آقای وزیر؛ پاسخگو و مطالبه گر باش
گروه جامعه خبرگزاری آنا، زهرا اردشیری: بررسی وضعیت شاخصهای رفاه اجتماعی از قبیل اشتغال، فقر، بیکاری، نابرابری در تأمین منابع بیمههای درمانی، نابرابری در دسترسی آحاد جامعه به خدمات بیمههای درمانی، بی نظمی در تعریف سطح بیمههای پایه و مکمل درمانی، نرخ جانشینی در صندوقهای بیمههای اجتماعی، تفاوت در حقوقهای بازنشستگی در صندوقهای بیمهای متفاوت در شرایط یکسان و ... همه و همه مبین آن است که وضعیت شاخصهای رفاه اجتماعی و توسعه انسانی در سطح جامعه وضعیت مناسبی ندارد.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از یک دهه پیش با ادغام سه وزارت «رفاه و تأمین اجتماعی»، «کار و امور اجتماعی» و «تعاون» تشکیل شد، گستره وسیعی از فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی را در برمیگیرد. بهواقع، وزارت کار و رفاه اجتماعی با نیمی از مردم جامعه و عمدتاً خانواده کارگران و بازنشستگان در ارتباط است.
«سید حسن موسوی چلک» رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران در گفتگو با خبرنگار آنا در رابطه با انتظاری که از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی میتوان داشت، میگوید: «توقعات از وزیر کار و رفاه اجتماعی بسیار زیاد است، چیزی که اهمیت دارد این است که تنها بخش اقتصاد و تأمین اجتماعی محور کار وزیر نباشد.»
او ادامه میدهد: «در حوزه رفاه و تأمین اجتماعی یکی از محوریترین سازمانها، بهزیستی است که از قبل از تولد افراد تا دوره سالمندی مسئولیت دارد و بخش عمدهای از انجام وظایف و هماهنگیهای سازمان بهزیستی، به عنوان سازمانی که وظایف گستردهای برعهده دارد، مستلزم توجه وزیر مربوطه است.»
موسوی چلک با بیان اینکه تجمیع سه وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید زمینهای برای افزایش ظرفیتها فراهم کند میگوید: رییس سازمان بهزیستی باید دانش اجتماعی، فهم سیاستگذاری، توان سازماندهی و سرمایه اجتماعی را داشته باشد. همچنین شایستگی محوری در مجموعه وزارت خانه مورد توجه قرار گیرد. در اینجا نقش وزیر مهم است تا بتواند این موضوع را تقویت، حمایت و مطالبهگری کند.
وزارت نباید توجیه گر یا نظاره گر باشد
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی با بیان اینکه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی لازم است مطالبهگری در حوزه سازمان بهزیستی را بیش از پیش مورد توجه قرار داده و ظرفیتهای ۱۲ گانه زیرمجموعه وزارت و سایر دستگاههای مرتبط را در راستای توسعه کمی و کیفی خدمات با هدف ارتقاء سلامت اجتماعی و توانمندسازی جامعه هدف این سازمان به کار گیرد، ادامه میدهد: وزارت نباید نظارهگر منفعل یا توجیه گر وضعیت موجود باشد.
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی یکی دیگر از نکاتی که وزیر رفاه باید به آن توجه کند تدوین نظام جامع و فراگیر فقرزدایی و کنترل کاهش آسیبهای اجتماعی و همینطور حوزه بازنشستگی است.
موسوی چلک معتقد است اقتصاد ایران ظرفیتهای بالایی برای ایجاد شغل دارد و همچنین ارزیابی از وضعیت اجرای قوانین موجود در راستای وظایفی که وزارت خانه دارد باید صورت گیرد.
او میگوید: با توجه به اینکه ۱۵ میلیون عضو در جامعه کارگری داریم، وزیر باید برنامه ویژهای در حوزه اجتماعی و فرهنگی و سلامت این حوزه داشته باشد. همچنین اقتدار و جایگاه وزارت خانه در کنترل آسیبهای اجتماعی در بحث جامعه کارگری مسئله بسیار مهم است.
راهکار نظام چند لایه تأمین اجتماعی است
رییس انجمن مددکاری در بخش دیگری از صحبتهایش میگوید: «در قانون احکام دائمی برنامههای توسعه که در سال ۱۳۹۶ ابلاغ شد در ماده ۵۷ تکالیف مشخص و مهمی در وزارت خانه بیمههای تأمین اجتماعی، مساعدت اجتماعی، حمایت اجتماعی، پیش بینی شده است که وزارت خانه باید به این موضوع توجه کند.»
به گفته موسوی چلک، یکی از خلاءهای موجود در کشور، طرح جامع نظام چند لایه تأمین اجتماعی است که خوشبختانه در بند اول سیاستهای کلی تأمین اجتماعی به موضوع استقرار نظام تأمین اجتماعی به صورت جامع، یکپارچه، شفاف، کارآمد، فراگیر و چندلایه اشاره شده است.
این مددکار اجتماعی معتقد است که تنها راه نجات برای شناسایی خانوادهها و ارائه حمایتهای مختلف و پایداری در ارائه خدمات، حرکت به سمت «نظام چند لایه تأمین اجتماعی» است که در صورت اجرای آن، در شناسایی، ارائه خدمات و نوع خدمات متناسب با شرایط افراد و هم در کاهش دغدغههای مردم و مدیریت بهینه منابع و ظرفیتها به بهترین شکل ممکن میتوان عمل کرد.
موسوی چلک در آخر تاکید میکند که وزارت خانه همانطور که باید پاسخگو باشد بایدپرسشگر و مطالبه گر هم باشد.
انتهای پیام/