جنگ جهانی سوم برای سرمایهگذاران اقتصادی چه معنایی دارد
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا از اکونومیست، تا یک هفته قبل از شروع جنگ جهانی اول نرخها در بازار اوراق قرضه و ارز به سختی دچار نوسان شد و بازار در آرامش کامل بود؛ اما ناگهان درهای جهنم باز شد، آیا ممکن است بازار سرمایه دوباره خطر وقوع یک درگیری جهانی را دستکم گرفته باشد؟
در بدترین سناریو جرقههای جنگ جهانی سوم تقریباً دو سال پیش، زمانی که سربازان روسیه تنش در مرز اوکراین را آغاز کردند، زده شد، امروز حمله رژیم صهیونیستی به غزه خطر گسترش جنگ به کشورهای همسایه آنان را تشدید میکند.
پشتیبانی نظامی آمریکا از اوکراین و رژیم صهیونیستی کاملاً مشهود و برای آنها حیاتی است. پایگاه های بزرگ آمریکا در عراق و سوریه نیز زیر آتش گروههای نیابتی محور مقاومت قرار گرفته است که احتمالا از سوی ایران پشتیبانی میشوند. ممکن است چین نیز از این فرصت استفاده کرده و به تایوان یورش ببرد. تمام اینها ممکن به راحتی آمریکا را درگیر سه جنگ همزمان کند و دیگر کشورهای جهان در خطر گسترش این نزاع و تبدیل آن به چیزی بسیار وحشتناکتر هستند.
بازارهای سرمایه را در خطر سقوطی طولانی و ترسناک
این سناریو در صورت وقوع، بازارهای سرمایه را در خطر سقوطی طولانی و ترسناک قرار میدهد. به هر حال این مهارت یک سرمایهگذار است که پیش بینی کند این سناریو چه تاثیری بر درآمد و سبد سرمایهگذاریها دارد. تا اینجا به سختی میتوان گفت احتمال وقوع جنگ جهانی سوم تاثیری بر روی بازارهای سرمایه گذاری داشته است. قیمت اوراق قرضه آمریکا که تضمین شده نیز هستند در این مدت در حال نوسان بوده اما همچنان سوددهی آن رو به افزایش است. شاخصهای سهام آمریکا و اروپا و چین در سه ماه گذشته کاهش یافته است؛ اما تمام این موارد را می توان با دلایلی مانند بدهی های بیش از حد دولت آمریکا و همچنین انتظارات از نرخ بهره و تورم توضیح داد.
در بهترین حالت میتوان گفت که احتمال بالاگرفتن نزاع در خاورمیانه و سقوط اقتصادی در جهان نزدیک به صفر است؛ اما در روایتی بد نیز می توان گفت که شاید اتفاقات سال ۱۹۱۴ برای سرمایهگذاران در حال تکرار است. درسهایی از گذشته است که می گوید حتی اگر احتمال شروع جنگ مخرب وجود داشته باشد، راهکارهایی وجود دارد که سرمایهگذاران میتوانند از این نزاع سود ببرند.
امروز شرایط چگونه است؟
سالها قبل از جهانی جهانی اول اروپا درگیر جنگ و نزاع بود تا اینکه در سال ۱۹۱۴ درگیری اجتناب ناپذیر شد؛ این روایتی است که از گذشته همواره در مورد جنگ جهانی اول مطرح میشود. اما همانطور که در سال ۲۰۰۸ یک مورخ به نام «نایل فرگوسن» (Niall Ferguson) در روزنامهای نوشت، سرمایهگذاران شروع جنگ را احساس نمیکردند؛ آنها از شروع جنگ جهانی شوکه شده بودند. اما امروز شرایط چگونه است؟
معمولا جنگ ها با حرکتهای رادیکال بسیار شدیدتر همراه است. این به این معناست که جنگهای قبلی درسهای کمی برای سرمایه گذاران داشته باشند. برای مثال در جنگ جهانی دوم سرمایهگذاران به سمت خرید اوراق قرضه آمریکا حرکت کردنداما سهام بازار سرمایه بریتانیا عملکرد بسیار بهتری داشت. در صورت رخ دادن جنگی دیگر باز هم تحلیگران از رفتارهای امروز ما تعجب خواهند کرد؛ چراکه امروز برای ما همه چیز پوشیده است و با گذر زمان مشخص خواهد شد.
انتهای پیام/