دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 آبان 1401 - 09:25
آنا گزارش می‌دهد؛

ضرورت‌ها و باید‌ها و نباید‌های جهاد تبیین

ضرورت‌ها و باید‌ها و نباید‌های جهاد تبیین
از شیوه‌های ناجوانمردانه جبهه استکبار جنگ شناختی و رسانه‌ای است، تلاش آن‌ها این است که شناخت جامعه و تحلیل جامعه ایرانی را از انقلاب و نظام جمهوری اسلامی تغییر دهند.
کد خبر : 812768
گروه سیاست خبرگزاری آنا- م. کریمی: کلید واژه‌ تبیین در گفتمان انقلاب اسلامی که سال‌های اخیر از زبان مقام معظم رهبری بارها و بارها شنیده‌ایم، به معنی آشکار و هویدا شدن یک موضوع می‌باشد. بر این اساس، حقیقت تبیین و تبیان، روشنگری است. به تعبیر دیگر معلوم کردن مرزها، خط‌قرمزها، خطرگاه‌ها، حریم‌ها و جداکردن حق و باطل از یکدیگر. حوادث اخیر ضرورت پرداختن به این موضوع و تأکیدات رهبری را بیشتر از هر زمان دیگری نمایان کرده است. زیرا از مهم‌ترین رویکردهای انقلاب اسلامی در مبارزات در تمام شرایط تبیین امور بوده و انقلاب اسلامی نیز از ابتدا با همین روش منطقی و مستدل و دور از جنجال راه پیش برده، برخلاف سایر مکاتب که مبارزه را یک روش و سنت می‌پنداشتند چه آگاهانه و چه ناآگاهانه، امر تبیین صحیح در انجام امور باعث رواج تفکر انقلابی می‌شود و قطعا بدون اجرای صحیح و درست آن، هیچ تفکری راه خود را به دل جامعه نخواهد یافت.
 
تبیین حقایق اصول فکری، ارزش‌های اسلامی و حوادث و دستاوردهای انقلاب اسلامی، مردم را با ارزش‌های اسلام حقیقی و آرمان‌های انقلاب آشنا می‌کند. حقیقت اسلام و اصل دعوت انبیا نیز با تبیین و بیان پیوند دارد و در مقابل آن جبهه کفر است که پر از پرده‌پوشی و پنهان‌کاری است.
 
خطبه ۵۰ نهج‌البلاغه بهترین توضیح برای جهاد تبیین است. در فرازی از خطبه امام علی علیه‌السلام می‌فرمایند: فَلَوْ أَنَّ الْبَاطِلَ خَلَصَ مِنْ مِزَاجِ الْحَقِّ لَمْ یَخْفَ عَلَی الْمُرْتَادِینَ، اگر ما بتوانیم این درآمیختگی را تفکیک کنیم و بگوییم کجا باطل و کجا حق است، دیگران به تردید نمی‌افتند. وَ لَوْ أَنَّ الْحَقَّ خَلَصَ مِنْ لَبْسِ الْبَاطِلِ انْقَطَعَتْ عَنْهُ أَلْسُنُ الْمُعَانِدِینَ... و اگر حق لباس باطل را از تن آن بیرون آورد و در حقیقت ما در جهت تبیین حق قدم برداریم زبان معاندان را قطع می‌کنیم و ایشان رسوای عالم خواهند شد.
 
یکی از نمونه‌های تبیین و روشنگری در طول تاریخ، قیام امام حسین علیه‌السلام است که در جهت تبیین امر به معروف و نهی از منکر صورت گرفته است، بنابراین جهاد تنها دست به اسلحه بردن و در میدان جنگیدن نیست، بلکه شامل جهاد فکری، عملی و از همه مهم‌تر تبیینی نیز است. اگر امر تبیین به درستی انجام نگیرد، دشمنان به راحتی و از طریق حیله و نیرنگ به گمراهی مردم در میدان‌های مختلف خواهند پرداخت و جای حق و باطل را عوض خواهند کرد، به طوری که افراد گمان می‌کنند در جبهه‌ حق در حال مبارزه هستند، در حالی که در جبهه باطل شمشیر می‌زنند، از مسائل مهمی که در زمینه تبیین مورد غفلت واقع شده است، مسأله تبیین حقایق و دستاوردهای انقلاب اسلامی است، عدم تبیین صحیح در این زمینه موجب از بین رفتن و تحریف واقعیت‌ها می شود.
 
با صحبت و گفتگو درباره‌ مسائل جاری کشور و تبیین صحیح آن‌ها می‌توان در جامعه همبستگی و اتحاد ایجاد کرد. این امر یکی از وظایف دانشجویان در عرصه‌های اجتماعی نیز است؛ چنانچه رهبر معظم انقلاب فرمودند از وظایف مهم دانشجویان همین است: «حرفهای‌تان را، نظرات‌تان را بگویید؛ در مسائل مهم کشور؛ در مسئله‌ اقتصاد مقاومتی تبیین کنید، در مسئله‌ پیشرفت علمی در مسئله‌ ارتباط با آمریکا [تبیین کنید]؛ برای خیلی‌ها روشن نیست...». باید توجه داشت که تبیین و یا جهاد تبیین با توجه به نیازسنجی از جامعه و با ابزار هنرمندانه و به شیوه‌های نو صورت گیرد، زیرا در جنگ‌های شناختی و جهاد تبیین باید قلب‌ها و ذهن‌ها را متقاعد کرد. تبیین کردن نیاز به آگاهی دارد؛ آگاهی توأم با عقلانیت.
 
در سخنان مقام معظم رهبری به این مسئله اشاره شده است که تبیین حقایق با هیاهو به دست نمی‌آید: «تبیین را اساس کار بدانید. بنده می‌بینم گاهی اوقات یک جماعتی، یک افرادی، جوان‌های احتمالا صالح و مؤمنی با یک کسی مخالفند یا با یک جلسه‌ای مخالفند، بنا می‌کنند هیاهو کردن و جنجال کردن و شعار دادن؛ بنده با این کارها موافق نیستم... هیچ فایده‌ای ندارد. فایده در تبیین است.» در حقیقت آنجایی که سرانجام کار دعوا وهیاهو، باشد، جایی برای تبیین نیست: «آن شکلی که در آن فتنه به‌ وجود بیاید، دعوا به‌ وجود بیاید، آن شکل مطلوب نیست. آن شکلی که برای مردم آگاهی به‌ وجود بیاید، برای مسئولین تنبه به راه‌حل‌ها به‌وجود بیاید، آن شکل بسیار مطلوب است.»
 
مدیران کشور در قبال اعتراضات و ابهامات مردم مسئول هستند و باید با تبیین صحیح امور آن‌ها را از شک و تردید خارج نمایند. بدون بیان حقیقت و آگاهی دادن درست به جامعه، ذهن‌ها درگمراهی و آلودگی ناشی از فضای جنگ رسانه‌ای دشمن باقی می‌ماند و دشمن ستیزه‌جو از این فرصت سوءاستفاده می‌کند تا نقشه‌های پلید خود را پیاده کند، اما به لطف خدا، همانگونه آیت‌الله خامنه‌ای فرمودند:«جوان‌های ما امروز بحمدالله مجهزند؛ مجهز به فکر، مجهز به عقلانیت، مجهز به آگاهی‌های فراوان و می‌توانند در این زمینه‌ها خیلی تلاش کنند. خودتان را آماده کنید، این تجهیزات را در خودتان افزایش بدهید.»
 
