اخطار قرمز به پرندههای متخاصم/ مرز هوایی ایران امنتر شد
گروه سیاسی خبرگزاری علم و فناوری آنا - مصطفی خدابخشی؛ افزایش توان رزمی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در طی سالهای بعد از جنگ تحمیلی یکی از دستورالعملهای جدی کارگزاران نظام به حساب میآید که در آن توجه به رزم زمینی، هوایی و دریایی و ارتقای توان پدافندی و از سوی دیگر بالابردن توانمندی در حوزه جنگال مورد توجه قرار گرفته است.
روزهای گذشته خبر خوشی از ارتش جمهوری اسلامی ایران به جامعه مبنی بر گام رو به جلو در حوزه پهپادی و تجهیز پهپاد «کرار» به موشک هوا به هوا مخابره شد تا از این طریق قابلیت رصد، شناسایی و رهگیری انواع ریزپرندهها و هواپیماها از سوی نیروهای مسلح افزایش یافته و زنگ خطر برای انواع پرندههای متخاصم به صدا درآید.
در همین خصوص امیر سرتیپ علیرضا صباحیفرد فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش با اشاره به طرح پهپادی هوا به هوای «رسول» از ارتقا پهپادهای ایرانی به موشک هوا به هوای بومی خبر داد و گفت که این موشکها از توان رهگیری و اجرای عملیات در برابر اهداف پرنده برخوردار هستند.
این پیشرفت پهپادی که برگرفته از اتکا به توان داخلی و اعتماد به متخصصان و دانش آموختگان میهنی حاصل شده را میتوان مفهومی جدید در حوزه پدافندی مبتنی بر پدافند هوایی هواپایه بدون سرنشین دانست.
بر اساس اعلام ارتش جمهوری اسلامی ایران پهپاد جت «کرار» به موشک حرارتی با برد هشت کیلومتر مجهز شده؛ موشکی با اسم «مجید» که پیش از این در اجرای عملیات زمین به هوا قابلیت بهره برداری داشت؛ اما با اعمال تغییرات جدید از قابلیت هواپایه نیز برخوردار شده است.
طبق گفته فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش موشک مجید در قالب تستهای زمینی و پروازی مورد ارزیابی عملکرد میدانی قرار گرفت. فرآیند تست و ارزیابی بدون سر جنگی در منطقه عمومی جندق در ارتفاع ۳ هزار پایی و در فاصله ۴ هزار و ۷۳۵ متری انجام شد و در ادامه پهپاد کرار مسلح به موشک مجید همراه با سر جنگی علیه پهپاد هدف، همزمان با رزمایش غرورآفرین پهپادی ۱۴۰۲ ارتش جمهوری اسلامی ایران برابر سناریویی که پیشبینی شده بود، مأموریت خود را با موفقیت انجام داد.
پهپاد کرار در شرایطی به قابلیت رزم جدید مسلح شده که بیش از ۱۰ سال است در ساختار نیروهای مسلح کشور وارد شده است. این پهپاد در گام نخست به منظور ارزیابی سامانههای راداری و موشکی نیروی پدافند هوایی مورد استفاده قرار میگرفت، اما قابلیتهای موجود در آن باعث شد تا متخصصان داخلی ضمن ایجاد تغییراتی، امکان عملیات علیه اهداف زمینی را به آن اضافه کنند. این پهپاد، اما حالا با الحاق موشک «مجید» سطح جدیدی از توان رزمی را به ثبت رسانده که میتوان آن را نمونه نادری از پرنده بدون سرنشین تهاجمی هواپایه به حساب آورد.
شایان ذکر است که پهپاد «کرار» در پرونده عملیاتی خود در راستای حفظ حریم هوایی کشور در سال ۱۳۹۹ خارج کردن هواپیمای P-۸ و پهپادهای MQ-۹ و RQ-۴ آمریکایی از مرزهای هوایی کشور را دارد.
بر اساس نظر کارشناسان نظامی افزایش توان رزمی پهپاد کرار ضمن بالا بردن ضریب عمق دفاعی کشور نمودار ظرفیت تاکتیکی پدافند را ارتقا داده و باعث شده تا این بار پرندههای متخاصم با تحرک پذیری بیشتر و صرفه جویی قابل توجه در تیررس قرار گیرند.
گفتنی است که پهپاد «کرار» تا پیش از اجرای طرح «رسول» به برد هزار کیلومتری و با سرعت ۹۰۰ کیلومتر بر ساعت رسیده بود و این قابلیت را داشت تا ضمن حمل تسلیحات به وزن تقریبی ۵۰۰ کیلوگرم به ارتفاع پرواز چهل هزار پا برسد. اما حالا با تغییرات جدید صورت گرفته ضمن افزایش توان رزم، این پرنده میتواند تا ارتفاع چهل و نه هزار پایی صعود کند.
انتهای پیام/