خرید قهوه
به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، یکی بت گفته از این برند قهوه بخر، یکی گفته فرقی نداره همش یکیه، یکی گفته دارک بخر، نمیدونی واقعا برای شرایطت چه قهوه ای بخری.
در این پست با در نظر گرفتن فاکتورهای مختلف راهنماییت میکنیم که همیشه انتخاب درست رو انجام بدی.
برای خرید قهوه به چند فاکتور مهم میپردازیم.
اولین موضوع شرایط اقتصادی شماست.
قیمت خرید قهوه
در بازار بی ثبات ایران قیمت قهوه روز به روز حالت افزایشی داشته است. اکنون در این تاریخ به مرحله ای رسیده که قهوه عربیکای خوب با قیمتی کمتر از 500 الی 600 هزار تومان در هر کیلو پیدا نمیشود.
ارزان تر هم هست اما عربیکاهایی با نمراتی کمتر از 65 از 100 هستند و کیفیت بسیار پایینی دارند. عطر و طعم های شاید دودی، پلاستیکی، خامی و اینها در این دسته هستند.
اما از این قیمت به بالا قهوه های خوبی میتوان پیدا کرد.
در مقابل قیمت قهوه های گونه ربوستا و ترکیبی بستگی به سیاست روستری در قیمت و صداقت و کیفیت دارد.
در حال حاضر ربوستایی که 80 درصد روستری های کشور استفاده میکنند، دان سبز ویتنام هست که واقعا کیفیت خوبی ندارد. این قهوه، بازار قهوه ی دارک و تلخ را رواج داده است که امیدوارم ریشه کن شود.
ربوستا های وارد میشوند محدود اند و دو الی سه مورد از آن ها، کیفیت مرغوب و طعم قابل تحملی دارند.
قیمت ربوستا از کیلویی 220 الی 350 در این تاریخ جا به جا میشود. رست و برشته کردن ربوستا نیاز به تخصص بالایی ندارد اما اگر روستری ای تخصصی رست بدهد میتواند ربوستای واقعا خوشمزه ای را ارائه بدهد.
اما در مورد قهوه های میکس یا ترکیبی. قهوه های ترکیبی پیشنهاد من به شما نیست مگر اینکه نسبت به آن روستری اعتماد داشته باشید و از قمیت های عربیکا و ربوستا کمی اطلاع داشته باشید.
متاسفانه بارها دیدم که در قهوه های میکس و ترکیبی تقلب انجام میشود. برای مثال میگویید ترکیب 70/30 به من بده. چون پیدا نیست و شما هم وقت نمیکنید دان ها را جدا کنید تا بفهمید درصد چند به چند است، هر درصدی بخواهد ترکیب میکند.
شما 70/30 خریده اید اما 50/50 یا حتی دیدم که 80/20 دریافت میکنید. گول قیمت را خورده و میخرید.
قیمت های ترکیبی به نسبت قیمت هایی که بهتون گفتم توی این محدوده ی بین ربوستا و عربیکا میچرخه.
پیشنهاد روستر: پیشنهاد من اینه که در قهوه هر چیزی میخرید ا ز متوسط بالاتر بخرید. هر چقدر به متوسط نزدیکتر شوید، امکان پشیمونی شما بیشتره. چه در خرید قهوه چه در تجهیزات و بقیه موارد آن.
خلاصه و نتیجه گیری: در کل اگر قهوه ای گران تر باشد به این معنا نیست که بهتر است اما قیمت پایین قطعا قهوه ی خوبی نیست. در خرید قهوه از متصدی، اطلاعات قهوه(منطقه کشت، میزان رست، عطر و طعمو…) را بگیرید تا بسنجید مرغوب است یا نه.
کاربری
خیلی مهمه قهوه رو برای چه کاربری ای میخواید. در خرید قهوه به این موضوع کمتر پرداخته میشود.
طبق تجربه و مکالمات و فیدبک هایی که از فروش قهوه به مشتریانم داشته ام، تقریبا به یک الگویی در خرید قهوه رسیده ام. البته همیشه شغل و لایف استایل مشتریان را نگاه میکنم و با قهوه ای که بهشان پیشنهاد میکنم مقایسه میکنم.
اگر برای کار سخت و فیزیکی در کارگاه یا ساختمان و غیره قهوه میخواید بهتر است قهوه ی ترکیبی با درصد بیشتر ربوستا خرید کنید. خودتان را به ربوستا و کافئین بالایش عادت ندهید زیرا خماری را وارد چرخه ی شما میکند.
اگر برای ورزش قهوه میخواهید، بهتر است قهوه ی ترکیبی با درصد برابر عربیکا و ربوستا استفاده کنید. ورزشکاران تصور میکنند که باید صد در صد ربوستا بخورند تا عمل کنید. خیر اینطور نیست. عربیکا، نیاسین بالایی دارد و در ورزش به شما کمک میکند همچنین ربوستای صد در صد احساس تشنگی بیتشری به شما میدهد.
در ردپیل، ما قهوه ی اختصاصی حامیج را برای برای ورزشکاران تهیه کرده ایم که مورد تایید حامد جمالی، مربی با سابقه کراسفیت است.
بعضی از مشتریان از هر چیزی که استفاده میکنند، صد درصد آن را انتخاب میکنند. به خودشان بسیار زیاد احترام میگذارند و بهترین را انتخاب میکنند.
برای آن ها عطر و طعم قهوه بسیار مهم است. میتوانم بگویم برای این دسته افراد، عطر و طعم، بافت و جزئیات همه چیز مهم است. این افراد قهوه های صد در صد عربیکا و عربیکاهای تخصصی میخرند.
قهوه های تخصصی، عطر و طعم بسیار شگفت انگیزی دارند. بعد از نوشیدن یک فنجان قهوه ی تخصصی صحیح عصاره گیری شده یا صحیح دم آوری شده باعث میشه دیگر قهوه ها برایتان جذاب نباشند.
قهوه های تخصصی دارای شناسنامه ی کامل از مزرعه و کشاورز تا برشته کاری و روستری است. همه چیز واضح و متعهدانه است.
در ردپیل ما تمرکز زیادی بر قهوه تخصصی(اسپشیالیتی) داریم. یک کالکشن جذاب برای این منظور طراحی کردیم. کالکشنی که با دقت و زیبایی آمیخته شده و اسم کالکشن تخصصی قهوه چشم مگس را به خود گرفته است.
چرا چشم مگس؟ زیرا دقت، ریاضی، و زیبایی که در طراحی چشم مگس هست با دقتی که در قهوه های تخصصی ما هست ارتباط نزدیکی داره و البته اینکه مگس ها موجودات قوی، خطرناک و مهلکی هستند و میتوانند بسیار تاثیرگذار باشند.
خرید قهوه های اختصاصی
با نگاهی که به تصمیم گیری مشتریان انداختم و بررسی کردم متوجه شدم که نیاز های دقیق بعضی ها، قهوه های اختصاصی است.
3 قهوه ی اختصاصی طراحی کردیم برای 3 فعالیت و مکانی که مشتریان میروند.
- قهوه حامیج برای باشگاه
- هوم کافی برای خانه و خانواده و اقتصادی
- آفیس کافی برای دفتر کار
دقیقا به همین سادگی که نوشتیم.
حامیج برای ورزش، هوم کافی برای خانه، آفیس کافی برای دفتر کار
هوم کافی قهوه ی ترکیبی ربوستا و عربیکا است که درصد عربیکای آن بیشتر است. مناسب افراد خانواده و شروع روز و عصاره گیری با دستگاه خانگی است.
آفیس کافی قهوه ی ترکیبی عربیکاهای مختلف است. برای کار در دفتر و پذیرایی از مهمانان با قهوه ی خوشمزه و خوش عطر و طعم.
حامیج کافی هم برای ورزش و کراسفیت طراحی شده. کافئین به اندازه و طعم مناسب و دلپذیر.
روش دم آوری قهوه
یکی دیگر از شاخصه های خرید قهوه، روش دم آوریست.
روش دم آوری مشخص میکنه که شما چه قهوه ای بیشتر مناسبات است.
خب! بذارید ساده بگم. اگر دم افراهای موج سوم مانند وی 60، کلور ، اروپرس و این ها دارید بهترین انتخاب برای شما، قهوه های تخصصی و سپس قهوه های عربیکا کامرشیال است.
اگر دستگاه اسپرسو خانگی دارید، همه نوع قهوه ها را میتوانید انتخاب کنید. هوم کافی و آفیس کافی را ما برای این کار طراحی کرده ایم.
اگر فرنچ پرس و یا دستگاه قهوه فرانسه دارید، قهوه های عربیکا و تخصصی به کار شما می آید. به سمت ترکیب های ربوستا نروید زیرا در قهوه های دمی ربوستا بسیار بد طعم میشود.
اگر موکاپات دارید، دوباره از تمامی قهوه ها حتی ربوستا میتوانید استفاده کنید.
اگر جزوه دارید انتخاب شما محدود میشود. زیرا قهوه ترک یا ارمنی، تنوع زیادی ندراد و کمتر کسی برای یک سفارش آسیاب ترک خود را روشن میکند. عموما روستری ها یک قهوه ی ترکیبی را برای ترک استفاده میکنند.
بنظر من با تجربه ای که در فروش حضوری قهوه و مشاوره آن داشتم این 3 شاخصه مهم ترین شاخصه های انتخابی شما هستند.
اما چند نکته ی ریز دیگر در خرید قهوه وجود دارد که این مقاله را کامل میکند.
میزان رست و مشخصات قهوه
این نکاتی که در ادامه میگویم مربوط به کسانی است که کمی قهوه های مختلف و مکالمات پیرامون آن را تجربه کرده اند.
میزان رست قهوه
میزان رست قهوه در خرید قهوه نقش بسیار مهمی دارد. این یک مبحث سلیقه ای است.
بطور کلی و عمومی سه درجه رست در بازار داریم. رست تیره یا دارک، رست متوسط یا مدیوم، رست روشن یا لایت
هر کدام مشخصات طعمی متفاوتی به شما میدهند.
تجربه من برای شما این است که از خرید رست دارک یا تیره قهوه در ایران خودداری کنید. زیرا بطور عموم دان های بسیار بی کیفیت به شکل بی کیفیتی رست تیره داده میشوند که حتی سطح آن ها روغنی میشود.
این درجه از رست جهت از بین بردن طعم های زننده ی قهوه ی بی کیفیت است.
رست روشن بسیار کمیاب است. طرفداران بسیار خاص خودش را دارد که عموما ذائقه ی ما ایرانیان نیست. رست روشن دارای اسیدیته ی بسیار زیاد است. عموما در این درجه از رست قهوه به توسعه کامل از طعم های خود نمیرسد.
اما رست مدیوم در حال حاضر محبوب قهوه شناسان است. هر چند درجات متفاوتی از رست مدیوم داریم اما در ایران محبوب شده است.
دلیلش هم این است که در این درجه از رست دون به پتانسیل خود میتواند برسد و رنگ زیباتری برای مشتریان دارد.
قهوه های تیره رست عموما تنواری بالا و اسیدیته ضعیف دارند اما قهوه های مدیوم رست، تنواری بالانس و اسیدیته ی ملایمی دارند.
به شدت تاکید میکنم قهوه های تیره رست را در ایران خریداری نکنید.
