چراغ سبز اتحادیه اروپا به اصلاح سیاستهای اصلی آب و هوا
به گزارش خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، کشورهای اتحادیه اروپا روز سه شنبه تایید نهایی را به بزرگترین اصلاح تا به امروز در بازار کربن اروپا دادند که برمبنای آن قرار است ۲۷ عضو آن برای کاهش انتشار دی اکسید کربن اقدامات جدیتر و پرهزینهتری انجام دهند.
این اتحادیه در ژوئیه ۲۰۲۱ مجموعه پیشنهادهای خود برای مقابله با تغییر اقلیم و هدف رسیدن به حالت کربن خنثی تا سال ۲۰۵۰ را اعلام کرد که براساس آن دوازده پیشنهاد به کشورهای عضو اتحادیه اعلام شد و درنهایت توافق شد، این پیشنهادات پیش از آنکه به اجرا گذاشته شود ابتدا به تایید ۲۷ عضو اتحادیه اروپا و پارلمان اتحادیه اروپا برسد.
پیشنهادات ارائه شده شامل طرحهایی برای اعمال مالیات بر سوخت هواپیماهای جت، صنایع سنگین و ممنوعیت تقریبا کامل فروش خودروهای بنزینی و دیزلی ظرف ۲۰ سال آینده است.
برهمین اساس اعضای اتحادیه اروپا توافق اولیهای را تصویب کردند که سال گذشته توسط مذاکره کنندگان کشورهای اتحادیه اروپا و پارلمانی برای اصلاح بازار کربن به منظور کاهش انتشار گازهای گلخانهای به میزان ۶۲ درصد نسبت به سطوح سال ۲۰۰۵ تا سال ۲۰۳۰ به توافق رسید؛ این توافقنامه برای تحقق اهداف کاهش انتشار اتحادیه اروپا طراحی شده است.
پس از نزدیک به دو سال مذاکره اعضای اتحادیه اروپا با یکدیگر، موافقت کشورهای عضو به این معنی است که این سیاست اکنون به قانون تبدیل خواهد شد؛ پارلمان اتحادیه اروپا هفته گذشته این توافق را تصویب کرد.
از ۲۷ کشور اتحادیه اروپا، ۲۴ کشور به این اصلاحات رای دادند. لهستان و مجارستان با آن مخالفت کردند و بلژیک و بلغارستان به این اصلاحات رای ممتنع دادند. مقام دولتی لهستان که قبلاً خواستار تعلیق بازار کربن یا محدود کردن قیمت آن برای کاهش بار صنعت شده بود، در توضیح علت مخالفت خود اظهار کرد، سیاستهای اقلیمی اتحادیه اروپا اهداف غیرواقعی را تعیین میکنند.
این اصلاحات قرار است هزینههای آلاینده را برای بخشهایی از صنعت از جمله کارخانههای تولید سیمان، هوانوردی و کشتیرانی افزایش دهد، در حالی که میلیاردها یورو از طریق فروش مجوز CO۲ جمعآوری میکند تا دولت کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای اجرای جدی اقدامات سبز سرمایهگذاری کنند.
دادههای موسسه کوپرنیک، سرویس نظارت بر اقلیم اتحادیه اروپا، میگوید سال ۲۰۲۲ از لحاظ میانگین دما رتبه پنجم گرمترین سال را برای جهان داشته است. اروپا با افزایش دمایی بیش از دو برابر میانگین جهانی در سه دهه گذشته گرمترین تابستان خود را تجربه کرده و این افزایش سریعتر از هر قاره دیگری بوده است. طبق دادههای به دست آمده از نظارت موسسه کوپرنیک، اروپا و مناطق قطبی در بالاترین رتبه این گرمای شدید قرار داشتند.
براساس توافق نهایی شده، صنایع سنگین مجوزهای CO۲ رایگانی را که در حال حاضر دریافت میکنند تا سال ۲۰۳۴ و خطوط هوایی مجوزهای رایگان خود را از سال ۲۰۲۶ از دست میدهند که آنها را در معرض هزینههای بالاتری برای کسل مجوز و تاییدیه دیاکسید کربن قرار میدهد. انتشار گازهای گلخانهای از کشتیها نیز از سال ۲۰۲۴ به این طرح اضافه میشود.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا همچنین اولین سیاست این اتحادیه در جهان را برای اعمال مالیات بر واردات کالاهای پرکربن از سال ۲۰۲۶ با هدف قرار دادن صنایع فولاد، سیمان، آلومینیوم، کودهای شیمیایی، برق و هیدروژن تصویب کردند.
مالیات مرزی کربن نیز با هدف قرار دادن صنایع اتحادیه اروپا و رقبای خارجی در یک سطح یکسان است تا از نقل مکان تولیدکنندگان اتحادیه اروپا به مناطقی با قوانین زیست محیطی کمتر سختگیرانه جلوگیری شود. مالیات کربن مالیاتی است که بر انتشار کربن مورد نیاز برای تولید کالاها و خدمات اخذ میشود و برای قابل مشاهده کردن هزینههای اجتماعی پنهان انتشار کربن است که در غیر این صورت فقط به روشهای غیرمستقیم مانند رویدادهای آب و هوایی شدیدتر احسای میشود.
براساس دادههای موجود، قیمت مجوزهای کربن اتحادیه اروپا در سالهای اخیر افزایش یافته که عامدانه و با پیش بینی اصلاحات این افزایش اعمال شده است. مجوزهای کربن اتحادیه اروپا در روز سه شنبه حدود ۸۸ یورو در هر تن معامله میشد که از ابتدای سال ۲۰۲۰ بیش از سه برابر افزایش را پشت سر گذاشته است.
کشورهای اتحادیه اروپا همچنین طرحهایی را برای راهاندازی بازار کربن جدید اتحادیه اروپا که انتشار گازهای گلخانهای از سوختهای مورد استفاده در خودروها و ساختمانها در سال ۲۰۲۷ را پوشش میدهد، به علاوه قرار است یک صندوق ۸۶.۷ میلیارد یورویی اتحادیه اروپا برای حمایت از مصرفکنندگان متاثر از هزینهها، خدماتی را ارائه کند.
نخستین سیستم بزرگ تجارت کربن در جهان نیز از سال ۲۰۰۵ نیروگاهها و کارخانهها را مجبور به خرید مجوز در هنگام انتشار دیاکسید کربن کرده و توانسته با این اقدام انتشار گازهای گلخانهای از این بخشها را تا ۴۳ درصد کاهش دهد.
انتهای پیام/