی دارند. با توجه به خواص درمانی به اثبات رسیده گیاهان و دستورالعمل‌های طب سنتی، در سال‌های اخیر دوره‌های آموزشی طب سنتی به صورت آکادمیک در مراکز دانشگاهی و آموزشی معتبر ارائه می‌شود.

نقش طب سنتی در نظام سلامت

علی مرزبان متخصص طب سنتی در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا در مورد طب سنتی ایرانی گفت: این نوع طب به‌خصوص در آسیا و آفریقا قدمتی بسیار طولانی دارد و توانسته بیماران متعددی را درمان و جان انسان‌های زیادی را از مرگ نجات دهد؛ البته طب سنتی هم مانند طب مدرن گاهی با ناکامی و حتی تلفات مواجه بوده؛ اما با گذشت زمان و کسب تجارب جدید، پیوسته راه تکامل را طی کرده است.

شاخه‌های طب سنتی 

وی افزود: اکنون طب سنتی شامل چندین شاخه و روش مختلف از جمله طب سنتی اسلامی، طب سنتی ایرانی، طب سنتی چینی و امثال آن بسیار است.

این متخصص طب سنتی ادامه داد: ذکر این نکته نیز ضروری است که طب سنتی  در ایران به یمن بهره‌مندی از وجود دانشمندانی مانند ابن سینا، زکریای رازی، ابومنصور موفق هروی، ابوعبید جوزجانی، سید اسماعیل جرجانی و ده‌ها دانشمند نامی و گمنام دیگر، فراتر از تعریف فوق و حاصل تجربه توأم با تحقیق و مطالعه است.

وی گفت: با این‌که جهان اسلام و کشورهایی مانند ایران و بسیاری از دیگر کشورها در کسب دستاوردهای طب سنتی نقش اساسی داشته‌اند، اما متأسفانه در سایه غفلت مسئولان ذی‌ربط، کشورهایی مانند؛ کره، چین و ژاپن از همه ابزار و امکانات حتی با استفاده از سریال‌های تلویزیونی در تلاشند تا مانند سایر موارد، همه دستاوردهای طب سنتی قدیم را نیز به نام خودشان ثبت کنند.

طب سنتی و مدرن نزدیک به یکدیگر

مرزبان با اشاره به اختلاف نظر میان طب سنتی و مدرن در برخی از موارد درمانی گفت: با کمال تأسف حتی گاهی بین پزشکان انواع طب سنتی نیز اختلاف نظر عمیق وجود دارد و با این‌که این دو مقوله (پزشکی مدرن و طب سنتی) در ارتباط نزدیک با یکدیگر قرار دارند و در واقع می‌توانند در قالب طب تلفیقی، مکمل و مددکار هم باشند و نواقص و کاستی‌های یکدیگر را با اتکا به دانش روز و تجربه قدیم برطرف نمایند، اما گسترش طب سنتی در مقاطع مختلف، همواره با فراز و فرود همراه بوده است.

نقش طب سنتی در عرصه بین المللی

حسینی یکتا نیز با اشاره به وجود اسناد بین المللی در حوزه طب سنتی گفت: راهبرد سازمان جهانی بهداشت نیز حمایت از طب‌های سنتی و مکمل و توصیه به استفاده از ظرفیت‌های آن در نظام سلامت کشورهای عضو و نقطه غایی آن ادغام طب‌های سنتی و مکمل در نظام سلامت کشورها است.

مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل ادامه داد: رویکرد اول سازمان جهانی بهداشت در این راهبرد تشویق و در گام بعدی درخواست و در دوره بعدی که استراتژی جدید تدوین خواهد شد؛ احتمالا الزام به استفاده از طب‌های سنتی و مکمل در نظام سلامت کشورها خواهد بود یعنی رویکرد سازمان جهانی بهداشت دقیقا ادغام خدمات طب های سنتی و مکمل در نظام سلامت کشورها است.

وی با اشاره به اینکه رویکرد ایران با نگاه بین المللی نیز در حوزه آموزش، پژوهش، بهداشت و یا درمان دقیقا منطبق بر راهبرد سازمان جهانی بهداشت است، اظهار کرد: می‌توانیم گزارش خوب و عملیاتی از طرح ادغام که در حال انجام است داشته باشیم کما اینکه در نشست‌های قبلی سازمان جهانی بهداشت هم این گزارش‌ها به عنوان یکی از موضوعاتی که در ایران در حال پیگیری است ارائه شده است.

مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل، یادآور شد: اکنون ۸ دانشکده و ۱۳ گروه طب ایرانی داریم و در بیش از ۳۰ دانشگاه متخصص طب ایرانی نداریم؛ بنابراین لازم است که از ظرفیت دانشگاه‌های همجوار و استان‌ها در راستای طرح ادغام بهره ببریم.

آمار مراجعه مردم به طب سنتی بالا است.

مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل با اشاره به اینکه اصلاح سبک زندگی می تواند در کاهش بار بیماری‌های غیر واگیر به طور مستقیم موثر باشد، تصریح کرد: ما طب ایرانی را داریم که پذیرش بسیار خوبی در بین مردم دارد و می‌توانیم از این ظرفیت در راستای اصلاح سبک زندگی و کاهش ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر استفاده کنیم.

وی افزود: یکی از دلایل اقبال زیاد مردم به طب ایرانی هم عرضه بسیار زیادی است که با نام‌های مختلف از سوی مدعیان ارائه می‌شود و خدماتی را به اسم طب ایرانی به مردم ارائه می‌دهند.

حسینی یکتا تاکید کرد: این نشان می‌دهد که عرضه ما به عنوان متولیان نظام سلامت کشور به اندازه تقاضایی که در سطح جامعه وجود دارد نیست. تحقیقات نیز نشان از آمار بالای مراجعه مردم به طب سنتی دارد، پس موظف هستیم خدمات ایمن طب ایرانی را چه در سطح پیشگیری و بهداشت و چه در سطح درمان به مردم ارائه دهیم و رسالت طب ایرانی هم بحث بهداشت و پیشگیری و کمک به بیمار نشدن افراد است.

وی ادامه داد: طبق تحقیقات انجام شده در اردکان یزد پس از آموزش 6 اصل ضروری سبک زندگی سالم بین ۲۲ تا ۶۸ درصد تغییر رفتار در افراد ایجاد شده که این آمار بسیار قابل توجهی است و پژوهش های این طرح با کمک معاونت بهداشت در حال انجام است و بسیار اهمیت دارد که بدانیم در سال‌های بعد چه تاثیری در کاهش بیماری‌های غیر واگیر خواهد داشت.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب