افزایش تولید برنج با بذر هیبرید
به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا از وزارت جهادکشاورزی، سهراب سهرابی مجری طرح گندم در نشست تخصصی در خبرگزاری صدا و سیما با بیان این که محصول برنج دومین غذای اصلی مردم ایران است، اظهار داشت: طبق گزارش مرکز آمار ایران و انستیتو تغذیه به طور متوسط هر ایرانی ۳۵ کیلوگرم برنج در سال مصرف میکند و با توجه به میزان جمعیت ایران به ۳ میلیون تن برنج سفید برای مصرف سالانه و ۲۰۰ هزار تن هم برای ذخیره راهبردی نیاز است.
وی افزود: در سالهای مختلف سطوح زیر کشت در ایران متغیر بوده و به طور متوسط در ۱۹ استان کشور برنج کشت میشود که بیش از ۷۰ درصد کشت برنج در ۳ استان شمالی کشور است که استانهای گیلان با ۲۳۰ هزار هکتار رتبه اول، مازندران با ۲۱۰ هزار هکتار رتبه دوم و گلستان با حدود ۷۰ هزار هکتار کشت برنج در رتبه سوم قرار دارد.
سهرابی با بیان این که در زراعت برنج، هدفگذاری تامین نیاز کشور از محل تولید داخل است، گفت: در سالی که گذشت سطح زیر کشت برنج ۷۷۰ هزار هکتار در استانهای مختلف کشور بود که برآوردها نشان میدهد که از این سطح کشت، ۴.۲ میلیون تن شلتوک و ۲ میلیون و ۵۲۰ تن برنج سفید تولید شده است، حدود ۷۰۰ هزار تن نیز نیاز وارداتی داریم که از محل واردات باید تامین شود.
وی افزود: برنامههایی داریم تا بتوانیم نیاز را از محل تولید داخل تامین کنیم، یکی از آنها جایگزینی ارقام پرمحصول به جای ارقام کیفی و محلی در محصول برنج است که در استانهای مختلف این محصول کشت میشود.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی با بیان این که نیاز کشور به برنج در سال جاری بیشتر از ۷۰۰ هزار تن نیست، گفت: به طور متوسط بخش اعظمی از تولید برنج از ارقام کیفی و محلی است و بخش کمی از آن هم از ارقام پرمحصول کشت میشود و اگر بتوانیم با همکاری کشاورزان و مصرف کنندگان ارقام پرمحصول را جایگزین ارقام دیگر کنیم تولید برنج افزایش پیدا میکند و میتوانیم کسری آن را جبران کنیم.
وی اضافه کرد: جایگزینی ارقام پرمحصول به جای ارقام محلی، تغذیه بهینه و مصرف متعادل کودهای فسفاته، ازته و پتاسه در زمان کاشت و داشت محصول، مدیریت آفات، بیماری آفات و علفهای هرز، مدیریت مناسب آبیاری و مدیریت محصول در مزرعه از راههای مهم برای افزایش تولید برنج است.
سهرابی بیان کرد: ورود تکنولوژی بذر هیبرید به کشور از چین در دستور کار قرار دارد و این نوع بذر میتواند با عملکردهای بیش از ۱۰ تن در هکتار هم شلتوک در مزرعه تولید و انقلابی در تولید محصول برنج ایجاد کند.
وی افزود: اصلاح ساختار شالکوبیها برای کاهش ضایعات محصول برنج، توسعه کشتهای مکانیزه شامل کشت نشایی برنج در زمان کاشت، عملیات داشت برنج و توسعه برداشت برنج از دیگر برنامههای است که میتواند کیفیت و کمیت برنج را در کشور ارتقا دهد.
به گفته وی، در صورتی که میزان واردات در کشور مدیریت شود قطعا تولید کنندگان داخل میتوانند بخش اعظمی از نیاز کشور را تامین کنند.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی، پرورش راتون را یکی از روشهایی که میتواند تولید برنج را افزایش دهد، برشمرد و تصریح کرد: در سال گذشته بیش از ۷۰ هکتار برنج راتون در استانهای گیلان و مازندران کشت شد و این موضوع در حال توسعه است.
انتهای پیام/