زیرگونه قهوه
از آن چیزی که خود روستر ها هم نمیدانند مهم تر است. زیرگونه قهوه در واقع نژاد قهوه است. تعداد بسیار زیادی از زیرگونه در قهوه داریم.
برای مثال زیرگونه هرلیوم که اتیوپی است. وقتی اسمش را میشنوم میتوانم حدس بزنم این قهوه با این زیرگونه طعم های سیتروسی و مرکباتی دارد و احتمالا حداقل نمره قبولی را میگیرد.
شناخت زیرگونه ها تخصصی است و نیاز به تجربه دارد.
در سایت انجمن تحقیقات جهانی قهوه تمامی زیرگونه ها با توضیحات هستند برای کسانی که میخواهند بیشتر بدانند.
چندین زیرگونه خوب که من با آن ها کار کرده ام را برایتان مینویسم.
بوربن، کاتورا، کاتوآی، هرلیوم،گیشا، ماراگوگیپه، پاکامارا، اس ال 34 ، اس ال 28 ،تیپیکا
در عکس زیر نمودار زیرگونه های درختی قهوه آورده شده است.
ارتفاع کشت قهوه
میزان ارتفاع کشت رابطه ی نزدیکی دارد با میزان شیرینی و اسیدیته قهوه.
هر چقدر ارتفاع کشت بالاتر باشد، میزان آفات کمتر هستند در نتیجه قهوه کافئین کمتری برای آفات تولید میکند و در نتیجه شیرینی بیشتری دارد.
عموما قهوه های با ارتفاع بالاتر از 1800 متر، شیرینی وصف ناپذیری دارند.
البته اینطور نیست که کمتر از آن طعم بدی دارد. برای مثال قهوه ی مونته لیبانو ردپیل در ارتفاع 1350 کشت میشود اما بسیار شیرین است.
دلیل آن برمیگردد به فرایند قهوه در مزرعه و زیرگونه اش.
فرآیند
شاید بتوان گفت اولین چیزیست که قهوه شناسان به آن توجه میکنند.
میپرسند پروسسس آن چیست یا اینکه چه فرایندی داشته است.
فرایند ها بطور کلی میزان پیچیدگی یا شفافیت یک قهوه را در خرید مشخص میکنند.
من بصورت عمومی و کلی توضیح میدهم.
قهوه ای با فرایند طبیعی و خشک، تنواری بالا و پیچیدگی بالا و اسیدیته ملایم دارد.
قهوه ای با فرایند شسته، تنواری متوسط، شفافیت بالا و اسیدیته بالا دارد.
فرایند عسلی بین این دو قرار میگیرد.
فرایندهای بی هوازی یا هوازی را نمتوان راحت گفت. این چیزیست که بعد از رست برای هر قهوه ای مشخص میشود.
نکته ی آخر
روستر
روستر سر آشپز شماست. ممکن است در دو روستری همه چیز یکسان باشد همه محصول نهایی متفاوت باشد.
این کار روستر است که متفاوتش میکند.
روستر بهتر نیاز به بهترین تجهیزات و محیط ندارد. بهترین روستر نیاز به تعهد و تمرین بسیار سختگیرانه دارد. قابل تصور نیست که یک روستر حرفه ای چقدر هروز برای سالها باید تمرین کند تا سر آشپز خوبی شود.
جمع بندی
همه را گفتیم که به خرید شما در قهوه کمک کند مخصوصا در این شرایط اقتصادی که قهوه گران تر شده است.
در نهایت با داشتن این علوم بهتر میتوانید تصمیم بگیرید اما این ها کافی نیستند.
خیلی نکات ریز دیگری درگیر این فرایند هستند.
در آخر پیشنهاد میکنم با روستر خود قبل ار خرید مکالمه کنید و تست کنید. قهوه های متفاوت از روستری های متفاوت تست کنید. این یکی از بهترین سرگرمی های شما میتواند باشد.
روستر قهوه های تخصصی ردپیل
انتهای پیام/