از شیوه‌های ناجوانمردانه جبهه استکبار جنگ شناختی و رسانه‌ای است. تلاش آن‌ها این است که شناخت جامعه و تحلیل جامعه ایرانی را از انقلاب و نظام جمهوری اسلامی تغییر دهند و این کار را با انواع ابزار و شیوه‌های رسانه‌ای انجام می‌دهند، ایجاد ناآرامی در سطح جامعه با استفاده از رسانه و تبلیغات قوی در جهت جلو گیری از تبیین صحیح اوضاع، دروغ‌پراکنی و ایجاد شایعه، هیاهو به پا کردن در جاهایی که اعتراضات به حق و سالم است و تبدیل آن به آشوب و اغتشاش و مانع شدن از استفاده صحیح کاربران متعهد و مؤمن به نظام با ایجاد محدودیت در فضاهای سایبری از جمله حربه‌های خبیثانه دشمن در زمینه جنگ رسانه‌ای است.
 
برای خنثی کردن اینگونه نقشه‌ها نخبگان و اصحاب رسانه در ایران موظف هستند تا در یک فضای ملی و امن به موقع اقدام به تولید محتوا کنند و آن را در اسرع وقت در اختیار کاربران از جمله قشر مبتلابه با فضاهای سایبری یعنی جوان و نوجوان، قرار دهند. چرا که با توجه به منویات رهبر انقلاب، نوجوان امروز برخلاف نوجوان گذشته، یک عنصر بالغ و عاقل است و دشمن برای خاموش کردن این نیروی بالغ و جوان، هر کاری می‌کند، از جمله ایجاد محتوای ذهنی با توسل به دروغ و شایعه در فضای مجازی.
 
ایشان در دیدار دانش‌آموزان به این موضوع اشاره کردند: «نوجوان امروز برخلاف نوجوان قدیم یک عنصر بالغ و عاقل است؛ یک عنصر خردمند است. زمان ما این جوری نبود. نوجوان امروزی فکر می‌کند تحلیل می‌کند، تحلیل را درست می‌فهمد، نکاتی به نظرش می‌رسد، جوان امروزی اهل تحلیل است. انقلاب اسلامی بود که جوان را بیدار کرد هم در دوران نهضت در آن سال آخر نهضت که جوان‌ها آمدند در میدان به فرمان امام و هم بعد از نهضت تا امروز، روز به روز جوان‌های ما رشد کردند. قدرت تحلیل دارند، قدرت فهم حوادث را دارند. خب، حالا این یک حقیقتی است. این حقیقت را همچنان که ما می‌فهمیم دشمن هم می‌فهمد. دشمن هم می‌فهمد که جوان امروز چشم و گوشش باز و حواسش جمع و هوشمند است و قابل تحلیل است، چه کار می‌کند؟ بیکار که نمی‌ماند دشمن. دشمن برای اینکه این حالت جوان ما را خنثی کند، شروع می‌کند محتوای ذهنی برای جوان درست کردن. این حجم عظیم دروغ‌ها در شبکه‌های مجازی به خاطر این است. این همه دروغ این همه خلاف واقع این همه حرف‌های انحرافی، این همه تهمت، برای این است که برای این ذهن فعّال، محتوا درست کند دشمن. اینکه من مدام می‌گویم جهاد تبیین برای این است. محتوا را قبل از اینکه دشمن محتوای غلط و انحرافی و دروغ درست کند، شما محتوای دارای حقیقت و صحیح را درست کنید و انتقال بدهید به ذهن جوان‌ها...» باید دانست تبیین ریشه تاریخی دارد، زیرا رسالت پیامبران نیز تبیین حقایق عالم و گوهر وجودی و ظرفیت‌های انسان بوده است. بدون تردید جهاد تبیین یکی از نیازهای اساسی امروز جامعه است و عدم انجام درست آن می‌تواند نتایج زیان باری به وجود بیاورد.
 
تبیین باید اساس کار همه مسئولین و مردم باشد، به‌خصوص در مواجهه با قشر جوان. در جهاد تبیین باید ذهن‌ها و دل‌ها را قانع کرد. اگر دل‌ها قانع نشد، مغزها و جسم‌ها نیز راه نمی‌افتد. بنابراین «امروز همه‌‌ ما بایستی در میدان تبیین حرکت بکنیم.»

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب