راهنمای انتخاب ویبراتور هاپر(قیف)ها
به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، در انتخاب مناسب و کاربردی ویبراتورعواملی در نظر گرفته می شود که در ادامه پیرامون آن توضیحات کاملی داده می شود. این مقاله شما را در انتخاب تعداد، میزان دور، ضربه و مکان نصب ویبراتور راهنمایی می کند.
خلاصه آنچه خواهیم خواند.
• روش های بهینه نصب ویبراتور برای عملکرد و ایمنی تجهیزات
• انتخاب بهترین مکان(ها) برای نصب موتور ویبره روی سطل، قیف یا نوع ناودان
• انتخاب بهترین نوع ویبراتور برای مواد و کاربرد شما
• اندازه گیری نیروی مناسب برای ضخامت دیوار و بار مواد شما
• راهنمایی نصب تا بتوانید از قبل برنامه ریزی کنید.
ویبراتورهای صنعتی به عنوان کمک کننده جریان مواد در قیف ها، فیدرها،واگن های ریلی، سرندها، فیلترها و صفحه های انتقال دارای طیف گسترده ای از محدوده نیرو است. ساختار ویبراتورها در انواع پنوماتیکی، چکشی، موتور ویبره الکتریکی چرخشی و ویبره خطی الکترومغناطیسی برای رفع مشکل جریان مواد از چند کیلوگرم تا 100 تن طراحی و تولید شده اند.
انتخاب ویبراتور صنعتی در 3 مرحله ساده آسان شده است.
با دنبال کردن این سه مرحله آسان، می توانید ویبراتور صنعتی را پیدا کنید که به بهترین وجه برای کاربرد منحصر به فرد شما مناسب است. حتما این مراحل را به ترتیب داده شده دنبال کنید تا به موثرترین نتیجه برسید.
مرحله اول: تعداد ویبراتورهای مورد نیاز برای برنامه خود را بیابید
تعیین مقدار ویبراتورهای مورد نیاز برای کاربرد شما بر اساس اندازه و شکل قیف وهمچنین نوع محلول جریان مواد مورد نیاز برنامه شما تعیین می شود.
به یاد داشته باشید که ویبره های صنعتی دارای یک "شعاع نفوذ" هستند که میزان تأثیرگذاری بر روی ظرف و مواد را کنترل می کند. یک ویبراتور شعاع تأثیری در حدود 5 فوت معادل 0.4 متر مربع بر روی مواد و ساختار خواهد داشت.
ارتعاش از طریق منحنی ها بهتر از گوشه ها منتقل می شود.
هرچه قیف بزرگتر باشد، ویبره های بیشتری برای جابجایی موثر مواد مورد نیاز است.
نوع کاربرد شما تعیین می کند که آیا باید کل هاپر را تکان دهید تا جریان مواد را افزایش دهید یا یک ناحیه مشکل دار را تکان دهید.
وقتی شک دارید که یک ویبراتور را کجا قرار دهید، به این فکر کنید که نقطه مشکل شما کجاست و مطمئن شوید که لرزش به آن قسمت می رسد.
قیف های مخروطی
ویبراتور را با1/3 فاصله از دهانه تخلیه تا بالای دیوار شیبدار به دیواره قیف نصب کنید. در صورت نیاز به ویبراتور دوم، باید در مقابل و تقریباً 1/4 نسبت به دیوار شیبدار نصب شود. برای کاربردهای قیف بزرگ که به سه ویبراتور نیاز دارند، ویبراتور سوم را 1/2 راه به سمت دیوار شیب دار نصب کنید.
هاپر یا قیف های صنعتی از نظر ابعاد قطر به سه اندازه کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم بندی می شوند.
هاپر کوچک کمتر از 0.7 متر مربع تعداد ویبراتور یک عدد
هاپر متوسط بین 0.7 تا 1.3 مترمربع تعداد ویبراتور دو عدد
هاپر بزرگ بیشتر از 1.3 مترمربع تعداد ویبراتور سه عدد
قیف های مستطیلی و مربعی
پایه شبیه قیف های مخروطی در خط مرکزی یک طرف است.
اگر تمیز کردن کامل تمام گوشهها و طرفها مورد نظر باشد، ممکن است به ویبراتور دوم نیاز باشد. در صورت نیاز به ویبراتور دوم، باید روبهرو و تقریباً 1/4 فاصله بالاتر از دیوار نصب شود. دو واحد برای تمیز کردن کامل گوشه ها در قیف ها بهترین کارآیی را دارند.
قیف با ضلع های عمودی
ویبراتورها را روی دیوار (ها) با کمترین شیب به روشی مشابه نصب ویبراتور روی هاپر مستطیلی با کف قیف نصب کنید.
قیف یا هاپر پارابولیک
ویبراتور را در فاصله 0.09 متر مربع هر دهانه تخلیه و در راستای مرکز دهانه نصب کنید.
هاپر تغار
فاصله بین ویبراتورها را روی همان دیوار با 0.74 تا 093 مترمربع بین هر واحد تعیین کنید. مطمئن شوید که ارتفاع واحد نصب را با اولین ویبراتور نصب شده 1/3 بالای دیوار شیبدار نصب کنید.
قیف نامتقارن
مشابه قیف های مستطیلی یا مربعی، ویبراتور را 1/3 از دیوار شیب دار نصب کنید. در صورت نیاز به ویبراتور دوم، آن را روی دیوار شیبدار مجاور و 1/4 فاصله دیوار شیبدار نصب کنید.
لوله تخلیه
ویبراتور هر 0.74 تا 0.93 متر مربع در امتداد نصب می شود. ویبره بدنه را بیش از 0.37 مترمربع از نقطه انتهایی لوله نصب نکنید.
مرحله 2: قدرت ویبراتور مورد نیاز را پیدا کنید
اگر در تلاش برای پاکسازی و جدا کردن مواد هستید. ضخامت دیواره ظرف تنها عاملی است که باید در نظر بگیرید، زیرا برای تعیین بهترین مدل ویبراتور برای این کاربرد، نیازی به یافتن نیروی ویبراتور صنعتی نیست.
اگر به دنبال راه حلی ارتعاشی برای افزایش جریان مواد هستید، شما باید وزن کل مواد را در ناحیه انتقال، که به عنوان دیوار شیبدار، قیف یا ناودان نیز شناخته می شود، محاسبه کنید. در یافتن این وزن، شما قادر خواهید بود کل نیروی مورد نیاز برای رفع نیازهای کمک ارتعاشی برنامه خود را محاسبه کنید.
برای جابجایی مواد در قیف، اصطکاک بین مواد و دیواره باید شکسته شود. پس از انجام این کار، مواد نمی توانند به طرف قیف بچسبند و از طریق دهانه تخلیه خارج می شوند. نیروی ویبراتور مورد نیاز برای انجام این کار، برای 80٪ از همه برنامه ها، بسیار ساده با دنبال کردن این سه مرحله بسیار آسان محاسبه می شود.
مرحله اول: وزن مواد خود را در قسمت انتقالی یا شیب دار قیف مستطیلی محاسبه کنید. به طور معمول این تنها جایی است که اصطکاک بین مواد و طرف قیف باید از بین رود. مطمئن شوید که فقط وزن مواد را در قسمت انتقال قیف محاسبه کنید، نه وزن کل. وزن مواد فله با استفاده از فرمول زیر محاسبه کنید.
طول (B) x عرض (A) x ارتفاع (H) x 1/3 x چگالی مواد
مرحله دوم: هنگامی که وزن محاسبه شد، آن عدد را بر 10 تقسیم کنید. این رقم به شما نشان می دهد که میزان نیرو یا ضربه مورد نیاز برای جابجایی موفقیت آمیز ویبراتور برای مواد شما را نشان می دهد.
مرحله سوم: در نهایت، مقدار کل نیروی مورد نیاز برای کاربرد خود را بردارید و آن را بر تعداد ویبراتورهای مورد نیاز تعیین شده تقسیم کنید.
مرحله 3: بهترین نوع ویبراتور را برای برنامه خود بیابید
اکنون که تعداد ویبراتورها و قدرت مورد نیاز برای برنامه خود را پیدا کرده اید، خواهید دید که چندین گزینه نوع ویبره وجود دارد که به بهترین وجه با نیازهای برنامه شما مطابقت دارد.
در این مرحله آخر، شما بهترین انتخاب را بر اساس نیاز منبع تغذیه، نویز و شرایط محیطی، خواص مواد و کاربرد انتخاب خواهید کرد.
-
نوع منبع تغذیه: ویبره های دارای منبع تغذیه متفاوت است و بسته به شرایط محیطی استفاده می شود. کاربرد ویبره بادی بیشتر در مکان هایی است که امکان استفاده از الکتریسیته وجود ندارد و نیاز به ضربات چکشی و رفت و برگشتی است.
-
ضخامت دیوار: ضخامت دیوار در اولویت قرار دارد. اگر فقط به کمک تمیز کردن نیاز دارید، ویبراتور خود را مطابق ضخامت دیوار انتخاب کنید. اگر ویبراتوری که با نیروی شما مطابقت دارد با ضخامت دیواره قیف شما مطابقت ندارد، اندازه ویبراتور را کوچکتر کنید و تعداد را اضافه کنید یا یک صفحه سفت کننده برای افزایش ضخامت دیوار اضافه کنید.
-
نیروی کل مورد نیاز: برای جریان مواد، کل نیروی مورد نیاز را خواهید یافت. این مقدار باید بر تعداد ویبراتورهای مورد استفاده برای یافتن نیروی مورد نیاز هر ویبراتور تقسیم شود.
-
عوامل مواد: موتور ویبره ها با دور یا سرعت های متفاوت تولید می شوند. هر چقدر دور پایین تر دامنه حرکت ویبراتور بیشتر است و برای مواد درشت و کم چگالی موثرتر است. دورهای بالاتر برای مواد ریز و چسبنده استفاده می شود.
انتهای پیام/