دانشجو یعنی مطالبه گر واقعنگر
گروه سیاست و جهان، خبرگزاری علم و فناوری آنا- مصطفی خدابخشی؛ به شکل معمول افکار عمومی جامعه، دانشجو را یک کنشگر فعال سیاسی و اجتماعی و یک عنصر فعال مطالبه گر میشناسند که با زبانی صریح به دنبال رفع معضلات و چالشها است. به بهانه روز دانشجو با دکتر سید حمید مهدیون مدیرکل تشکلهای اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی به گفتوگو نشستهایم که مشروح آن در زیر میآید.
موضوع مطالبه گری و مسئله محوری ازجمله موضوعاتی هستند که میبایست در فضای دانشگاهی گسترش یابند، تشکلهای اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی در این خصوص چه اقدامی را انجام میدهند؟
بارها رهبر معظم انقلاب اسلامی به بحث مطالبه گری تأکید داشتهاند بهنحویکه در دیدارهایی که با اعضای تشکلهای دانشجویی داشتند معمولاً خواستار مطالبه گری و ارائه راهحل در موضوعات مختلف بودند.
باید توجه داشت که لازمه ارائه راهحل واقعنگری است. یکی از اهداف مهم ما در تشکلهای دانشجویی این است که دانشجو در عین اینکه روحیه مطالبه گری خود را حفظ میکند، روحیه دانشجویی و مطالبه کری خود را نیز حفظ کند.
اما همزمان بر این باور هستیم که دانشجو باید واقعنگری را نیز در دستور کار داشته باشند. بعضی وقتها چنین تصور میشود که حل مسئله راحت اتفاق میافتد؛ ما هم میخواهیم امید داشته باشیم که حتماً مسئله راهحل دارد اما درعینحال باید واقعنگر نیز بود .
بدست آوردن راهحل مسائل بهراحتی حاصل نمیشود چراکه هر مسئله ابعاد مختلفی دارد و باید به این ابعاد توجه کرد. باید توجه داشت که مسائل بهصورت مستقل قابلحل نیستند. دیدن ابعاد و پیچیدگی مسائل جز اهدافی است که در تشکلهای دانشجویی بهصورت جدی دنبال میکنیم .
تکلیف محوری از مطالباتی است که جامعه از جریان دانشجویی دارد. یکی از مهمترین موضوعات جاری در این بخش پیگیری دغدغههای نظام است. مهمترین دغدغه نظام ازنظر شما چیست و جریان دانشجویی در این حوزه چه اقدامی میتواند انجام دهد؟
قطعاً یکی از رسالتهای دانشگاه جریان سازی و کادر سازی است. در تشکلها که بستر تربیتی و رشد هستند به دنبال این دو مهم بهصورت جدی هستیم. یعنی هم تشکل را بستر تربیت مدیران آینده نظام و تراز انقلاب میدانیم و هم یکی از بسترهای با ظرفیت بسیار بالا برای جریان سازی در سطح جامعه در نظر میگیریم .
همانطور که امام راحل فرمودند دانشگاه مبدأ همه تحولات است. اگر قرار است تحولات اصلی رخ دهد باید نقطه آغازینش در دانشگاه باشد یا حداقل بستر اصلیاش در دانشگاه شکل بگیرد.
این مهم اتفاق نمیافتد مگر اینکه ما دو نکته مهم را در نظر داشته باشیم یکی نحوه مواجهه با مدیران فعلی کشور است و دیگری برنامهریزی .
این به آن معناست که برای مواجهه با مدیران فعلی کشور باید مطالبه گری معقول، منصفانه، واقعگرایانه و عالمانه را در دستور کار قرار دهیم و درعینحال برای مدیر پروری و به عبارتی پرورش مدیران تراز انقلاب برنامهریزی داشته باشید
تشکل جایی است که ارتقا موازین معرفتی و مطالبه گری در آن شکل میگیرد ، همچنین مشق کردن احترام به ایدههای گوناگون و ممارست مدیریتی در آن اتفاق میافتد. همه اینها کمک میکند تا در کنار تخصصی که در دانشگاه ایجاد میشود مدیریت نیز شکل گیرد. این امر زمینهساز تقویت کادر جدید مدیریتی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است .
تشکلهای اسلامی دانشگاه از موضوع کرسی آزاداندیشی چه میزان برای تحقق موضوع مطالبه گری و مسئله محوری بهره میبرند.
کرسی آزاداندیشی یکی از اتفاقات خوبی بود که در دانشگاه آزاد رقم خورد و منجر به پیام رهبری شد. ایشان کرسی آزاداندیشی در دانشگاه آزاد را نوعی الگوی برای سایر دانشگاهها دانستند و ادامه یافتن این کرسیها در دیگر دانشگاهها را مطالبه کردند.
کرسی آزاداندیشی یکی از اولویتهای جدی حوزه ما سیاستگذاران و تشکلها بوده و هست چراکه به فرهنگ تعقل و گفتگو در دانشگاه کمک خواهد کرد.
باید به این نکته توجه داشت که فرهنگ دینی ما مکتب گفتگو، تفکر و تعقل است. کرسی آزاداندیشی به معنی واقعی یک آیینه تمامنما از مطالبه تفکر و تعقل است. اقدامات خوبی در این حوزه در حال شکلگیری است و ما به جد سعی کردیم مشوق باشیم برای تشکلهایمان که در این مسیر حرکت کنند. تقریباً طبق برنامه ثابت تشکلها در حال برگزاری کرسیهای آزاداندیشی هستند.
تحلیل شما از وضعیت برگزاری کرسیهای آزاداندیشی چگونه است؟
درزمینهٔ کرسی آزاداندیشی واقعیت این است که دانشگاه آزاد به فنآوری برگزاری کرسی آزاداندیشی دستیافته که این فنآوری از خود برگزاری مهمتر بوده و بیشتر حائز اهمیت است.
بههرحال کرسی آزاداندیشی یک مطالبه جدی رهبری بوده که روی زمینمانده بود شاید انتقاداتی هم وجود داشته باشد اما به معنی واقعی نقاط قوتش بسیار زیاد است. برخی اصلاحات در آییننامهها صورت گرفته تا آییننامه کرسیها کاملتر شود.
امسال اولین سالی است که همافزایی خوبی در حوزه کرسیهای آزاداندیشی در حال شکل گرفتن است. این کرسیها بهعنوان یک رویداد سراسری با استفاده از تجارب دانشگاه آزاد در دانشگاههای دولتی، علوم پزشکی و دانشگاه آزاد برگزار میشود.
متخصصان حوزه فرهنگی این اذعان را داشتند که دانشگاه آزاد در این حوزه موفق بوده و نمره قابل قبولی میگیرد و این امید و انتظار است که سالبهسال قویتر و بهتر بشود.
انتهای پیام/