قوانین همگام با توسعه فضای مجازی رشد نکردهاند
به گزارش گروه جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، حجتالاسلاموالمسلمین هادی صادقی روز یکشنبه در نشستی با عنوان "حکمرانی نوین قضایی و نقش مردم و نخبگان" در دانشگاه اصفهان افزود: ایدز بیماری است که در آن سامانه دفاعی بدن انسان از بین میرود و در فضای مجازی نیز اگر مسائل حقوقی ناکارآمد باشد مانند ایدز میشود یعنی سامانه دفاعی جامعه از بین میرود.
او تأکید کرد: بهتازگی جهانهای جدید و عجیبی در فضای مجازی ایجاد شده است که بهاندازه دنیای واقعی برای آنها به قانون نیاز داریم اما هنوز کاری برای آن انجام ندادهایم.
حجتالاسلام صادقی افزود: حقوقدانان ما باید به فکر این موضوع باشند تا عقبماندگیها در این زمینه را بهسرعت جبران کنیم و به جای صرف پرداختن به مباحثی مانند تولید مقاله، قوانین کارآمدی در این زمینه وضع شود.
او همچنین با تأکید بر اینکه در نظام حل اختلاف باید نقشهای جدید مردم و نخبگان را دید و آنها را بازتعریف کرد و توسعه داد، اظهار داشت: ما باید روشهای مختلف حل اختلاف که با فرهنگ ما همخوانی دارد را توسعه دهیم تا حل اختلاف دادگاهی به حداقل برسد.
معاون رئیس قوه قضاییه با اشاره به اینکه در زمان حاضر به شکل حداکثری، مردم با کوچکترین اختلاف به دادگاهها سوق داده میشوند، اضافه کرد: تشکیل شوراهای حل اختلاف در ۲۰ سال گذشته کار شایسته و جدیدی بود اما دچار فرازوفرودهایی هم شد و اکنون قانون سال ۹۴ بر آنها حاکم است که مهلت تمدید آن شهریور امسال به پایان میرسد و امیدواریم لایحه جدید که در مجلس در حال بررسی است، هرچه زودتر تصویب شود.
به گفته او، در لایحه جدید، شوراهای حل اختلاف در دل دادگاههای صلح در نظر گرفته شدهاند که این کار بسیار کمک میکند، ضمن اینکه ما دادگستری موازی نداریم.
حجتالاسلام صادقی با تأکید بر ضرورت توسعه بخشهای دیگر شوراهای حل اختلاف یعنی میانجیگری و داوری گفت: بحث داوری دچار وضعیت غیرحرفهای و آسیب شده و زمینه سوءاستفاده عدهای را فراهم آورده است.
معاون رئیس قوه قضاییه در عین حال با انتقاد از اینکه چرا تاکنون بسیاری از اصطلاحات حقوقی از زبان عربی به فارسی معادلسازی نشده است، تصریح کرد: بسیاری از مردم به دلیل آشنا نبودن با مفاهیم حقوقی و اصطلاحات عربی مندرج در آن، از مفاد قراردادهای مختلفی که امضا میکنند مانند قراردادهای ملکی مطلع نیستند و همین موضوع زمینهساز برخی سوءاستفادهها شده است.
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف کشور ادامه داد: برای رفع این معضل، داوری حرفهای تعریف شده است و از این پس داوران در شوراهای حل اختلاف باید مجوز بگیرند و دورههای آموزشی را طی کنند.
انتهای پیام/