افزایش اختلاف نظر اوپک و آژانس بینالمللی انرژی درباره بازار نفت
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، آژانس بینالمللی انرژی، رشد بسیار کندتر تقاضا برای نفت در سال میلادی آینده را پیش بینی کرده است در حالی که اوپک، همچنان رشد تقاضا تحت تاثیر بهبود مصرف چین را انتظار دارد.
اوپک و آژانس بینالمللی انرژی که نماینده کشورهای صنعتی است، در سالهای اخیر، بر سر موضوعاتی مانند دورنمای بلندمدت تقاضا برای نفت و ضرورت سرمایه گذاری در تولید جدید، اختلاف نظر پیدا کردهاند.
آژانس بینالمللی انرژی در جدیدترین گزارش ماهانه خود که پنج شنبه گذشته منتشر شد، پیش بینی رشد تقاضا برای نفت در سال ۲۰۲۴ را اصلاح نزولی کرد و از یک میلیون بشکه در روز، به ۸۸۰ هزار بشکه در روز کاهش داد که نشان دهنده شرایط اقتصادی دشوار جهانی و پیشرفت کارآمدی انرژی است.
در مقابل، اوپک در جدیدترین گزارش ماهانه خود، پیش بینی خود از تقاضا برای نفت را تغییر نداد و انتظار دارد تقاضا به میزان ۲.۲۵ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۴ رشد کند. اختلاف بین این دو پیش بینی، ۱.۳۷ میلیون بشکه در روز است که معادل بیش از یک درصد از مصرف روزانه نفت در جهان است.
رشد تقاضا برای نفت، نشان دهنده قوت بازار نفت است و میتواند روی قیمت نفت و سوخت برای مصرف کنندگان عادی و شرکتها، تاثیر بگذارد. همچنین در سیاست تولید نفت اوپک و متحدانش تاثیر میگذارد.
اوپک در گزارش ماهانه خود اعلام کرد: در سال ۲۰۲۴، رشد اقتصادی جهانی قوی در بحبوحه تداوم بهبود تقاضای چین، باعث افزایش بیشتر مصرف نفت خواهد شد.
هر دوی اوپک و آژانس بینالمللی انرژی، درباره تقاضا برای نفت در سال ۲۰۲۳، توافق دارند. آژانس بینالمللی انرژی، پیش بینی خود از رشد تقاضا برای نفت در سال میلادی جاری را به ۲.۳ میلیون بشکه در روز افزایش داد و به پیش بینی اوپک از رشد ۲.۴۴ میلیون بشکه در روز تقاضا، نزدیک شد.
نابودی تقاضا
آژانس بینالمللی انرژی در گزارش خود اشاره کرده که سیگنالهایی از آسیب دیدن تقاضا به دلیل رشد قیمت و رشد فروش خودروهای برقی را مشاهده کرده است.
نفت برنت در سپتامبر به مرز ۱۰۰ دلار در هر بشکه نزدیک شده بود، اما تحت تاثیر نگرانیهای اقتصادی، کاهش یافت. با این حال، نفت برنت دوشنبه گذشته تحت تاثیر درگیری میان مبارزان فلسطینی و رژیم صهیونیستی و احتمال مختل شدن عرضه نفت خاورمیانه، جهش پیدا کرد و روز جمعه به ۹۰ دلار در هر بشکه صعود کرد.
آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد شواهدی از نابودی تقاضا در مقیاس گسترده به خصوص در کشورهای کم درآمد مانند نیجریه، پاکستان و مصر و سیگنالهایی از شتاب گرفتن کاهش تقاضا در بعضی از بازارهای توسعه یافته مانند آمریکا، وجود داشته است.
اوپک انتظار دارد تقاضا در کشورهای سازمان توسعه و همکاری اقتصادی در سال ۲۰۲۴، رشد کند، در حالی که آژانس بینالمللی انرژی، کاهش دائمی تقاضا را پیش بینی میکند.
طبق پیش بینی آژانس بینالمللی انرژی، تقاضا برای بنزین در سال ۲۰۲۴، به میزان ۲۵۰ هزار بشکه در روز در کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری اقتصادی کاهش پیدا میکند.
بر اساس گزارش رویترز، آژانسهای پیش بینی کننده، با در نظر گرفتن دورنمای اقتصادی و ابهامات ژئوپلیتیکی، اغلب برآوردهایشان را مورد بازبینی قرار میدهند.
انتهای پیام/