دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در آنا بخوانید؛

سیاست اداره تجهیزات پزشکی به سمت واردات است یا تولید؟

سیاست اداره تجهیزات پزشکی به سمت واردات است یا تولید؟
برخلاف توصیه‌ها به اشتغال و تولید، همچنان تولیدکنندگان اداره تجهیزات پزشکی با مشکلات فراوان مواجه هستند و این موضوع به دلیل سیاست‌های غلطی است که رئیس اداره تجهیزات تا امروز نتوانسته نیاز تولیدکننده و واردکننده را برطرف کند.
کد خبر : 876943

گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ برخلاف توصیه‌ها به اشتغال و تولید، همچنان تولیدکنندگان اداره تجهیزات پزشکی با مشکلات فراوان مواجه هستند و این موضوع به دلیل سیاست‌های غلط وزارت بهداشت به خصوص اداره تجهیزات پزشکی آن است و به نظر می‌رسد رئیس اداره تجهیزات تا به امروز نتوانسته نیاز تولیدکننده و واردکننده را برطرف کند.

مشکلات تولیدکنندگان در کشور ما کم نیست؛ اما ظاهرا در اداره تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو این مشکلات به شکل گسترده خود را نشان داده است. گویی در جلسه‌ای که اداره تجهیزات آن را تشکیل داده است، تولیدکنندگان و واردکنندگان تجهیزات پزشکی، مشکلات خود را بیان کرده اند. تولیدکنندگان عدم تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه، طولانی شدن پروسه‌های تمدید و صدور پروانه‌ها، رفتار سلیقه‌ای کارشناسان و کوچک شدن بخش تولید و در آخر تعدیل نیرو را بزرگ‌ترین مشکل خود مطرح کرده اند.  

چرا تعدیل نیرو در بخش تولیدات تجهیزات پزشکی؟

بخش عمده مشکلات تولیدکنندگان عبارت است از طولانی شدن پروسه صدور و تمدید پروانه‌ها و سنگ اندازی‌ها و بهانه تراشی‌های متفاوت کارشناسان و تفسیر‌های مختلف و سلیقه‌ای آن‌ها از آیین‌نامه و دستورالعمل‌های اداره تجهیزات، برای مثال شرکتی ابراز کرده است که مدت ۳ ماه طول کشیده است تا نوبت رسیدگی به پرونده او برای صدور پروانه شود؛ اما کارشناس تغییر می‌کند و این کارشناس می‌گوید باید از اول بررسی‌ها انجام شود و این پروسه ۳ ماه دیگر ممکن است طول بکشد. بعضی از تولیدکنندگان ابراز کرده اند که گاهی نزدیک به ۲ سال منتظر تمدید مجوز خود یا پروانه خود هستند و در این شرایط بدیهی است که نیروی کار خود را کاهش می‌دهند.  

از مشکلات دریافت ارز تا رفتار سلیقه‌ای کارشناسان

مشکلات تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی کم نیست، یکی دیگر از آن‌ها تمدید کد‌های IRC  برای واردات مواد اولیه است.

یک تولیدکننده گفت: مدت زمان زیادی است که ارز دریافت نکرده و مواد اولیه خود را با حداقل اسناد وارد کرده است، ولی اکنون ماه‌هاست منتظر تخصیص ارز خود است که دریافت نکرده است.

بعضی از تولیدکنندگان نیز ابراز کرده اند، چون نمی‌دانند چه زمانی می‌توانند مواد اولیه دریافت کنند و تولید خود را انجام دهند از نیرو‌های پاره وقت استفاده می‌کنند. آنها از کارشناسان شکایت دارند که چرا بدون اینکه صلاحیت و حتی آگاهی از موضوعات تجهیزات پزشکی را داشته باشند رای صادر می‌کنند، یا برای یک امضا زمان زیادی را از ما می‌گیرند.

سیاست‌های اداره تجهیزات به سمت واردات است

یکی از تولیدکنندگان بخش پروتز گفت: می‌تواند تمام احتیاج به پروتز در کشور را برطرف کند، اما متاسفانه سیاست اداره تجهیزات سازمان غذا و دارو، واردات است. یعنی بر خلاف شعار‌ها واردات به تولید داخل ارجح است و به ما بها داده نمی‌شود.

  قیمت گذاری دستوری 

یکی دیگر از شکایات اصلی تولید کنندگان قیمت گذاری دستوری است. آن‌ها ادعا دارند تولیدکنندگان محصول خود را ۳۰ درصد پایین‌تر از قیمت تمام شده عرضه می‌کنند. تولیدکنندگان بر این باورند که کارشناسان اداره تجهیزات بدون داشتن اندک تخصص، قیمت گذاری انجام می‌دهند و حتی مبنای قیمت گذاری را هم در نظر نمی‌گیرند حتی می‌خواهند قیمت‌ها را از قیمت سال ۱۴۰۰،   ۲۰ درصد پایین‌تر بیاوریم، به نظر می‌رسد کارشناسان کاملا سلیقه‌ای عمل می‌کنند و با این کار تولید را نابود و باعث رونق واردات شده اند.

  یکی از تولید کنندگان گفته است ۱۰ سال در اداره تجهیزات پزشکی کار کرده ام و تمام قواعد و قوانین را می‌دانم و۴ سال است در بخش تولید کار می‌کنم، با این شرایط، چون من را می‌شناسند و دوستان در اداره تجهیزات به من لطف دارند با این حال کار‌های من دائما به تعویق می‌افتد، وای به حال کسانی که در اداره تجهیزات پزشکی،  آشنایی ندارند!

این تولیدکننده ادعا کرد آنقدر برای صدور پروانه‌ها و مجوز ما را معطل می‌کنند که گاهی عطای این کار را به لقایش می‌بخشیم و نمی‌دانیم تکلیف تولیدکننده که همه سرمایه خود را گذاشته است، چیست؟

جنسی که در گمرک می‌ماند

هر چند واردکنندگان هم شکایاتی نظیر مشکلات ترخیص از گمرک و دریافت نکردن ارز ترجیحی مطرح می‌کنند؛ اما مشخص است سیاست اداره تجهیزات به نفع واردکننده است و تعداد تولیدکنندگان کشور روز به روز کاهش پیدا می‌کند.

یکی از مشکلات بزرگ واردکنندگان سه نرخی شدن ارز است که آن‌ها را دچار مشکل و سردرگم کرده است. واردکنندگان ادعا کرده اند که به ما گفتند با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کنیم و حالا که جنس وارد گمرگ شده است، می‌گویند با ارز ۲۸ هزار ۵۰۰ تومانی ترخیص کنید و دچار مشکل شده ایم؛ چراکه قیمت کالا‌های ما هر روز بالاتر می‌رود.

یک واردکننده گفت: سیاست واردات را داده اند حالا که در گمرک است، اجازه ترخیص نمی‌دهند و می‌گویند: «به این کالا احتیاجی نداریم.» در این شرایط هم به کمپانی خارجی بدهکار هستیم هم به مردم قول واردات داده ایم و کالا و کالا هم در گمرک مانده است.

شکایت از بیمارستان ها، پول ما را نمی‌دهند

تولیدکنندگان و واردکنندگان تجهیزات پزشکی از بیمارستان‌های وابسته به دانشگاه‌های علوم پزشکی نیز شکایت‌های خود را مطرح کرده و گفته اند که از مرداد سال گذشته بدهی‌های ما را ندادند و تعداد زیادی از سال ۱۴۰۰ تا به حال هنوز بدهی خود را دریافت نکرده اند. در حالی که قرار بود ۱۴۰۱ تسویه کنند و این موضوع در بیمارستان‌های  شهرستان‌ها بیداد می‌کند. برای مثال، چون وسایل ارتوپدی را نباید به دست مشتری داد و مستقیم به بیمارستان فروخته می‌شود، ما مستقیما کالا را به بیمارستان‌ها می‌فروشیم و آن‌ها هم  هزینه کالا را به ما نمی‌دهند در حالی که بیمارستان هزینه خدمات آن کالا را از بیمار دریافت می‌کند و پول ما چند سال است که بلوکه شده است.

 رئیس اداره تجهیزات چه می‌کند؟

در حالی که مدیران اداره تجهیزات پزشکی پاسخ توجیه کننده‌ای برای این شرایط نداشتند و جلسه هیچ خروجی مثبتی نداشت، اما به نظر می‌رسد این جلسه‌ها می‌تواند تداوم داشته باشد. بدیهی است جلال غفارزاده رئیس اداره تجهیزات پزشکی باید تجدید نظری در روند بررسی و رسیدگی خود به شرکت‌های تولیدکننده و واردکننده تجهیزات پزشکی داشته باشد و کارشناسان خود را ملزم به رسیدگی کار‌های مراجعه کنندگان کند. هر چند برخلاف هشدار‌ها سرنوشت تجهیزات پزشکی در کشور به سرنوشت دارو دچار شده است و می‌توانیم تنها آرزو کنیم امسال زمستان سختی در پیش نداشته باشیم.  

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب