دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 مهر 1402 - 00:02

محققان در مسیر دستیابی به فناوری‌های نوین برای تولید پروتئین سالم حیوانی

محققان در مسیر دستیابی به فناوری‌های نوین برای تولید پروتئین سالم حیوانی
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ورامین-پیشوا دستیابی به فناوری‌های نوین در تولید پروتئین‌های سالم حیوانی و محصولات مرتبط با دام طیور و آبزیان را از اهداف محققان سرای نوآوری این دانشگاه برشمرد.
کد خبر : 870580

خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ مجوز سرای نوآوری «فناوری‌های نوین در تولید پروتئین سالم حیوانی» از سوی شورای مدیریت فعالیت‌های دانش‌بنیان دانشگاه آزاد اسلامی به تازگی صادر شد تا با اهداف و سیاست‌های مشخص و متنوعی آغاز به کار کند.

از مهم‌ترین اهداف و سیاست‌های سرای نوآوری «فناوری‌های نوین در تولید پروتئین سالم حیوانی» می‌توان بسترسازی برای پیاده‌سازی ایده‌های جدید مبتنی بر دانش توسط صاحبان ایده، ایجاد زمینه مناسب برای ظهور و حمایت از خلاقیت نیرو‌های جوان، پذیرش نوآوران و کمک به ایجاد و پرورش و بقا فعالیت نوآورانه و هدایت آنها به سمت فعالیت‌های گروهی را ذکر کرد.

هدایت نوآوران به سمت ثبت اختراع، شرکت در مسابقات علمی و جشنواره‌ها و ایجاد تسهیلات برای ادامه فعالیت در قالب پذیرش در مراکز رشد، انجام فعالیت‌های فناورانه اعضای هیئت علمی، دانشجویان و فعالان حوزه تولید محصولات پروتئینی به‌منظور بهبود عملکرد تولید محصولات سالم، انعقاد تفاهم‌نامه‌ها و قرارداد با بخش‌ها و صنایع تولیدی مربوط به حوزه فعالیت سرا برای استقرار و کمک به بخش تحقیق و توسعه مراکز توسط اعضای هیئت علمی از دیگر اهداف سرای «فناوری‌های نوین در تولید پروتئین سالم حیوانی» است.

برای اطلاع از چگونگی فعالیت و اهداف سرای «فناوری‌های نوین در تولید پروتئین سالم حیوانی» با  کیان پهلوان‌افشاری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا و قرچک گفت‌وگویی داشتیم که در ادامه می‌خوانیم.

آنا: سرای نواوری فناوری‌های نوین در تولید پروتئین سالم حیوانی اکنون در چه مرحله‌ای است؟

پهلوان‌افشاری: پس از تهیه طرح توجیهی و بیش از ۲۰۰ ساعت کار کارشناسی و مطالعاتی که توسط استادان و کارشناسان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا انجام گرفت، سرای فناوری‌های نوین در تولید پروتئین سالم حیوانی توانست مجوز فعالیت را از شورای مدیریت فعالیت‌های دانش‌بنیان دانشگاه کسب کند و به‌زودی فعالیت رسمی و عملیاتی خود را آغاز می‌کند.


آنا: چند نفر از استادان دانشگاه و اعضای هیئت علمی در این سرا مشغول به فعالیت هستند یا در آینده مشغول خواهند شد؟

پهلوان‌افشاری: با توجه به اینکه یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های موفقیت، استفاده بهینه از نیروی انسانی ماهر و توانمند است در سرای نوآوری می‌توان به نحو مطلوب از خدمات و تجربیات ارزنده اعضای هیئت علمی بهره‌مند شد به همین منظور به نحوی برنامه‌ریزی شده که فعالیت در سرای نوآوری در یک زمان‌بندی پنج ساله، بخشی از موظفی اعضای هیئت علمی محسوب شود.

از ظرفیت طرح پویش دانشجویان نیز در این سرا بهره‌مند می‌شویم و به این ترتیب سال نخست فعالیت سرای نوآوری فناوری‌های نوین در تولید پروتئین سالم حیوانی ۱۵ نفر، سال دوم ۲۵ نفر، سال سوم ۳۵ نفر، سال چهارم ۴۵ نفر و بالاخره سال پنجم ۵۵ استاد عضو هیئت علمی در این سرا مشغول فعالیت‌های پژوهشی و فناورانه خواهند شد.

آنا: مهم‌ترین برنامه‌هایی که بناست در این سرا پیگیری شود را تشریح کنید.

پهلوان‌افشاری: پذیرش صاحبان ایده، کمک به ایجاد، پرورش و بقای فعالیت نوآورانه در حوزه دام، طیور و آبزیان، هدایت صاحبان ایده برای پیاده‌سازی ایده از طریق ارائه خدمات و مشاوره‌های مورد نیاز، تشویق و ترغیب نوآوران به راه‌اندازی کسب‌وکار‌های دانشی، ایجاد تسهیلات برای ادامه فعالیت در قالب پذیرش در مراکز رشد واحد‌های فناور و تلاش برای فراهم آوردن حمایت‌های قانونی برای حفظ حقوق مالکیت فکری از مهم‌ترین برنامه‌های مشخص‌شده سرا درباره تأمین پروتئین سالم حیوانی است.

حمایت از صاحبان ایده در راستای کاربردی کردن ایده‌ها، کمک به بهبود محصولات تولیدشده در مراکز تحت پوشش سرا، تجاری‌سازی و بازاریابی محصولات تولیدشده در مراکز تحت پوشش سرا، هدایت ایده‌ها و محصولات تولیدشده به‌سوی محصولات کاربردی و قابل فروش از دیگر برنامه‌های مشخص‌شده این سرای نوآوری است.

آنا: چرا مجوز راه‌اندازی این سرا به واحد ورامین داده شد؟

پهلوان‌افشاری: منطقه ورامین به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه و در اختیار داشتن منابع آبی زیرزمینی و سطحی، جزء مساعدترین مناطق برای کشت، پرورش و تولید محصولات کشاورزی، باغی، دام و طیور در استان تهران بوده و در تولید تعدادی از محصولات بخش کشاورزی و دامی دارای رتبه برتر در استان تهران است.

این منطقه(ورامین) در بخش صنایع وابسته به بخش کشاورزی، آب و علوم دامی نیز یکی از موفق‌ترین مناطق استان تهران محسوب می‌شود. وجود زیرساخت‌های مناسب مرتبط با سرا، دسترسی راحت به مراکز تحقیقاتی و صنعتی، مجاورت با شهرک صنعتی عباس‌آباد، چرم‌شهر، شنزار و پیشوا، قرار گرفتن در مرکز تولید دام و طیور استان تهران، دسترسی مناسب به مسیر‌های مواصلاتی مانند مبادی ورودی و خروجی شهر، پایانه باربری، پایانه‌های مسافری و ایستگاه راه‌آهن و النهایه برخورداری از اعضای هیئت علمی با تخصص‌های مرتبط با موضوع سرا را می‌توان ازجمله دلایل اصلی اخذ مجوز سرا در دانشگاه آزاد ورامین-پیشوا برشمرد.


آنا: دانشگاه آزاد ورامین-پیشوا چه ظرفیت‌هایی در این حوزه دارد؟

پهلوان‌افشاری: مهم‌ترین ظرفیت‌های مرتبط با سرای فناوری‌های نوین در تولید پروتئین سالم حیوانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا نیروی انسانی مجرب و متخصص با دانش فنی مرتبط با سرای نوآوری در بدنه هیئت علمی به‌ویژه در دانشکده کشاورزی، گاوداری یک هزار رأسی به همراه امکانات و تجهیزات لازم، مرغداری ۱۲ هزار قطعه‌ای به همراه امکانات و تجهیزات مقتضی، مزرعه پرورش ماهی ۱۰ تنی مداربسته به همراه امکانات و تجهیزات لازم، آزمایشگاه‌های مجهز برای انجام طرح‌های تحقیقاتی مرتبط با سرا و پایلوت شیر، لبنیات و صنایع غذایی را شامل می‌شود.

