از سفر بلینکن به بغداد تا حضور السودانی در تهران
گروه جهان خبرگزاری علم و فن آوری - قاسم غفوری؛ آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا که در جریان سفر به غرب آسیا به عراق رفته بود با مقامات این کشور از جمله السودانی نخست وزیر دیدار کرد. آنتونی پس از رسیدن پروازش به فرودگاه بغداد یک جلیقه ضدگلوله بالستیک بر تن کرد و بلافاصله با هلیکوپتر بلکهاوک به منطقه سبز بغداد رفت. این سفر در حالی صورت گرفت که بلینکن وزیر خارجه آمریکا سفری دورهای به منطقه با محوریت جنگ غزه داشته است و از دیگر سو السودانی نیز سفر به کشورهای منطقه را با همین محوریت در دستور کار قرار داده است. ثانیاً در طول یک ماهی که از طوفان الاقصی میگذرد پایگاههای امریکایی در عراق و سوریه مورد حمله گروههای مقاومت عراق قرار گرفته درحالیکه مردم عراق نیز با برپایی تظاهرات ضد صهیونیستی و ضد آمریکایی بر حمایت از فلسطین و برچیدن پایگاههای آمریکایی تاکید کردهاند.
دوم اینکه، آنچه در قبال سفر بلینکن به عراق برجسته سازی شده است روابط نزدیک بغداد با تهران است بهویژه اینکه با گذشت زمانی اندک از سفر بلینکن، السودانی نخست وزیر عراق راهی تهران شد. در همین حال از محورهای اصلی سخنان بلیکن در عراق درباره ایران و مقاومت منطقه بوده است چنانکه بلینکن در دیدار با نخست وزیر عراق مدعی شد به شبهنظامیان وابسته به ایران در خصوص بهرهگیری از جنگ غزه برای حمله به منافع واشنگتن هشدار میدهیم. وی افزود: ما نمیخواهیم با ایران هیچگونه درگیری داشته باشیم؛ اما همه اقدامات لازم برای حمایت از نیروها و شهروندانمان را در دستور کار قرار میدهیم.
بلینکن با بیان این ادعا که اسرائیل برای امتناع از موافقت با آتش بس در غزه توجیهاتی دارد، از السودانی خواست مانع از حمله به پایگاههای آمریکایی شود. این سخنان در حالی مطرح شده که همزمان با سفر بلینکن شبکه الجزیره قطر در خبری فوری از هدف قرار گرفتن پایگاه نظامیان آمریکایی در استان الانبار در غرب عراق خبر داد. شبکه النجباء عراق هم به نقل از یک منبع آگاه از هدف قرار گرفتن پایگاه آمریکایی «ویکتوریا» در نزدیکی فرودگاه بین المللی بغداد خبر داد.
وضعیت بحرانی آمریکا در عراق زمانی آشکارتر میشود که بلینکن هنگام ورود به فرودگاه بغداد مجبور شد تا از جلیقه ضد گلوله استفاده کند که حقارتی بزرگ برای آمریکاییاست که 20 سال در عراق حضور همهجانبه داشته است.
نکته قابل توجه آنکه در حالی محافل رسانهای و سیاسی برآنند تا سفر السودانی به تهران را به حضور بلینکن در عراق نسبت دهند و ادعای پیغام رسانی السودانی از سوی آمریکا به ایران را مطرح سازند که نگاهی بر مواضع ایران، عراق و آمریکا در قبال جنگ غزه نکاتی قابل توجه را آشکار میسازد.
نخست آنکه آمریکا همسویی کاملی با رژیم صهیونیستی داشته و عملاً فرماندهی کشتار مردم غزه را به دست گرفته و از ارسال هیچگونه تسلیحاتی برای تل آویو فروگذار نیست و در اصل آمریکا خود بخشی از جنگ غزه است و نه راه حل پایان آن و در اصل مقابله با آمریکا مولفهای برای مقابله با رژیم صهیونیستی است.
از سوی دیگر ایران و عراق مواضعی مشابه در حمایت از غزه و فلسطین دارند چنانکه السودانی در دیدار با رهبری بر موضع عراق در محکوم کردن حملات صهیونیستها به نوار غزه تأکید کرد و گفت: جامعه جهانی باید مسئولیتهای خود در قبال جنایتهای اسرائیل در غزه را بر عهده بگیرد.
ایران نیز در عالیترین سطوح به حمایت از فلسطین و مقاومت غزه پرداختهاند که سفر دورهای وزیر خارجه برای هماهنگ سازی کشورها در این عرصه و نیز مواضع رهبر انقلاب که در دیدار با هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس با قدردانی مجدد از صبر و استقامت مردم استوار غزه و اظهار تأسف شدید از جنایات رژیم صهیونیستی که با حمایت مستقیم آمریکا و برخی کشورهای غربی انجام میشود بر سیاست همیشگی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از نیروهای مقاومت فلسطین در مقابل اشغالگران صهیونیست تأکید کردند.
در همین حال رهبر انقلاب در دیدار السودانی تاکید کردند که اگر کمکهای تسلیحاتی و سیاسی آمریکا نباشد، کار برای رژیم صهیونیستی قابل ادامه دادن نخواهد بود. آمریکاییها حقاً و انصافاً شریک جرم صهیونیستها در جنایات غزه هستند.
بر این اساس میتوان گفت که عملاً طرح مسئله پیغام رسانی السودانی به ایران از سوی آمریکا در قبال مسئله جنگ غزه امری دور از ذهن میباشد چرا که عملاً هیچ تناسبی میان مواضع سه کشور در باب این موضوع وجود ندارد.
دوم آنکه آمریکاییها پیش از این درخواست خود را از ایران در موضوع جنگ اخیر مطرح کرده و از سوی مدعی شدهاند که به دنبال گسترش درگیری و جنگ با ایران نیستند و از سوی دیگر خواستار اقدام ایران در پیگیری از ورود سایر ارکان مقاومت علیه رژیم صهیونیستی و منافع آمریکا شدهاند.
واکنش ایران به این درخواستها نیز آن است که از یک سو راهکار گستردهتر نشدن دامنه جنگ به توقف جنایات صهیونیستها و پایان محاصره غزه تشکیل میدهد و از سوی دیگر آنکه مقاومت کشورهای منطقه برگرفته از مطالبه مردمی و واکنشی روشن به رفتارهای اشغالگرایانه و بحران ساز آمریکا در این کشورهاست و ایران هر چند که از مقاومت و استقلال ملتها دفاع میکند اما در امور آنها دخالت نکرده و نه آنها را از اقدامی نفی میکند و نه به انجام کاری توصیه میکند.
با توجه به این حقایق میتوان گفت سفر میانجیگرایانه السودانی میان ایران و آمریکا در معادلات منطقه نیز امری به دور از منطقه است هر چند که آمریکا قطعاً تمایل بسیار دارد تا از ظرفیتهای نزدیکی بغداد با تهران برای تغییر مواضع جمهوری اسلامی در باب تحولات منطقه برخوردار شود که عملکرد قاطع ایران در حفظ خطوط قرمز و مواضع اعلامی این امید را به یاس مبدل میسازد.
نکته پایانی در باب سفر از سودانی به تهران، دیدگاه مشترک دو کشور در قبال مبارزه با تروریسم و تجزیه طلبان است که در قالب توفقنامه امنیتی تهرن-بغداد اجرا میشود که از محورهای آن را نیز خلع سلاح و مقابله با تجزیه طلبان کرد ایران در خاک عراق تشکیل میدهد که همچنان بخشهایی از آن اجرایی نشده و عراق موظف به تکمیل آن است.این رویکرد واحد علیه تروریسم در حالی است که آمریکا محور ایجاد و حمایت از تروریستها و تجزیه طلبان است که عملاً مواضعش با ایران و عراق همسو نیست.
بههرتقدیر میتوان گفت که سفر بلینکن به عراق برگرفته از شکستهای آمریکا و رژیم صهیونیستی در برابر مقاومت غزه و نیز حملات مقاومت عراق به مواضع اشغالگرایانه آمریکاست درحالیکه همزمان نیز با بهرهگیری از فضای رسانهای به دنبال نسبت دادن این سفر به حضور السودانی در تهران و ادعای میانجیگری وی میان آمریکا و ایران هستند.
حالآنکه کانون سفر السودانی به تهران در چارچوب توسعه روابط همهجانبه دو همسایه بهویژه در مبارزه با تروریسم و نیز حمایت از غزه و ظرفیتسازیهای منطقهای و جهانی برای پایان دادن به جنایات رژیم اشغالگر صهیونیستی و حامیان غربی آن است.
انتهای پیام/