آنا: آیا دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا، مرکز رشد مرتبط با این سرا را دارد؟

پهلوان‌افشاری: بله. مرکز رشد مستقر در واحد ورامین-پیشوا اکنون داری هشت هسته فناور فعال است. این هسته‌ها در زمینه تولید نانو اسیدفولیک و نانو ویتامین سی، تولید محیط کشت بافت نشای گل مارانتآ، تولید هپارین، تولید نانو جاذب آمونیاک، تولید نانو کیتوزان، بازاریابی و بازرگانی، تولید دستگاه ازن برای مزارع پرورش ماهی، تولید درام فیلتر مزارع پروش ماهی در حال پژوهش و انجام فعالیت‌های فناورانه هستند.

آنا: چند شرکت دانش‌بنیان در این سرا مستقر خواهند شد؟

پهلوان‌افشاری: پیش‌بینی شده متناسب با اهداف و مأموریت سرا در یک برنامه پنچ ساله حداقل ۲۰ شرکت دانش‌بنیان در سرا استقرار یابند.

آنا: چه محصولاتی در شرکت‌ها و سرا تولید می‌شود؟

پهلوان‌افشاری: با توجه به اینکه سرا‌های نوآوری به‌طور کاملاً تخصصی فعالیت می‌کنند از این‌رو دستیابی به فناوری‌های نوین در تولید پروتئین‌های حیوانی سالم و محصولات مرتبط با دام طیور و آبزیان اهداف این سراست؛ بنابراین محصولات فناورانه مانند گوشت گاو، طیور و آبزیان و فرآورده‌ای پروتئینی مرتبط و جیره‌های غذایی دام طیور و آبزیان که با بهره‌مندی از روش‌های نوین فناوری تولید خواهند شد ازجمله محصولات تولیدی سرا در آینده خواهد بود.

با توجه به امکانات سرا می‌توان در راستای پرورش، تولید و تجاری‌سازی محصولات حاصل از ایده‌های مختلف در سرای نوآوری برنامه‌ریزی و حرکت کرد که این برنامه‌ها تولید غذای بالانس شده آبزیان، روش‌های افزایش تولید ماهی در واحد سطح، استفاده از مکمل در افزایش رشد و مقاومت بدن ماهی، اصلاح نژاد و تولید تخم چشم زده ماهی، مکانیزاسیون مزارع پرورش ماهی، کاهش اثر آمونیاک در مزارع پرورش ماهی، تولید واکسن در کنترل بیماری‌های ماهی، تولید نانو جاذب حذف آمونیاک در استخر‌های مداربسته ماهی، تولید انکوباتور‌های بهینه‌شده با اکسیژن تزریقی تخم ماهی، تولید مواد ضدعفونی استاندارد و مجاز مزارع پرورش ماهی و تولید درام فیلتر دو محوره برای حذف موارد معلق مزارع پروش مداربسته را شامل می‌شود.

اصلاح نژاد و تولید گاو‌های گوشتی و شیری، مکانیزاسیون گاوداری گوشتی و شیری، به دست آوردن جیره بهینه گاوداری‌های گوشتی و شیری، مکانیزاسیون مرغداری گوشتی و تخم‌گذار، روش‌های افزایش تولید در مرغ گوشتی، فعال‌سازی پایلوت صنایع غذایی، تولید غذای رنگ‌دانه‌ای در راستای استفاده در مزارع پرورش ماهی، تعمیر و نگهداری تجهیزات آزمایشگاهی، تولید برنامه‌های محتوایی و آموزشی نوین برای پرورش ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان، پرورش گاو شیری و گوشتی و پرورش مرغ تخم‌گذار و گوشتی، بهبود تغذیه گاو‌های گوشتی در راستای افزایش کیفیت لاشه و ایمنی بدن، بهبود تغذیه دام‌های شیری برای افزایش حجم و کیفیت شیردهی، حذف عوامل بیماری‌زا از طریق مکانیزه کرده مرغداری‌های صنعتی، تولید غذای کنسانتره برای مصارف دام‌های سنگین از طریق کشت هیدروپونیک از دیگر برنامه‌های این سرا برای  تولید و تجاری‌سازی محصولات است.

گفت‌وگو: سیدحسین طالبی

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب